KALDT: I vinter var det kaldt for postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland i Dora.
Nina Hanssen
Arbeidsmiljø
Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig
I Trondheim deler tolv postansatte lokaler med avfallsfirmaet Ragn-Sells.
nina.hanssen@lomedia.no
I Trondheim har Posten stengt kontoret på Trondheim torg og flyttet virksomheten ned i havna. Den nye kontoret er en hall som var tysk ubåt-bunker under krigen. Dette er arbeidsplassen til postbudene Bård Sundberg og Joakim Melland.
I tillegg til to postteam, holder det svenske gigantkonsernet Ragn-Sells også til her. Siden 1966 har selskapet drevet avfallshåndtering, og de har flere konteinere i hallen.
De to postbudene mener det er mange ulemper ved å holde til her. Melland har jobbet her siden august, og sier det har vært svært kaldt inne på arbeidsplassen.
LAGERBYGG: Nede på havna jobber postansatte sammen med Ragn-Sells.
Nina Hanssen
– I vinter var det rundt to plussgrader og av og til minusgrader. Da må vi selvsagt beholde lue, votter og ytterklær på. Men det er likevel isende kaldt, sier han – og viser vei inn til en provisorisk varmestue med toalett over, som er bygd midt i hallen.
Postbudene setter på kaffe, men lukten av gamle reker fra den ene Ragn-Sells-konteineren inne på kontoret river i nesa.
Sundberg og Melland tar en slurk kaffe, skriver nye sedler og omregistrerer pakker som legges i røde postkasser. Etterpå lastes sykkeltrallene før levering ute på rutene i byen kan starte.
Kaldt og jævlig
Det stinker søppel overalt hvor vi går, også i andre etasje der toalettene er. Melland guider oss rundt og innrømmer at det både har vært kaldt og ubehagelig her. Særlig synes han lyden av glass som knuses om morgenen er ille.
– Søppelbilene tømmer alt søppel, inkludert glass rett ved der vi klargjør traller og sykler. Innimellom er det helt jævlig å jobbe her, sier Melland.
Sundberg har merket seg at Ragn-Sells sjåfører bruker hørselsvern når det smeller, og bilene kjører bare inn- og ut, før neste bil kommer. Budene har aldri fått tilbud om sånt, sier de.
Melland, som har jobbet 25 år i Posten, viser oss konteinerne til Ragn-Sells. Rett ved står postbudenes sykler og el-traller.
– Dette er ikke noe holdbart sted å jobbe, og jeg synes det er rart Posten lar oss jobbe under så dårlige arbeidsvilkår – der søppelbiler kjører ut og inn. I morges kom transporten med flere lass som de tømte her, sier han mens stanken fortsatt henger i lufta.
KONTOR: Postmann Bård Sundberg sykler inn til sin nye arbeidsplass på havna i Trondheim.
Nina Hanssen
Uholdbart
Tillitsvalgt for budene i sentrum er Geir Børmark. Han har inntrykk av at de dårlige arbeidsforholdene er blitt verre.
– Slik jeg forstår det er dette et samarbeid mellom Posten og Ragn-Sells, men dette er opplagt ikke optimale lokaler. Langt ifra, sier han.
Børmark er usikker på hva Posten tenker på lang sikt, men på kort sikt mener han dette er uholdbart.
– Det er ikke noe tvil om det. Jeg håper arbeidsgiver er på jakt etter egnede lokaler, sier han.
– Jeg har hørt at det er steinkaldt om vinteren, og at lokalene er nesten som et digert blekk-skur. Det er klart folk må jobbe i bedre lokaler enn dette. Jeg er tillitsvalgt for budene, men også Bedriftspakke-budene holder til der. Så vi må prate sammen, og finne en løsning, mener han.
Les også: Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Avfallshenting
Postens distriktssjef i Trondheim er Terje Bjørnerås. Han sier at samarbeidet med Ragn-Sells er del av «Elskede by»-satsingen, som har som mål å redusere trafikk, utslipp og støy i byen.
– Flyttingen til dagens lokaler på Dora handler ikke om økonomiske besparelser, men et samarbeid med flere aktører som jobber for å skape bedre miljøløsninger, sier han.
Bjørnerås sier flyttingen gjør at man kjører 3000 færre turer mellom terminalen og sentrum, og har kuttet CO₂-utslippene med 30 tonn.
– Dagens lokalisering gjør dette mulig. Vi har ingen tanker om å flytte, sier Bjørnerås. Han er stolt over Postens samarbeid med Ragn-Sells på Nyhavna, og mener dette miljøtiltaket vil bli enda bedre på sikt.
– Men mener du at det er tilfredsstillende arbeidsforhold for de postansatte som jobber her?
– Lokalene ble risikovurdert av vernetjenesten, personalet og ledelsen, og HMS-en ble gjennomgått og ivaretatt. Vi har gjort flere utbedringer, og det er tatt hensyn til innspill som har kommet, sier han.
Bjørnerås trekker fram at de laget nye garderober, samt kontor og spiserom i to brakker midt i lokalet.
– Dette ble godkjent av alle parter, sier han.
I dag jobber det tolv personer fra Posten her, og Bjørnerås presiserer at de har trepartssamarbeid på teamene her som blant annet skal ivareta HMS.
– Om vi ikke oppfyller kravene er vi raske til å utbedre ting, hvis det påpekes noe som ikke tilfredsstiller det lovmessige eller våre standarder, sier han.
Én klage på luft
Distriktssjefen ønsker at de ansatte skal ha gode arbeidsforhold på Dora. Bjørnerås kjenner kun til kun én hendelse hvor det ble klaget på lukt i hallen, hvor de måtte ta grep. Det skjedde da Ragn-Sells fikk avtale med et hotell, og ikke håndterte matavfall riktig.
– Da luktet det skikkelig vondt i en uke. Men vi ryddet opp, og krevde skikkelig emballering samt at dette tømmes daglig, sier han.
Han mener dette fungerer greit nå. Lokalene kan føles kalde, da det er en stor hall, men Bjørnerås mener de ansatte ivaretas ved at de har uniformsordning hvor varmedresser og ullundertøy inngår.
– Støymessig bråker det litt fra lokalene ved siden av, men vi har hengt opp store bannere som lyddemping, og tilbyr også ørepropper som ansatte oppfordres til å bruke om det er støy, sier han.
Postfolk skal hente søppel
Som del av miljøsatsingen skal samarbeidet i «Elskede by»-satsingen utvides. Allerede fra august er målet at Posten og Ragn-Sells skal utvide sitt samarbeid om tjenester. Det betyr mer og ikke mindre søppel, og det kan skape flere utfordringer som de budene i Trondheim har følt på kroppen.
– Samarbeidet går ut på at våre folk henter og bringer pakker for Posten samtidig som de tar med tørt restavfall tilbake. Det tror jeg vil fungere veldig godt, og det er god sirkulærøkonomi i dette. Antall turer og kjørte kilometer reduseres, og bilene utnyttes mer optimalt, sier han.
Opprinnelig skulle dette vært i gang nå, men koronaen utsatte alt, sier distriktssjefen.
– Hva tror du de ansatte tenker om denne utviklingen?
– Postfolk er lojale og omstillingsvillige, og glade for at Posten får nye arbeidsoppgaver som er samfunnsnyttige. Det er også gledelig å se hvordan postansatte har taklet elkjøretøy og nye rutiner og lokaler. Det er lite støy blant de ansatte, og jeg har trua på dette, sier Bjørnerås.
Les også: Kamran går på jobb to ganger samme dag: – Jeg liker ikke å jobbe slik
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Jeg synes det er ganske kjipt at vi jobber sju til åtte timer hver dag uten at vi får betalt for det. Det er ganske demotiverende, sier Silje.
Omar Sejnæs
Silje fikk ikke lærlingplass. Nå må hun jobbe fulle dager uten betaling
Kommentar
Lønna økte i snitt med 4,6 prosent i fjor.
Colourbox
«Det er fortsatt forskjell på folk. De nye lønnstallene viser hvor mye»
Spania er blant landa med lavest prisvekst i Europa. Men matprisene har økt kraftig.
Marcelo del Pozo / Reuters / NTB