JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Podkast

Vilde (27) visste lite om pensjon. Så skulle hun streike for en bedre ordning

Lystekniker Vilde Wessel Ljungberg hadde tenkt lite på hva hun skal leve av som pensjonist. Kulturstreiken fikk henne til å forstå hvor urettferdig ordning hun hadde.
PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

PENSJON: Da Vilde Wessel Ljungberg ble tatt ut i kulturstreiken, måtte hun lære det grunnleggende om pensjon. Da fikk hun seg en vekker.

Cathrine Kahrs

cathrine@lomedia.no

27 år gamle Vilde Wessel Ljungberg fester tjukke kabler i et lystårn på Det Norske Teatret. Lysteknikeren er i starten av et langt yrkesliv. Pensjon har ikke vært det hun har tenkt mest på.

– Jeg visste ikke hva slags type pensjon vi hadde eller noe som helst. Jeg visste bare at det ble spart til pensjon for meg i Sparebank1 av teateret, sier hun.

Når du er ung, har du kanskje nok med å skaffe deg en jobb som du trives i, og få en lønn du kan leve av her og nå. Da tenker du ikke på hva du skal leve av når du blir gammel.

– Spesielt ikke folk som meg, som ikke er så gode på økonomi og matte, sier Ljungberg.

Synes du også pensjon er vanskelig? Hør Vildes historie og hva hun lærte i podkasten Rørsla

Rørsla pensjon

Måtte forsvare krav om bedre ordning

I høst var hun en av mange hundre kulturarbeidere som ble tatt ut i streik. Da ble hun nødt til å lære seg det grunnleggende.

– Da vi sto på gata, måtte vi snakke med folk som kom forbi om hvorfor vi streika og hvorfor vi skulle ha så bra pensjon. Så da måtte man sette seg inn i det, forteller Ljungberg.

Kulturarbeiderne hadde fått ordningen innskuddspensjon for noen år siden. Den går ut på at arbeidsgiver sparer en prosentandel av lønna for arbeidstakerne. Pengene skal utbetales over minst ti år. Men ut over det kan hver og en gjøre hva en vil med pengene når de går av med pensjon. Med lik lønn og like mange år i jobb, får kvinner og menn en like stor pott med penger til pensjon med denne ordningen. Men siden kvinner lever lenger enn menn, får kvinner mindre i pensjon hvert år når pengene fordeles ut over årene som pensjonist.

Fikk du med deg denne episoden? Kim trodde han hadde fått sin første jobb tross dysleksien. Så ringte arbeidsgiver tilbake

Dette syntes Vilde og kollegene hennes på Det Norske Teatret var skikkelig urettferdig. Nå ønsket de seg ordningen hybridpensjon isteden. Den varer livet ut og kompenserer for forskjellen i levealder mellom kvinner og menn. Men arbeidsgiver ville at innskuddsordningen de hadde, skulle bli permanent. Da gikk Vilde og de mange hundre andre ut i den sju uker lange kulturstreiken.  

Resultatet av streiken ble at kulturarbeiderne skal få en pensjon som varer livet ut for både kvinner og menn.

– Det føles jo bedre å vite at så lenge jeg lever, får jeg så og så mye fra pensjonen min. Da har jeg forutsigbarhet. For meg handler det om livskvalitet. Jeg har jo lyst til å kunne reise rundt eller ta med barnebarna på teater. Jeg har hvert fall ikke lyst til å måtte vende på hver krone for å kunne leve livet mitt, sier Ljungberg.

RETTFERDIG: Lystekniker Vilde Wessel Ljungberg er glad for at hun og kollegene nå skal få en annen pensjonsordning. Den skal vare hele livet for både kvinner og menn.

RETTFERDIG: Lystekniker Vilde Wessel Ljungberg er glad for at hun og kollegene nå skal få en annen pensjonsordning. Den skal vare hele livet for både kvinner og menn.

Cathrine Kahrs

Les og lytt også til denne: Rebekka (33) må ta ulønnet permisjon for å kunne amme datteren

– Fikk en vekker

Takket være streiken har Vilde og kollegene fått mer oversikt over hva de kommer til å ha å leve av i framtida.

– Jeg tror det var flere som fikk en liten vekker. De kunne se at «jøss, er det bare så mye som er på pensjonskontoen min, jeg har jo jobba ganske lenge». Da fikk vi alle en vekker, tror jeg.

Men fortsatt er det veldig mange arbeidstakere som har innskuddspensjon som ikke tar hensyn til forskjellen i hvor lenge kvinner og menn lever.  

Rørsla lenkeliste

Annonse
Annonse