Postkom, sammenslåing:
Postkom snevrer inn antallet mulige forbundspartnere. Disse tre forbundene står igjen
Forbundsstyret vedtok tirsdag å redusere antallet mulige sammenslåingspartnere fra fem til tre. Samtidig ble man enige om å gjennomføre den endelige utvelgelsen på neste møte i januar.
Ønsker gjennomslag: Postkom og forbundsleder Odd Christian Øverland ønsker å sikre medlemmene politisk gjennomslagskraft også i fremtiden.
Morten Hansen
kai.hovden@lomedia.no
Frem til i går var Arbeidsmandsforbundet, EL og IT Forbundet, Fagforbundet, Fellesforbundet og Handel og Kontor med i Postkoms sammenslåingsvurdering. Etter å ha blitt enige om det videre løpet frem mot eventuell uravstemning vedtok forbundsstyret å redusere dette utvalget med to forbund.
– Vi startet en prosess med fem gode alternativ for Postkom. Når vi til slutt skal ende med ett forbund, må vi gjøre noen valg underveis. Vi har innhentet mye informasjon om hvert av de fem forbundene, og etter en helhetsvurdering valgte forbundsstyret å snevre det inn til de tre vi ønsker å fortsette dialogen med, forklarer forbundsleder Odd Christian Øverland.
• Posten leverte bombepakken til politiet i Ski
Størrelse ble avgjørende
Innstillingen lød på å legge videre samtaler med Arbeidsmandsforbundet og EL og IT Forbundet på is.
– Vi hadde gode og saklige avveininger, som førte fram til den beslutningen vi tok. Det er et samlet forbundsstyre som står bak beslutningen om den videre prosessen i Veien videre, sier Øverland om forbundsstyrets behandling av saken.
I løpet av prosessen har det blitt klart at de aktuelle forbundenes størrelse vil bli avgjørende. Dette skyldes at Postkom ønsker å oppnå størst mulig grad av gjennomslag både innad i LO og overfor myndigheter og politikere.
Dermed har man valgt å gå videre med Fagforbundet, Fellesforbundet og Handel og Kontor.
– Forbundsstyret er enige om at det er disse forbundene som best kan ivareta de kravene Postkom har stilt. Nå vil vi gå i dybden med disse, og vi har som mål å anbefale ett av dem på vårt neste forbundsstyremøte i januar, uttaler forbundsleder Odd Christian Øverland.
I detalj på kravene
– Nå vil vi spesifisere hvordan mottakende forbund i praksis kan innfri kravene våre. Deretter må vi vurdere hvordan det enkelte forbund innfrir og finner løsninger for det som i første rekke er medlemmenes prioriterte krav, sier Øverland om hva som blir viktig i de videre diskusjonene.
Han mener forbundet har gode muligheter for å få gjennomslag for de fleste kravene.
– Så vil det selvfølgelig være noen krav som er mer krevende enn andre, for eksempel kontingent. Der er det ulike ordninger i tre forbundene som er igjen.
Ulike former for fellesskap
Bransjefellesskap har vært viktig for Postkom, og vi ber Øverland vurdere hvordan dette slår ut hos de tre resterende forbundene.
– Det er litt ulikt i de tre forbundene som står igjen. I Fagforbundet har man en egen samferdselsseksjon og de er tunge i Spekter-området, i Fellesforbundet med NTF vil man finne andre innenfor transport og logistikk, og Handel og Kontor organiserer innen Post i butikk, lager og finans. De har medlemmer i PostNord, Schenker og i andre logistikkbedrifter.
Transportarbeiderforbundets inntreden i Fellesforbundet påvirker ikke Postkoms valg, ifølge Øverland.
– Nei, det gjør det ikke, verken på den ene eller andre måten. Men det er selvfølgelig med som en del av de vurderingene vi gjør av Fellesforbundet som helhet.
• Postkom ønsker strengere kabotasjeregler velkommen
Ambisiøs plan
Forbundsstyret ble også enige om den videre fremdriften i prosjekt Veien videre.
– Ja vi er ambisiøse, men også realistiske. Vi har brukt god tid på å komme hit vi er i dag. Det er gjort et grundig arbeid både for å skape felles forståelse for Postkoms status og å analysere utfordringene vi står foran. Vi har valgt riktig tidspunkt for endringen, og nå har vi satt fortgang i prosessen. Mitt inntrykk er at medlemmene og tillitsvalgte ønsker en avklaring, slik av vi alle vet hvor veien videre går, sier Øverland.
Allerede i neste møte, som avholdes 31. januar, har man mål om å gå fra tre til ett forbund.
Dette, og forhandlingsresultatet med det aktuelle forbundet, må være klart før man holder ekstraordinært landsstyremøte 27. februar. Her vil det bli avgjort hvorvidt det er flertall for å sende forbundssammenslåingen på uravstemning.
Dersom landsstyret stemmer ja til sammenslåing, vil uravstemningen avholdes mellom 23. og 30. april.
– Det vil i hele perioden frem til uravstemning bli satset på informasjon, slik at medlemmene får et godt beslutningsgrunnlag. Det vil bli medlemsmøter, skriftlig informasjon i alle kanaler og en grundig dekning i Posthornet, sier Øverland.
Les også:
• Postkoms råd: – Søk nytt arbeid nå
• Postbud Ingvild Lilleås (31) har planer for framtida
Anna Granqvist