JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stormløp mot Stoltenberg

Opposisjonen er sikker på at statsminister Jens Stoltenberg har brukt trusler om kabinettsspørsmål for å få vedtatt biodieselavgiften.

I finansdebatten i Stortinget torsdag nektet statsministeren å svare på spørsmål om han hadde stilt internt kabinettsspørsmål i regjeringen på den kontroversielle avgiften på biodiesel.

Det var Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen som fikk de parlamentariske lederne i opposisjonspartiene til å få vann på mølla. Han etterlot seg et stort spørsmål i stortingssalen da han sa at han kom til å stemme for en avgift han er imot, fordi alternativet var en regjering ledet eller støttet av Høyre.

Partilederne i opposisjonen tolket ham sterkt i retning av at statsminister Jens Stoltenberg hadde lagt regjeringens eksistens i potten for å få gjennom viljen sin.

Hadde statsministeren virkelig stilt et internt kabinettsspørsmål på denne saken, ville opposisjonslederne vite, og tok i bruk store ord utenfor stortingssalen: Maktmisbruk og maktarroganse, sa Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V).

– Det parlamentariske demokratiet er satt ut av spill, sa Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

– Lundteigens uttalelser betyr at det må ha vært en diskusjon om regjeringen skal gå av hvis ikke Ap får gjennomslag for denne avgiften, sa Høyre-leder Erna Solberg inne i stortingssalen og ba Stoltenberg avklare.

– Normal prosess

– Forslaget er behandlet på helt vanlig måte i regjeringen, med alle de tre stortingsgruppene, parlamentariske ledere og finanspolitiske talsmenn til stede. Men jeg svarer av prinsipp ikke på de indre prosessene i regjeringen. Hadde jeg gjort det én gang, ville jeg aldri fått fred, sa Stoltenberg.

Han konstaterte at alle de tre regjeringspartiene har deltatt i «en helt normal budsjettprosess» og står samlet bak budsjettforslaget som skal vedtas i Stortinget.

Representanter fra de andre regjeringspartiene sier til NTB at det ikke er blitt truet med noe kabinettsspørsmål under regjeringsdrøftelsene, men legger ikke skjul på at biodieselavgiften har vært en vanskelig sak, samtidig som de understreker at de tre partiene er blitt enige om et budsjett som alle støtter.

– Det er ingen hemmelighet at Sp har vært imot å pålegge avgift på biodiesel. For oss er det imidlertid målet og ikke virkemidlene som er viktigst, sa Sp-leder Liv Signe Navarsete i sitt innlegg torsdag kveld.

Hun trøstet seg med at mengden biodiesel som skal blandes inn i vanlig diesel skal økes.

– Vi får vel ikke mer ut av statsministeren om dette. Jeg konstaterer at Lundteigen treffer spikeren på hodet når han sier at regjeringen har bestemt seg og det er regjeringen som styrer Norge, sa KrF-leder Dagfinn Høybråten.

Klimabudsjett

– Regjeringen foreslår et statsbudsjett for arbeid, velferd og bærekraft, konkluderte statsministeren.

Han framhevet dessuten klimapolitikken som et viktig satsingsområde for regjeringen neste år. Bevilgningene til karbonfangstprosjektet på Mongstad økes med et milliardbeløp, det stilles 140 millioner kroner tilgjengelig for bedrifter som utvikler teknologi rundt miljøvennlige energikilder, og regjeringen foreslår en grønn skattedreining.

– En av grunnene til at vi har autodieselavgift er at det bidrar med betydelige inntekter til fellesskapet og er forenlig med prinsippet om at forurenser betaler. Det er galt med mange milliarder kroner i skattesubsidier til denne type veitrafikk, sa Stoltenberg.

Målet om «arbeid til alle» gjennomsyrer hele statsbudsjettet. Selv om Norge har kommet bedre ut av det enn de alle fleste andre land, er det altfor tidlig å avlyse den verdensomspennende økonomiske krisen, ifølge Stoltenberg. (ANB-NTB)

Beløp i milliarder kroner (årets tall i parentes)

Statens samlede utgifter kommer neste år opp i om lag 907,5 (876,2)

Statens totale inntekter 974,1 (1.023)

Inntekter fra petroleumsvirksomheten 244,8 (290,5)

Skatter og avgifter 677 (674,2)

Oljekorrigert underskudd -153,8 (-118,1)

Oljefondets markedsverdi 2.931 (2.968) (ANB-NTB)

Annonse
Annonse

Statens samlede utgifter kommer neste år opp i om lag 907,5 (876,2)

Statens totale inntekter 974,1 (1.023)

Inntekter fra petroleumsvirksomheten 244,8 (290,5)

Skatter og avgifter 677 (674,2)

Oljekorrigert underskudd -153,8 (-118,1)

Oljefondets markedsverdi 2.931 (2.968) (ANB-NTB)