Kutt i Posten
Ingen løfter fra Støre – 3000 postbud går en usikker fremtid i møte
Statsminister Jonas Gahr Støre vil ikke love at postens plikt til hjemlevering av post skal videreføres.
Postutvalgets anbefalinger vil få dramatiske konsekvenser for posttjenesten her til lands.
Alf Ragnar Olsen
alf@lomedia.no
Mandag kom postutvalget med sine anbefalinger.
Flertallet i utvalget mener postloven bør endres, slik at Posten ikke lengre skal ha plikt til å levere brev hjem i postkassen til landets husstander, men at disse kan hentes ut fra såkalte postpunkt, etter digitalt varsel til mottakeren.
Mindretallet i utvalget, Gerd Øiahals i Fagforbundet Post og finans, er svært kritisk til hovedforslagene, som hun mener vil svekke beredskapen i samfunnet og som i praksis vil bety at 3000 postbud mister jobbene sine.
– Utvalgets forslag vil innebære at vi mister posten slik vi kjenner den. Dette vil ramme sårbare grupper som kan miste viktig informasjon, og vil svekke Norges beredskap, advarer hun.
Øiahals og Fagforbundet Post og finans har fått støtte fra flere, blant annet Pensjonistforbundets Helga Hjetland. Hjetland advarer mot konsekvensene av utvalgets forslag – og peker på at det vil gi økt utenforskap.
Vil ikke konkludere nå
Det nevnte hovedforslaget kom tett oppunder jul, og sender postbudene inn i julefeiringa med stor usikkerhet hengende over seg og sin jobbsituasjon.
Postens kommunikasjonsdirektør sier til FriFagbevegelse at han føler seg trygg på at regjering og storting ikke vil la det nasjonale postnettverket gå tapt.
Men usikkerheten er like fullt stor for postbudene.
Vi spurte statsminister Jonas Gahr Støre hva han ville si til landets 3000 postbud som nå frykter for jobbene sine?
– Samferdselsministeren kjenner postvesenet godt. Han har satt ned et utvalg og fått en rapport. Nå skal vi behandle den grundig. Jeg skal derfor ikke hoppe inn og gjøre noen konklusjoner her og nå, sier Støre.
Statsministeren viser til at postfeltet er en del av samfunnet hvor det har skjedd store endringer over tid.
– Men vi er opptatt av å ta godt vare på folk som jobber i denne sektoren. Det skal vi gjøre, sa Støre – uten å gi konkrete løfter om at fast hjemlevering av post til alle landets husstander skal fortsette.
Posten og samfunnsberedskap
På spørsmål om Postens betydning i det norske samfunnet viser statsministeren til fine møter mellom mennesker som gjorde inntrykk på ham – da han ganske nylig var med et postbud ut under testingen av dørterskeltjenestene Posten har testet ut i samarbeid med Kommunesektorens organisasjon KS i en rekke kommuner landet over.
– Jeg fikk bli med en godt voksen postmann ut på ruta Sætre ute på Hurum. Der banket han på døra til de eldste, de over 70. Det gjorde veldig inntrykk på meg, fordi man gikk til de eldste som kanskje ikke fikk med seg alt det digitale nyhetene. Postbudet banket på døra, hadde med seg informasjon og overleverte nyhetsskriv. Det var fine møter, og jeg synes det var en veldig fin samfunnsberedskap fra Posten, sier Støre om dørterskeltjenestene.
Endringer og usikkerhet til tross; Støre er tydelig på at Posttens betydning i det norske samfunnet er stor.
– Postens betydning i Norge er jo like lang som historien om det moderne Norge. Hadde man fremstilt den historien i bilder, tekst eller fortellinger så er den veldig sterk – og viktig, sier Støre.
– Vi har fått en rapport, og den skal vi behandle grundig, sier statsminister Jonas Gahr Støre til landets postbud. Tidligere denne uka kom Postutvalgets med sine anbefalinger, som vil få dramatiske konsekvenser for posttjenesten her til lands - om i det er politisk vilje til å gjøre såvidt dyptgående endringer.
Alf Ragnar Olsen