JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Styrker forebyggende arbeid

Regjeringen vil heller forebygge skader enn å reparere når skaden først har skjedd.

Det var tre smilende statsråder som onsdag presenterte regjeringens ferske strategi for ulike typer forebygging. Regjeringen vil at innsats skal settes inn før problemer oppstår, og viser til enkelttiltak som allerede er satt i verk.

– Forbudet mot raketter med styrepinne et klassisk eksempel på et vellykket tiltak. Det har halvert omfanget av skader på personer og i branner, sier justisminister Knut Storberget (Ap).

Også barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) og kultur- og kirkeminister Trond Giske (Ap) møtte pressen for å snakke om forebygging på områder som trafikk, kriminalitet, rus og barneomsorg.

Kan bli lovendring

– Det viktigste er forebygging og samordning mellom institusjoner, som hver for seg ofte er gode, sier Huitfeldt.

Departementet har utarbeidet en veileder til alle barnehager. Den presiserer at barnehagenes meldeplikt til barnevernet går foran taushetsplikten.

Regjeringen skal gjennomgå dette regelverket i forbindelse med barnevernssaker, blant annet for å sikre en effektiv informasjonsutveksling mellom barnevern og politi. Lovendringer kan bli aktuelt.

Har brukt tid

– Alle politiske ressurser må settes inn på forebygging. Færre må dø i brann, færre må dø i trafikken, kriminaliteten må ytterligere ned og flere barn må få god hjelp av barnevernet og andre så vi forhindrer kriminalitet, sier Storberget.

Allerede med Soria Moria-erklæringen varslet regjeringen at den ville satse på forebygging på ulike samfunnsområder.

– Vi har tatt oss god tid fordi det er krevende, og mange departementer som skal samarbeide. Det viktigste er at strategien nå er kommet, sier Storberget til NTB.

Planen blir presentert som en forsmak på hva som kan ventes av de rødgrønne i en eventuell ny fireårsperiode.

Kritisk til Frp

Justisministeren ser på Frp som den største motstanderen av forebygging, og sier partiets alkohol-, trafikk- og helsepolitikk vil rive ned mye av regjeringens arbeid hittil.

Leder av Stortingets helse- og omsorgskomité Harald Tom Nesvik (Frp) er helt uenig.

– Før sommeren fremmet undertegnede 55 forslag i Stortinget. En rekke av dem var forebyggingsforslag innen alkohol- og narkotikafeltet og ble godt mottatt av folk som jobber på rusfeltet. Men alle forslagene ble nedstemt, sier Nesvik.

Han sier partiet er opptatt av kampanjer og holdningsskapende arbeid, som bør komme i tillegg til de lavere alkoholprisene partiet også jobber for.

– Regjeringen har styrt i fire år uten å gjøre noe, men nå er det valg, og da skal de plutselig gjøre mye, sier Nesvik. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse