Stakk fra selskap og ansatte
Olaf Berg og Wolfgang Lenz har problemer med å få arbeidsledighetstrygd. Arbeidsgiveren deres, FSP Rør og Sveis, kvittet seg nemlig med selskapet, dro hjem til Danmark og lot de to rørleggerne være igjen - uten arbeid, lønn eller oppsigelse.
Og skatten han trakk fra lønna, ble aldri innbetalt til kemneren, viser skatteoppgjøret fra i fjor.
Det de to østtyskerne har opplevd, er en røverhistorie av den merkeligste sorten, mener Fellesforbundet. Og hovedrollen spiller danske Freddy Schmidt Pedersen, eieren av FSP Rør og Sveis.
Enmannsbedrift med ansatte?
Siden januar 2008 har rørleggerne fra Frankfurt/Oder jobbet for FSP Sveis og Rør som da var registrert som enkeltmannsforetak i Brønnøysund-registeret. Bransje: VVS-arbeid (vann, ventilsjon, sanitær). Først 1. juni samme år ble enmannsbedriften gjort om til et aksjeselskap med det ny-gamle navnet FSP Sveis og Rør AS.
De to fagutdannede rørleggerne har jobbet i Norge siden 2006 og 2007, har norsk personnummer og betaler skatt til Norge. Da østtyskerne begynte hos Freddy Schmidt Pedersen og FSP Rør og Sveis, så alt såre vel ut. De ble innkvartert i samme bolig som arbeidsgiveren, og de fikk arbeidskontrakt.
– Freddy Schmidt Pedersen virket sympatisk og pålitelig, og vi hadde ingen grunn til å tro noe annet. Men det som skjedde de siste månedene er helt forferdelig, sier Olaf Berg til magasinett.org.
Fikk ikke lønnsslipp
Alt gikk bra de første månedene, også med lønnsutbetalingene - bortsett fra at Berg og Lenz aldri fikk lønnsslipper selv om de etterspurte dem måned etter måned. I november i fjor ble det første gang problemer med lønna. Feriepengene også. Da de gikk til Fellesforbundet, ordnet det seg, forteller de to til magasinett.org.
Lønn fra polsk konto
Men det skulle bli verre. Mye verre. I januar i år fikk Berg og Lenz beskjed om at Freddy Schmidt Pedersen hadde solgt selskapet sitt - og at de skulle flytte ut av boligen. Hvem som var den nye eieren av selskapet, fikk tyskerne ikke vite. Og lønna kom bare sporadisk og i delsummer. En gang fra en konto i Polen, en annen gang fra England, forteller de to.
Hva overføringene gjaldt, kom ikke fram av vedlegget. Summene stemte heller ikke overens med lønna de to skulle fått. Det hele begynte etter hvert å bli et puslespill, men takket være egne timelister greide tyskerne å beholde oversikten over det de har krav på.
Solgt - eller ikke?
Fellesforbundet i Oslo fikk senere høre at den nye eieren skal være Allan Broch Smidt, også han dansk. Broch Smidt eier selskapet Bygg- og Rivningsentreprenøren AS og sier at han ikke har kjøpt FSP Sveis og Rør, men at han har leid inn både de to tyske rørleggerne - og Freddy Schmidt Pedersen, altså eieren av FSP Sveis og Rør AS.
Hadde ikke id-kort
I februar ble Olaf Berg og Wolfgang Lenz leid ut til Andersen & Aksnes Rørleggerbedrift AS som hadde en underentreprise for Thermo Control på Ullevål sykehus. 18. februar ble de to arbeiderne nektet adgang til Ullevål sykehus og jobben der fordi arbeidsgiveren deres, FSP Sveis og Rør, ikke hadde søkt om identitetskort - som er blitt obligatorisk på norske byggeplasser.
Leid ut - eller oppdrag?
Siden den dagen, 18. februar, har de to tyske rørleggerne ikke hatt arbeid. Det virker som om FSP Sveis og Rør enten leide ut de to, eller hadde underentrepriser. Tyskerne forteller i alle fall at de har hatt oppdrag for både Bravida, VVS-Senteret Norge i Jessheim, Halvorsen & Søn i Lillestrøm, Olav Thons Hotell Munch og en bygård på Grønlandsleiret i Oslo og nevnte Andersen & Aksnes Rørleggerbedrift AS.
Betalte ikke skatt
De to tok igjen kontakt med deres fagforening, Rørleggernes Fagforening i Oslo, og Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus. Etter at forbundet tok tak i saken kom det etter hvert inn lønnsslipper hvor skattetrekk sto oppført.
Men da de to tyske arbeiderne fikk skatteligningen for 2008, viste det seg at arbeidsgiveren deres verken hadde innrapport deres lønn til skattemyndighetene eller innbetalt skatten rørleggerne hadde blitt trukket for ifølge lønnsslippene.
Tidlig mistanke
Fellesforbundet har overlatt den delen av saken til Oslo Kemnerkontor, forteller distriktssekretær Roger Markgraf-Bye til magasinett.org.
Allerede i slutten av mars hadde Åge Johannessen, leder av Rørleggernes Fagforening i Oslo, skrevet et brev til kemneren for å gjøre kontoret oppmerksom på mistanken de to arbeiderne hadde, nemlig at arbeidsgiveren deres ikke hadde innbetalt skatt og avgifter - noe som senere skulle vise seg å være høyst begrunnet.
Kasteball i systemet?
– Det verste er at de to ser ut til å ende opp som kasteball i systemet fordi de har problemer med å dokumentere sine krav. Både i forhold til Statens lønnsgarantifond og Nav. Og det utelukkende fordi arbeidsgiveren deres har stukket fra ansvaret sitt, mener Roger Markgraf-Bye.
– De vet ikke lenger hvor de er ansatt, de har ikke fått oppsigelse, og de kan ikke søke om arbeidsledighetstrygd når FSP Sveis og Rør AS ikke har innrapport lønna deres og betalt skatter og avgifter, understreker distriktssekretæren.
Helt siden midten av februar har de tyske rørleggerne levd av oppsparte midler som snart tar slutt.
Måtte kreve oppsigelse
Etter press fra Fellesforbundets disktriktskontor Oslo/Akershus fikk arbeiderne omsider oversendt lønnsslipper - og skriftlig oppsigelse som forbundet hadde bedt om slik at Berg og Lenz kan søke om ledighetstrygd.
– Vi forholder oss til at medlemmene våre fortsatt er ansatt hos FSP Rør og Sveis AS og har beregnet lønnskravene deres etter datoen for oppsigelsen, understreker distriktssekretær Roger Markgraf-Bye. Oppsigelsene er datert 24. februar og 1. april, begge med oppsigelsesdato 1. april.
– Freddy Schmidt Pedersen kan ikke ha veldig mye greie på lov og avtale, er Markgraf-Byes tørre kommentar.
115.000 kroner hver
Ifølge Fellesforbundets beregninger har Wolfgang Lenz og Olaf Berg 115.000 kroner til gode hver, uten feriepenger. Kilometergodtgjørelsen på 40.000 kroner hver som de to hadde blitt lovet muntlig av arbeidsgiveren, kan de nok se langt etter, tror rørleggerne selv. I og med at lønnsutbetalingene aldri er blitt nærmere spesifisert av FSP Rør og Sveis AS, har de tyske arbeiderne ikke bevis på at "partene" var enige om en slik refusjon av kjøreutlegg.
Skal til Nav
I morgen skal de to til Nav, i håp om at den godkjenner oppsigelsene og deres søknad om arbeidsledighetstrygd. For i selvangivelsen for 2008 stå det nemlig at de ikke har hatt inntekt - nettopp fordi Freddy Schmidt Pedersen og FSP Sveis og Rør ikke har innberettet deres lønn og ikke betalt skatt og avgifter for dem.
– Det virket på meg som om saksbehandleren hos Nav forsto problemet. Så vi får håpe at de to får den arbeidsledighetstrygden de faktisk har krav på, selv om arbeidsgiveren ikke har gjort det den skal ifølge loven, sier Roger Markgraf-Bye til magasinett.org.
– Kynisk behandling
Åge Johannessen, leder av Rørleggernes Fagforening, rister bare på hodet over FSP Sveis og Rør AS:
– At vi har arbeidsgivere i Norge som behandler folk på en så kynisk måte, er helt utrolig.
Olaf Berg og Wolfgang Lenz er glad for at de meldte seg inn i Fellesforbundet da de kom til Norge.
– Uten dem hadde vi ikke greid oss, sier Olaf Berg og viser til Fellesforbundets innsats for å få tak i den nødvendige dokumentasjonen.
Magasinett.org har hele dagen prøvd å få tak i Freddy Schmidt Pedersen - uten å lykkes.
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
STORE KREFTER: Lina Scholz styrer en stor lastebil på veiene i Vestfold. Helt siden hun var liten har hun vært fascinert av store biler, og trives godt i jobben i Mesta.
Guro Gulstuen Nordhagen
– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan bli sure for at vi er ute og rydder veiene
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
TILLITSVALGT: Gerd Jorunn Stokkeland er klubbleder i Rema 1000 Egersund, Norges best organiserte Rema-butikk. Hun ønsker seg drahjelp for å få økt pensjon.
Leif Martin Kirknes
Rema 1000-ansatte får minst i pensjon: – Du står alene med hele greia, sier klubbleder
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Pernille Vestengen
Nav-penger til uføre blir utsatt: – Folk er kjempeskuffa
Debatt
Aktør: Tidligere LO-leder Roar Flåthen er nestleder i Amedias styre. Foto: Magasinet
Magasinet for fagorganiserte
«Etter min oppfatning har Støre og Vedum gjort en stor feil», skriver Roar Flåthen
Kommentar
Colourbox
«Det er ikke gitt at årets lønnsoppgjør gir et lavlønnstillegg»
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh
Lederen i Sykepleierforbundet har mistet troen på streik i lønnsoppgjørene
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim