– Vi er ganske sårbare, særlig der vi må ferdes mellom godsbiler som dette, fortalte Roy Arne Skjellhaug i en tidligere sak. (Arkivbilde)
Alf Ragnar Olsen
Trafikksikkerhet
Skjøre postbiler: Her kunne det gått skikkelig galt for budet
Flere ulykker viser at førerne av de små Paxsterne er svært utsatt i trafikken.
alf@lomedia.no
I snart ti år har Posten brukt Paxstere i stadig større antall.
Paxsterne trekkes ofte fram når Posten snakker om konsernets miljøprofil, og de små kjøretøyene er populære blant de ansatte.
I forrige utgave av Posthornet fortalte Roy Arne Skjellhaug om den farlige situasjonen der Paxsteren han satt i ble klemt mot en mur av en ryggende trailer. Det er én av flere hendelser med Paxsteren.
Utsatt i tungt trafikkbilde
Posthornet har fått tilgang til noen rapporter etter Paxster-ulykker.
I juni 2020 veltet en Paxster i Elverum-området. Der slår Posten fast at hjelmen hindret hodeskade.
Før Paxsterne fikk setebelte i 2019, var det krav til bruk av hjelm. På det tidspunktet anbefalte samtidig produsenten av Paxster at man for å minske risikoen for ulykker ved av- og påkjøring på vei burde: «Bruke hjelm for å redusere muligheten for hodeskader»
Ulykken inntraff i det budet skulle krysse motgående felt og svinge til venstre. I Postens rapport står hendelsen beskrevet slik:
«Han kjørte sakte over veien. I det han svinger til venstre sitter han fast med jakka i noe i styret. Han forsøkte å løsne jakka, men klarte det ikke. Det kom motgående trafikk. I panikk griper sjåføren hardt tak i styret på Paxsteren. Det medfører at han gir gass samtidig som han svinger til venstre.»
«Paxsteren fikk en betydelig fartsøkning, tar overvekt, og velter ned på høyre side. Postbudet blir truffet i hodet, men hjelmen forhindrer skade. Føreren ble liggende under Paxsteren med taket over brystbeinet. Han ble bare litt forslått i kroppen».
Forbipasserende hjalp til med å få Paxsteren opp på hjulene igjen. «Postbudet kjørte ferdig ruta», opplyses det i rapporten. Her fastslås det at verst tenkelige tap kunne vært fravær i mer enn 8 uker.
En annen ulykke skjedde på en snødekket vei i Follo i slutten av 2022. Sjåføren var en kvinne med lang erfaring.
Hjulet kom utenfor asfaltkanten og sjåføren fryktet en velt. Hun satte instinktivt foten ut for å hindre det. Men kjøretøyet var fortsatt i bevegelse, bakre hjul traff beinet og førte til beinbrudd. Paxsteren endte i grøfta.
Skaden medførte sykefravær på opptil åtte uker.
Tariff: Posten risikerer masseoppsigelser, advarer tillitsvalgt
Ble dyttet åtte meter
I mars i år inntraff en dramatisk ulykke i Abildsøkrysset i Oslo. Sjåføren av Paxsteren var en ung kvinne i deltidsstilling.
Politiet etterforsket ulykken som beskrives slik i Postens rapport:
«I lyskrysset på Abildsø skulle budet svinge til venstre inn i Enebakkveien. På grønt lys kjørte budet litt fram i krysset for å gjøre klar for venstresvingen. Da trafikklyset skiftet til rødt startet budet sin svingmanøver, og ble påkjørt av en motgående bil. Paxsteren ble truffet på høyre side og ble dyttet omtrent åtte meter mot fortauet på den andre siden av veien.»
Sjåføren pådro seg skader i ansikt og kutt i hodet som måtte sys, samt kragebeinsbrudd. Rapporten slår fast at hendelsen i verste fall kunne blitt en dødsulykke. Sjåføren var sykemeldt i tre uker.
Faksimile - Nordstrands Blad
I etterkant har arbeidsgiver besluttet å endre kjøremønsteret, for å unngå å havne i en lignende situasjon.
Paxsteren er blitt godt mottatt av postvesenet i flere land, både i Europa, men også lenger ut i verden. Blant annet i New Zealand der NZ Post har en flåte over 400 Paxstere.
Der skjedde det en dødsulykke i romjula 2021.
Droppet fartsøkning
I fjor ønsket Posten å øke hastigheten på Paxsterne fra 45 til 60 kilometer i timen. I den forbindelse ble det gjort en intern risikovurdering.
Her ble en rekke sentrale forhold markert med rødt – for høy risiko og økt fare. Blant annet for kollisjoner med forankjørende: «Stopplengden øker fra 22 meter til 34 meter».
Man fant også at økt fart øker faren ved kollisjoner med møtende trafikk: «Paxsteren deformeres og det er ingen kollisjonsputer eller karosseri som begrenser skadene ved sammenstøt.»
Vurderingen pekte entydig på at større fart kan føre til mer alvorlige skader ved ulykker, og at Paxsterne ville bli mer ustabil i for eksempel rundkjøringer.
Konklusjonen etter 3-partsmøter ble at 45 km/t skal være maks hastighet på Paxsterne, også for de ti kjøretøyene som har kunnet nå 60 km/t.
Sjåførene i Paxterne er utsatt i trafikken.
Alf Ragnar Olsen
Dette svarer Posten
Pressesjef Kenneth Pettersen i Posten Norge opplyser at Paxster i sin tid ble utviklet i et samarbeid mellom Posten og produsenten Lloyds Paxster.
– Kjøretøyets utforming er basert på behovene til postbudene. Paxsterne er miljøvennlige, fremtidsrettet og populære hos våre ansatte.
På spørsmål om en lett hjelm til bruk på transportetappen kan være et tiltak, svarer han:
– Det er ikke kommet innspill via våre verneombud, tillitsvalgte eller andre rundt disse forholdene, skriver Pettersen i en e-post, og viser til at Paxsterne er godkjent som henholdsvis 4-hjuls moped og 4-hjuls lett motorsykkel.
Paxsterne har frontrute, men på vinteren kan ikke sjåførene ha varme i håndtakene på rattet og bruke varmetrådene i frontruta samtidig.
– Vi har ikke registrert det som noen stor utfordring, og har ikke fått tilbakemeldinger om dette. Om det spilles inn som et behov, vil vi kartlegge dette og eventuelt komme med forslag til tiltak, svarer Pettersen.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik