Smiler av melkekrisa i EU
Landbruksminister Lars Peder Brekk tar melkekrisa i EU til inntekt for Senterpartiets EU-motstand.
De siste dagene har det flommet melk i Europas gater. Melkebønder i flere europeiske land har vist sin harme mot EUs landbrukspolitikk med demonstrasjoner og opptøyer.
– Oppstanden blant EUs melkebønder underbygger det vi har sagt hele tiden: Et norsk EU-medlemskap betyr kroken på døra for en svært stor del av norsk landbruk, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Den norske landbruksministeren mener at opprøret i EUs melkemarked skyldes lave og ustabile priser.
– Mange av melkebøndene i EU produserer nå med direkte tap. Det er en reell fare for at mange melkebruk vil bli lagt ned i utsatte områder i EU, sier Brekk. Han viser til at gjennomsnittlig melkepris i EU-landene har falt fra tre til to kroner per liter det siste året.
Dobbel pris
– Den norske bonden har en stabil melkepris på rundt fire kroner literen, altså dobbelt så mye som i EU. Dersom Norge blir med i EU vil melkeprisen til norske bønder falle dramatisk. EU har jo et felles marked for landbruksvarer, forklarer Brekk.
– Den norske bonden vil ikke kunne produsere med de betingelser som tilbys i EU, sier Brekk og poengterer at Norge har et mer krevende klima og høyere kostnader.
– Det er kanskje dette Høyre og Frp mener med å slippe bonden fri. Disse partiene er mest opptatt av å sikre norske bønder en best mulig exit fra næringen. Høyre og Frp er nemlig imot prisregulering og odelslov så vel som bo- og driveplikt. Og så er disse partiene lite opptatt av jordvern, sier Brekk i et forsøk på å dra i gang igjen valgkampen.
– Melkeproduksjonen er selve bærebjelken i norsk landbruk. Dette er ikke minst viktig i distriktene, sier Brekk.
Særstilling
Høyres næringspolitiske talsmann, Torbjørn Hansen, vil ikke være med på at det norske landbruket blir rasert ved et norsk EU-medlemskap.
– Høyre er opptatt av at vi skal ha et landbruk over hele landet. Vi tror EU vil oppleve det som logisk at Norge står i en særstilling med vår spesielle geografi og vårt spredte landbruk. Rammevilkårene for norsk landbruk vil bli det viktigste punktet for Norge i forhandlinger med EU. Samtidig synes det klart at dette ikke blir noen plankekjøring, sier Hansen.
– Høyre vil ikke ha noen kopi av EUs landbrukspolitikk, men jeg har ikke nok kjennskap til melkestriden i EU og vil verken å forsvare eller kritisere EUs system for melk. Høyre ønsker å beholde den norske markedsordningen for melk, presiserer Hansen. (ANB)