JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tjenestemannsloven under press

john.leirvaag@ntl.no

Et regjeringsoppnevnt utvalg vurderer nå de statsansattes rolle i forvaltningen og om tjenestemannsloven understøtter og legger til rette for god arbeidslivs- og personalpolitikk.

De ansatte i staten forvalter myndighet og ressurser på vegne av oss alle. At tjenestemenn har en reell mulighet til å varsle om mangler i forvaltningen eller at noen misbruker sin myndighet, er viktig for oss alle. Det sikrer en god og korrupsjonsfri forvaltning. I dag, med en stadig mer fragmentert stat, er det viktigere enn noen gang å ha en lov som ivaretar disse hensynene.

Dagens regler med kollegiale råd og trinnvis tilsetting sikrer at den best kvalifiserte søkeren tilsettes. Det bidrar også til innsyn og habilitet i tilsettingssaker og kvalitetssikrer tilsettingen.

Vi tjenestemenn forutsettes å være lojale mot de til enhver tid gjeldende politiske føringene. Vi har derfor et forsterket stillingsvern, rett og plikt til å følge egen stilling og krav til saklig oppsigelse som skal sikre forvaltningens faglige uavhengighet og beskytte tjenestemannen mot vilkårlighet eller maktmisbruk.

Staten skal kunne håndtere omstillinger og endringer og tjene innbyggernes interesser. Staten har, særlig de siste tjue årene, vært kontinuerlig under omstilling. Tjenestemannslovens betydning for statens omstillingsevne er underkommunisert. Prosessene har i hovedsak vært gjennomført effektivt og smidig. Fjernes deler av tjenestemannsloven vil dette bli enkeltsaker som tar unødvendig mye tid og ressurser.

Noen hevder at tilsettingsprosessen i staten er for lite fleksibel og at ansettelser tar for lang tid. Det er NTL uenig i og det var også flertallet i statlige virksomheter når de ble spurt om dette for noen år siden.

Spørsmålet er hvor mye du kan endre, og forenkle, dagens lovverk og samtidig sikre sentrale demokratiske verdier som politisk ansvar, åpenhet og innsyn og ytringsfrihet.

Tjenestemannsloven understøtter at myndighetsutøvelse krever lovhjemmel, likebehandling, rettferdighet, forutsigbarhet og nøytralitet. Bevaring av tjenestemannsloven er derfor viktig for oss som fagforening for offentlig ansatte.

Staten har, særlig de siste tjue årene, vært kontinuerlig under omstilling.

Annonse
Annonse