Frp om norsk lønn i norske farvann:
Skal vi kreve norsk lønn for sjøfolk i Norge? Frp krangler internt
Regjeringen har lagt fram forslag om norsk lønn for alle i norske farvann. Frp er uenig med seg selv.
Bengt Rune Strifeldt (t.v.) og Dagfinn Olsen er i samme parti, men litt uenige om norsk lønn i norsk farvann.
Helge Rønning Birkelund
Saken oppsummert
helge@lomedia.no
I 2020 kranglet Frp og Høyre så busta føyk om sjøfolkenes gunst da Høyre ville kutte i nettolønnsordningen.
– Frp har alltid stått skulder ved skulder med norske sjøfolk, sa daværende stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen på partiets hjemmeside.
Nå vil regjeringen – med støtte fra et flertall på Stortinget – at sjøfolkene skal ha krav på norske lønns- og arbeidsvilkår til havs og på sokkel.
Nyheten ble sluppet midt under landsmøtet til Arbeiderpartiet i begynnelsen av april, og skal behandles i Stortinget rett før sommerferien.
SV og Senterpartiet har varslet at de vil støtte dette, mens Høyre har varslet at partiet vil stanse forslaget
Fremskrittspartiet er ikke helt samstemt om hva de mener om saken.
Svekke næringen
Det får nemlig ingen umiddelbar støtte fra Frps næringspolitiske talsperson på Stortinget, Bengt Rune Strifeldt.
Han mener norsk lønn vil svekke den maritime næringens konkurransekraft, og øke utgiftene til norske rederier. Konsekvensen av regjeringens forslag er at norske skip flagger ut av landet, mener han.
– Jeg vil ikke støtte noe som sørger for at vi får færre norske sjøfolk og styrker utenlandske sjøfolks lønnsnivå, sier Bengt Rune Strifeldt til FriFagbevegelse.
Norske lønns- og arbeidsvilkår til havs og på norsk sokkel er kjempet fram blant annet av Norsk Sjømannsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund.
– Det er merkelig at de fører en politikk for de utenlandske sjøfolkene og ikke sine egne medlemmer, mener Strifeldt.
Sjøfolk uten skatt
– Frp har alltid vært sjøfolkenes parti og det er vi fortsatt, poengterer han.
– Men dere vil ikke at sjøfolkene skal ha norsk lønn og norske arbeidsvilkår?
– Norske sjøfolk har norske lønn- og arbeidsvilkår, uansett hvor i verden de seiler med norske skip eller fartøy. Dette er et spørsmål om vi skal gi utenlandske sjøfolk som har allmenngjort lønn fra sin flaggstat eller sitt hjemland noe annet enn det de har fremforhandlet i sine egne tariffavtaler, sier Strifeldt.
– Utfordringen er blant annet at en filippiner, som har filippinsk lønn, har et helt annet skattesystem enn i Norge. Han betaler ikke skatt og vil derfor komme lønnsmessig mye bedre ut av det enn norske sjøfolk, poengterer han.
Mer positiv
Dagfinn Olsen er arbeidspolitisk talsperson for Frp. Han er litt mindre kritisk til meldingen. Så er han også tidligere sjømann og har levd sitt liv på sjøen.
– Dette er jeg veldig opptatt av, og det er en sak som opptar folk langs hele kysten. Det som er kommet er et forslag som ligger til grunn, som kan gjøre en liten form for konkurransevridning.
– Men når vi lander denne saken, skal vi likevel lande et forslag som ivaretar både at vi skal ha norsk lønn og at vi samtidig skal ha like kontrollfunksjoner for utenlandske fartøy og norske redere. Det er fullt mulig å gjøre, sier Dagfinn Olsen til FriFagbevegelse.
– Så vi skal fortsatt være sjøfolkenes parti, poengterer han.
Hvordan avgrense?
Næringspolitiker Strifeldt mener likevel det er flere utfordringer med forslaget som fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss har lagt fram.
Han spør blant annet hvordan man skal avgrense dette. Det ønsker han å se på.
– Det som Arbeiderpartiet driver med her er å kaste norske sjøfolk på land. Vi har klart å få en del flaggede skip hjem gjennom NOR og NIS. Bare siden 2019 og fram til i dag ser vi at det begynner å endre seg. Flere flagger ut igjen, mener han.
Fremskrittspartiet har altså ikke landet denne saken.
– Vi vil prøve å finne en løsning som gjør oss trygge på at vi ikke kaster norske sjøfolk på land. Vi har ikke konkludert verken den ene eller andre veien, men ser at det er noen utfordringer her, sier Strifeldt.
– Vi er nok enige, men slik forslaget ligger nå er den ikke god nok heller. Den må ivareta dette med spotmarked, noe jeg mener det ikke gjør, sier Dagfinn Olsen.
Det må være fullt mulig å gå inn i norsk sektor for en dag eller to, men at det må være begrensninger på et års syklus, er hans syn.
– I tillegg må det ligge en kontrollfunksjon. Oppdragsgiveren må sørge for at kravene som settes blir overholdt og lar seg kontrollere, mener Olsen.
Snodig resonnement
– I denne saken får vi vite om Frp er redernes, eller sjøfolkenes parti, sier leder for politikk og myndighetskontakt i Norsk Sjømannsforbund, Stian Grøthe til FriFagbevegelse.
Han avviser at dette vil svekke konkurransekraften til norsk sjøfart.
– Regjeringen som Frp var en del av utredet nettopp dette spørsmålet. De konkluderte med uendret, eller vekst i antallet norske sjøfolk som en konsekvens av å stille krav til norsk lønn, sier han til FriFagbevegelse.
– Dette er også veldig logisk. Når rederne må betale samme lønn til sjøfolk som jobber i Norge, så kan ikke lenger norske sjøfolk settes på land til fordel for billigere utenlandsk mannskap, poengterer han.
– Det eneste man oppnår ved å flagge til utenlandsk register er å miste retten til å stå i tilskuddsordningene, men må likevel betale norsk lønn. Det er i så fall ikke bare dårlig butikk for rederen, men rett og slett komplett idioti, mener han.


Nå: 0 stillingsannonser