Sparket i gang valgkampen i Østfold
- Utfordre de rødgrønne. Vær uenig med dem når det trengs, men kjemp for en regjering som er med oss – ikke en som vil jobbe mot oss.
Oppfordringen kommer fra tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla på Fagforbundet Østfolds kick off-samling før stortingsvalget. Hun og Fagforbundets Wegard Harsvik sparket i gang valgkampen for Fagforbundet Østfold tirsdag. Fra nå og fram til valget følger valgsamlingene tett i Fagforbundet over hele landet.
Balansegang
Valla oppfordret til en balansegang der Fagforbundet kjemper for en ny periode med rødgrønn regjering, men samtidig er uenig når det trengs.
- Det er ikke slik at alt er bra med rødgrønt og alt er katastrofalt med borgerlig, påpekte hun, som selv har sittet som LO-leder forrige gang Høyre var i regjeringsposisjon.
- Det som er sikkert er at en blå, blå regjering vil høre mer på NHO og KS enn på arbeidstakere. Det første dere vil merke er flere midlertidige ansettelser, endringer i arbeidsmiljøloven og en svekket fagbevegelse, sa hun.
- Kjemp for noe
Videre kastet Valla ut to saker hun håper at blir en del av valgkampen: Tannpleie og sekstimers dag.
- Tenk om de rødgrønne kunne sagt at tenner er en del av kroppen. Forslaget om fri tannhelsetjeneste etter fylte 75 år er puslete. Slikt vinner man ikke valg med, sa Valla. Deretter oppfordret hun til en offensiv for med sekstimer dagen.
- Kortere arbeidsdag gir lavere sykefravær og høyere produktivitet, fastslo hun.
Bygger ned velferd
Wegard Harsviks bok ”Blåkopi” har på kort tid vakt oppsikt og debatt etter lanseringen før påske. Han viser til hvordan Høyre kopierer sitt svenske søsterparti Moderaterna i så vel retorikk og språk som i saker. Under samlingen ga han et innblikk i Sveriges utvikling under blått styre, og norske Høyres kopiering.
- Det er nesten parodisk hvordan de kopierer Moderaterna, sa han, og presenterte en rekke eksempler fra ”Blåkopi”.
- De vant med denne oppskriften i Sverige. Og skapte et samfunn med dramatisk økning i forskjellene. Nå forsøker Høyre det samme i Norge.
Raser nedover
Harsvik mener Sverige nå beveger seg mot to tredelssamfunnet, et samfunn der en tredel faller helt utenfor mens to tredeler får det bedre. Han presenterte også konsekvensene av Sveriges skattepolitikk, som Unge Høyre har erklært at de vil kopiere.
- Det gis fradrag for de som er i jobb, fradrag for oppussing og fradrag for vaskehjelp i hjemmet. Den som alltid er frisk, ikke mister jobben, ikke har noen syke i familien, pusser opp badet og kjøper vaskehjelp, tjener på det. De svakeste har fått en reell inntekstnedgang, skisserte han.
Harsvik viste også til at ingen land har rast så fort nedover UNESCOs skala for inntektssikkerhet som Sverige. Med endringene innført i A-kassen, står i dag hver tredje ansatt uten rett til ledighetstrygd.
- Vi må mene noe
- Det skulle bare mangle om ikke vi skulle mene noe om samfunnet og høyreutviklingen, sa Tore-Leif Gundersen fra Fagforbundet Østfold. Han oppfordret de tillitsvalgte på samlingen om å holde seg orientert om arbeidslivspolitikk og spre informasjon.
- Og får medlemmene til å stemme. Det er det aller viktigste, oppfordret han.
Tiår å rette opp
- De grepene Høyre lover å gjennomføre kan det ta tiår å rette opp igjen, sa Stein Erik Lauvås fra Østfold Arbeiderparti. Han ga på strak arm følgende løfte til Fagforbundet:
- Vi skal være Fagforbundets beste venn i Stortinget. Vi skal være en lyttepost for fagbevegelsen, erklærte han.
SVs May Hansen behøvde ikke anta hva som vil skje med en blå, blå regjering. Hun er nemlig fra Moss – en by som endte med blått styre etter lokalvalget for to år siden.
- Se til Moss. Nå ser vi konsekvensene av deres politikk, påpekte hun. May Hansen oppfordret til fortsatt kamp for likestilling, likelønn og rett til heltid i valgkampen.
Ole Andre Myhrvold fra Senterpartiet i Østfold og ordfører i Trøgstad erklærte at ”vi er nødt til å være optimister”. Alternativet er for ille, mener han.
- Vi står i fare for å få en regjering som ønsker å føre en politikk som er både historieløs og farlig, sa han.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland.
Privat