Politiet kjente til overvåkerne
Oslo-politiet skal ha kjent til den amerikanske overvåkingen uten å slå alarm.
Og Riksadvokaten besluttet fredag kveld at politiet i Østfold skal etterforske ambassadesaken.
– Bakgrunnen er en helhetsvurdering av all informasjon som har tilflytt oss i løpet av dagen, sier førstestatsadvokat Jørn S. Maurud i Oslo til NTB.
Han vil ikke si noe mer om hva slags informasjon han sikter til, men medgir at anmeldelsen fra partiet Rødt er en del av bildet. Maurud har påtaleansvaret for saken, mens selve etterforskningen er satt ut til Østfold-politiet.
– Vi vil være sikre på at vi går klar av personlige bindinger, og da er Østfold forhåpentligvis langt nok unna, sier han.
I et intervju med TV 2, som ble gjort før saken ble offentlig kjent, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt at politiet var kjent med at enkeltpersoner samlet inn opplysninger.
– Vi har sett enkeltpersoner til tid og sted som vi har oppfattet som observatører. Slik denne virksomheten er blitt oppfattet av oss, og slik de har framstått, så rammes ikke det av norske lover. Men man kan velge å like eller mislike det, sier Fredriksen i intervjuet som ble sendt fredag kveld.
Anmeldt
Rødt anmeldte tidligere fredag flere navngitte polititjenestemenn som ifølge TV 2 har drevet ulovlig overvåking av nordmenn for den amerikanske ambassaden. Formelt omfatter anmeldelsen brudd på straffelovens paragraf 91a, som gjør det straffbart å innsamle opplysninger til fordel for en fremmed stat.
– Dette er grove overtramp, og det er åpenbart at norske borgere som havner i dette amerikanske registeret kan bli utsatt for risiko. Vi regner med at mange av dem som er blitt overvåket og registrert på ulovlig vis, er medlemmer av Rødt. Mange av våre har demonstrert utenfor den amerikanske ambassaden, sier Rødt-leder Turid Thomassen til NTB.
Hun frykter bevis har gått tapt ved at politiet ikke innledet etterforskningen tidligere. Maurud mener det er liten grunn til å frykte bevisforspillelse.
– Vi mener det er tilstrekkelig hurtig å sette i gang nå. Vi ønsker først og fremst å få klarlagt hva denne gruppen rent faktisk holdt på med, og vurdere om det kan representere straffbare forhold. Vi har foreløpig ingen indikasjoner på noe straffbart, men det er det vi vil etterforske, sier han.
Saken kan også bli aktuell for Spesialenheten for politisaker å se på.
– På bakgrunn av anmeldelsen vil Riksadvokaten måtte ta stilling til om det er spørsmål i saken som er egnet for oss å se nærmere på, sier Spesialenhetens leder Jan Egil Presthus til NTB.
Utålmodig Støre
Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ventet fredag kveld fremdeles utålmodig på svar fra amerikanske myndigheter. Til nå har den amerikanske ambassaden lagt fullstendig lokk på sokken, iallfall offentlig.
Ekspedisjonssjef Steffen Kongstad i UD møtte chargé d'affaires ved den amerikanske ambassaden onsdag kveld. Blant temaene som ble tatt opp, var hvordan amerikanerne mener at norske myndigheter er blitt informert om virksomheten, og amerikanernes beskrivelse av hva slags virksomhet det dreier seg om.
– Det ble ikke gitt avklarende opplysninger på våre spørsmål, sa Støre til NTB torsdag.
Justisminister Knut Storberget (Ap) venter også på svar - fra Politiets sikkerhetstjeneste. Forventningen om en redegjørelse av hva PST har kjent til, forandres ikke av at saken nå er under politietterforskning, får NTB opplyst av Justisdepartementet.
– En ting er hva man faktisk har gjort og hva som har gjort dette ulovlig. Spørsmålet er om det er gitt samtykke til virksomheten. Vi undersøker om det er gitt et samtykke som bærer preg av at man har samtykket til ulovligheter fra PST eller politiet sin side, sa Storberget tidligere fredag.
Ifølge VG skal amerikanske myndigheter ha gått med på å stanse den hemmelige overvåkingen inntil videre. Samtidig melder TV 2 i Danmark at den amerikanske ambassaden i København også der har bedrevet ulovlig overvåking og registrering. (ANB-NTB)
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen