JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Russisk rulett i USA

Budsjettforhandlinger i Norge er som en mild bris sammenlignet med i USA. Der er posisjonene så låste at økonomisk kaos truer om fem døgn, og vi får 2008 i reprise.

nina.sandaas@lomedia.no

En stor vits, tenkte mange da politikerne i verdens mektigste land ikke kom til enighet om et statsbudsjett.

Bakgrunnen for krangelen er at det republikanske partiet blokkerer alle budsjettavtaler med demokratene, hvis ikke president Obama skyver på den helsereformen – også kalt Obamacare – som allerede har trådt i kraft og er godkjent av Høyesterett. Ikke noe i verden er viktigere for den uansvarlige og populistiske Tea Party-bevegelsen som holder republikanerne i et lammende grep, enn å sabotere Obamacare.

Resultatet av uenigheten var at deler av statsforvaltningen ble lukket 1. oktober. 800 000 ansatte ble sendt hjem uten lønn og den økonomiske gjenreisingen i landet bremset opp.

At deler av USAs statsforvaltning har stanset opp påvirker ikke verdensøkonomien i betydelig grad utover dalende tillit i finansmarkedene. Men hvis ikke politikerne kommer til sans og samling om budsjettet innen torsdag 17. oktober, blir situasjonen langt mer alvorlig, ja katastrofal. «Den amerikanske kongressen leker russisk rulett med verdensøkonomien», skrev Financial Times denne uken.

Uten et nytt budsjett løper den amerikanske finansministeren tom for dollar den 17. oktober, bankerott helt enkelt. Den dagen stanger USA i gjeldstaket. Og gjeldstaket som bestemmes av de kranglende politikerne i kongressen, er grensen for hvor mye USAs regjering kan låne. I dag kan regjeringen låne 16,7 milliarder dollar få å finansiere underskuddet i statskassa.

Seinest neste torsdag må gjeldstaket heves for at landet skal kunne betale rentene på sine lån til banker, finansinstitusjoner og andre land. Kina og Japan som har store tilgodehavender på USA etter å ha kjøpt amerikanske statspapirer – obligasjoner, har i det siste advart mot konsekvensene av innstilte rentebetalinger.

Hvis ikke gjeldstaket økes og renter betales, ventes hele det internasjonale betalingssystemet å trekke i nødbremsen. Det var det som skjedde etter konkursen i Lehman Brothers i september 2008. Den viktige utlåningen mellom bankene og videre til bedriftene – selve blodomløpet i den globale kapitalismen ¬ – tørker inn og det meste av økonomisk virksomhet blir rammet.

Det amerikanske finansdepartementet beskriver hva som kan skje etter 17. oktober: «Kredittmarkedene kan fryse, verdien på dollaren rase, amerikanske renter fyke i været og de negativa effektene merkes over hele verden. Det kan bli en finansiell krise og resesjon som likner på hendelsene 2008, eller verre». Sjeføkonomen i IMF, Verdens pengefond, frykter at en fortsatt konflikt blant amerikanske politikere vil føre til en avsporing av den økonomiske gjenreisingen - og at dette vil skje globalt.

Så langt har ikke panikken blant pengefolkene brutt ut, heldigvis. De regner kaldt og rolig med at politikerne tar til vettet og hever gjeldstaket.

Den amerikanske budsjettprosessens mest idiotiske innslag – at Kongressen regelmessig må stemme over egne utbetalinger – bør avvikles så snart råd er. Alle ære til konstitusjonen og maktdelingsprinsippet, men prosessen må også være funksjonell!

Verden kan ikke leve med at kongressen leker russisk rulett med oss alle.

Annonse

Flere saker

Annonse