Sentral sosial dialog
Den sosiale dialogen spiller en viktig rolle i håndteringen av finanskrisen, ifølge en rapport fra det Dublinbaserte EU-organet Eurofond. Forskningsinstitusjonen har har gjort en gjennomgang av EU-landenes krisepakker for arbeidsmarkedet.
Saken oppsummert
linesch@lo-media.no
Dialogen mellom partene i arbeidslivet og myndigheter sikrer en fair og inkluderende prosess i en krise som utfordrer både ansatte og arbeidsgivere, ifølge rapporten ”Tackling the recession: Employment-related public initiatives in the EU Member States and Norway”.
Ulik praksis
I rapporten gjøres det en gjennomgang av tiltak og politikk myndigheter og fagbevegelsen i EU og Norge gjør i forsøket på å hindre økende arbeidsledighet under finanskrisen. Gjennomgangen viser at det er ulik praksis i de europeiske landene i hvor stor grad de sosiale partene får delta i utvikling av tiltakene og i hvor stor grad de har mulighet til å påvirke arbeidsmarkedspolitikken.
Unngå jobbkutt
Rapporten konkluderer med at omfattende krisepakker er en mer effektiv måte å takle finanskrisen på enn isolerte initiativ fokusert på drive frem vekst. Å hindre at jobber forsvinner, er bud nummer en ifølge rapporten. Det er å foretrekke tiltak som kan minimalisere jobbkutt. Tiltakene kan være økonomisk støtte til selskaper, bedre tilgang til finansiering for utsatte bransjer, strategiske investering og satsing på utvikling og innovasjon.
Frykter dyre pakker
Det advares mot at alle kostnadene for tiltakene tas over de statlige budsjettene. Det vil være viktig for mange medlemsland å finne den riktige balansen mellom å støtte personer og selskaper uten at det blir alt for dyrt for nasjonenes budsjetter, heter det.


Nå: 0 stillingsannonser