Stakk fra selskap og ansatte
Olaf Berg og Wolfgang Lenz har problemer med å få arbeidsledighetstrygd. Arbeidsgiveren deres, FSP Rør og Sveis, kvittet seg nemlig med selskapet, dro hjem til Danmark og lot de to rørleggerne være igjen - uten arbeid, lønn eller oppsigelse.
Og skatten han trakk fra lønna, ble aldri innbetalt til kemneren, viser skatteoppgjøret fra i fjor.
Det de to østtyskerne har opplevd, er en røverhistorie av den merkeligste sorten, mener Fellesforbundet. Og hovedrollen spiller danske Freddy Schmidt Pedersen, eieren av FSP Rør og Sveis.
Enmannsbedrift med ansatte?
Siden januar 2008 har rørleggerne fra Frankfurt/Oder jobbet for FSP Sveis og Rør som da var registrert som enkeltmannsforetak i Brønnøysund-registeret. Bransje: VVS-arbeid (vann, ventilsjon, sanitær). Først 1. juni samme år ble enmannsbedriften gjort om til et aksjeselskap med det ny-gamle navnet FSP Sveis og Rør AS.
De to fagutdannede rørleggerne har jobbet i Norge siden 2006 og 2007, har norsk personnummer og betaler skatt til Norge. Da østtyskerne begynte hos Freddy Schmidt Pedersen og FSP Rør og Sveis, så alt såre vel ut. De ble innkvartert i samme bolig som arbeidsgiveren, og de fikk arbeidskontrakt.
– Freddy Schmidt Pedersen virket sympatisk og pålitelig, og vi hadde ingen grunn til å tro noe annet. Men det som skjedde de siste månedene er helt forferdelig, sier Olaf Berg til magasinett.org.
Fikk ikke lønnsslipp
Alt gikk bra de første månedene, også med lønnsutbetalingene - bortsett fra at Berg og Lenz aldri fikk lønnsslipper selv om de etterspurte dem måned etter måned. I november i fjor ble det første gang problemer med lønna. Feriepengene også. Da de gikk til Fellesforbundet, ordnet det seg, forteller de to til magasinett.org.
Lønn fra polsk konto
Men det skulle bli verre. Mye verre. I januar i år fikk Berg og Lenz beskjed om at Freddy Schmidt Pedersen hadde solgt selskapet sitt - og at de skulle flytte ut av boligen. Hvem som var den nye eieren av selskapet, fikk tyskerne ikke vite. Og lønna kom bare sporadisk og i delsummer. En gang fra en konto i Polen, en annen gang fra England, forteller de to.
Hva overføringene gjaldt, kom ikke fram av vedlegget. Summene stemte heller ikke overens med lønna de to skulle fått. Det hele begynte etter hvert å bli et puslespill, men takket være egne timelister greide tyskerne å beholde oversikten over det de har krav på.
Solgt - eller ikke?
Fellesforbundet i Oslo fikk senere høre at den nye eieren skal være Allan Broch Smidt, også han dansk. Broch Smidt eier selskapet Bygg- og Rivningsentreprenøren AS og sier at han ikke har kjøpt FSP Sveis og Rør, men at han har leid inn både de to tyske rørleggerne - og Freddy Schmidt Pedersen, altså eieren av FSP Sveis og Rør AS.
Hadde ikke id-kort
I februar ble Olaf Berg og Wolfgang Lenz leid ut til Andersen & Aksnes Rørleggerbedrift AS som hadde en underentreprise for Thermo Control på Ullevål sykehus. 18. februar ble de to arbeiderne nektet adgang til Ullevål sykehus og jobben der fordi arbeidsgiveren deres, FSP Sveis og Rør, ikke hadde søkt om identitetskort - som er blitt obligatorisk på norske byggeplasser.
Leid ut - eller oppdrag?
Siden den dagen, 18. februar, har de to tyske rørleggerne ikke hatt arbeid. Det virker som om FSP Sveis og Rør enten leide ut de to, eller hadde underentrepriser. Tyskerne forteller i alle fall at de har hatt oppdrag for både Bravida, VVS-Senteret Norge i Jessheim, Halvorsen & Søn i Lillestrøm, Olav Thons Hotell Munch og en bygård på Grønlandsleiret i Oslo og nevnte Andersen & Aksnes Rørleggerbedrift AS.
Betalte ikke skatt
De to tok igjen kontakt med deres fagforening, Rørleggernes Fagforening i Oslo, og Fellesforbundets distriktskontor Oslo/Akershus. Etter at forbundet tok tak i saken kom det etter hvert inn lønnsslipper hvor skattetrekk sto oppført.
Men da de to tyske arbeiderne fikk skatteligningen for 2008, viste det seg at arbeidsgiveren deres verken hadde innrapport deres lønn til skattemyndighetene eller innbetalt skatten rørleggerne hadde blitt trukket for ifølge lønnsslippene.
Tidlig mistanke
Fellesforbundet har overlatt den delen av saken til Oslo Kemnerkontor, forteller distriktssekretær Roger Markgraf-Bye til magasinett.org.
Allerede i slutten av mars hadde Åge Johannessen, leder av Rørleggernes Fagforening i Oslo, skrevet et brev til kemneren for å gjøre kontoret oppmerksom på mistanken de to arbeiderne hadde, nemlig at arbeidsgiveren deres ikke hadde innbetalt skatt og avgifter - noe som senere skulle vise seg å være høyst begrunnet.
Kasteball i systemet?
– Det verste er at de to ser ut til å ende opp som kasteball i systemet fordi de har problemer med å dokumentere sine krav. Både i forhold til Statens lønnsgarantifond og Nav. Og det utelukkende fordi arbeidsgiveren deres har stukket fra ansvaret sitt, mener Roger Markgraf-Bye.
– De vet ikke lenger hvor de er ansatt, de har ikke fått oppsigelse, og de kan ikke søke om arbeidsledighetstrygd når FSP Sveis og Rør AS ikke har innrapport lønna deres og betalt skatter og avgifter, understreker distriktssekretæren.
Helt siden midten av februar har de tyske rørleggerne levd av oppsparte midler som snart tar slutt.
Måtte kreve oppsigelse
Etter press fra Fellesforbundets disktriktskontor Oslo/Akershus fikk arbeiderne omsider oversendt lønnsslipper - og skriftlig oppsigelse som forbundet hadde bedt om slik at Berg og Lenz kan søke om ledighetstrygd.
– Vi forholder oss til at medlemmene våre fortsatt er ansatt hos FSP Rør og Sveis AS og har beregnet lønnskravene deres etter datoen for oppsigelsen, understreker distriktssekretær Roger Markgraf-Bye. Oppsigelsene er datert 24. februar og 1. april, begge med oppsigelsesdato 1. april.
– Freddy Schmidt Pedersen kan ikke ha veldig mye greie på lov og avtale, er Markgraf-Byes tørre kommentar.
115.000 kroner hver
Ifølge Fellesforbundets beregninger har Wolfgang Lenz og Olaf Berg 115.000 kroner til gode hver, uten feriepenger. Kilometergodtgjørelsen på 40.000 kroner hver som de to hadde blitt lovet muntlig av arbeidsgiveren, kan de nok se langt etter, tror rørleggerne selv. I og med at lønnsutbetalingene aldri er blitt nærmere spesifisert av FSP Rør og Sveis AS, har de tyske arbeiderne ikke bevis på at "partene" var enige om en slik refusjon av kjøreutlegg.
Skal til Nav
I morgen skal de to til Nav, i håp om at den godkjenner oppsigelsene og deres søknad om arbeidsledighetstrygd. For i selvangivelsen for 2008 stå det nemlig at de ikke har hatt inntekt - nettopp fordi Freddy Schmidt Pedersen og FSP Sveis og Rør ikke har innberettet deres lønn og ikke betalt skatt og avgifter for dem.
– Det virket på meg som om saksbehandleren hos Nav forsto problemet. Så vi får håpe at de to får den arbeidsledighetstrygden de faktisk har krav på, selv om arbeidsgiveren ikke har gjort det den skal ifølge loven, sier Roger Markgraf-Bye til magasinett.org.
– Kynisk behandling
Åge Johannessen, leder av Rørleggernes Fagforening, rister bare på hodet over FSP Sveis og Rør AS:
– At vi har arbeidsgivere i Norge som behandler folk på en så kynisk måte, er helt utrolig.
Olaf Berg og Wolfgang Lenz er glad for at de meldte seg inn i Fellesforbundet da de kom til Norge.
– Uten dem hadde vi ikke greid oss, sier Olaf Berg og viser til Fellesforbundets innsats for å få tak i den nødvendige dokumentasjonen.
Magasinett.org har hele dagen prøvd å få tak i Freddy Schmidt Pedersen - uten å lykkes.
Mest lest
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret er i gang: Her er LOs krav
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Herman Bjørnson Hagen
Det ble brudd i lønnsforhandlingene mellom LO og NHO: Hva skjer nå?
Brian Cliff Olguin
Alle butikkene i denne kjeden bryter loven hver uke
Det mangler 100 milliarder kroner for å oppfylle langtidsplanen for Forsvaret, ifølge en fersk rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt.
Forsvaret
Forsvaret tapte mot ansatte. Nå skylder de store summer
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Leif Martin Kirknes
May-Iren føler seg latterliggjort av ansatt i eget forbund
Joar Haug er i dag 64 år, pensjonert fengselsbetjent og jobber 50 prosent som bussjåfør med skolekjøring. Snømåkeformen er det heller ikke noe å si på.
Sissel M. Rasmussen
Joar ble diskriminert fordi han var for gammel: – Klart jeg ble lei meg
VANLIG: Thomas Tvedt hadde en normal oppvekst i det han kaller en uvanlig familie.
Jan-Erik Østlie
Ingen vil gi Thomas jobb: – Jeg kan ikke se. Da er du ikke verdt noe
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Det britiske oljeserviceselskapet truer de ansatte med sparken om de streiker for å få tariffavtale. De jobber på et fartøy som gjør arbeid helt sør på Ekofisk-feltet på norsk sokkel.
ARKIVFOTO: ConocoPhillips Company
Oljearbeidere trues med sparken hvis de streiker: – Et gufs fra fortiden
– Den som smiler sist, har vunnet. Så vi vil smile sist, sa streikeleder Thomas Vaughn (nummer tre fra høyre) i sin appell.
Roy Ervin Solstad
Lagerarbeiderne streiker for et lønnshopp på 100.000 kroner
Nyvalgt forbundsleder i EL og IT, Geir Ove Kulseth (til venstre), møtte Alf-Tore Albrigsten i Bergen torsdag i forbindelse med vinterkonferansen til Fornybar Norge, arbeidsgiverforeningen der også Helgeland Kraft er medlem. Forbundet stiller seg hundre prosent bak Albrigtsen.
Ole Hagen
Hovedtillitsvalgt Alf-Tore ble oppsagt. Nå har han hele forbundet i ryggen
Striden rundt tips mellom tilsette og arbeidsgivarar, Fellesforbundet og NHO Reiseliv, har vore lang og vond.
Tormod Ytrehus
Kan arbeidsgivar forsyne seg av tipsen? No skal saka opp i Høgsterett
Anita Arntzen
Regjeringen vil avvikle au pair-ordningen
Streiken ved Olivia har nå vart i seks uker. Striden står om en husavtale som ledelsen vil opprettholde, mens Fellesforbundets medlemmer ved restauranten vil ha tariffavtale, den såkalte Riksavtalen.
Håvard Sæbø
Olivia nekter å forhandle – avlyste møte hos Riksmekleren
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Personer med flere arbeidsforhold som har søkt om sykepenger, kan ha fått feilaktig avslag, opplyser Nav selv.
Hanna Skotheim
Nav ber folk om å ta kontakt etter feil om sykepenger
Colourbox
Flere med dårlig råd kan få mer. Se hva LO vil gjøre
I dag gis det 90 prosent strømstøtte dersom gjennomsnittlig spotpris der du bor, overstiger 87,5 øre per kWt.
colourbox.com