JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Foreslår egen pensjonskonto til alle

Fellesforbundet og Norsk Industri er enige om en modell for innskuddsbasert tjenestepensjon der arbeidstakerne selv må opprette en personlig pensjonskonto.
SKISSE: Slik er modellen for pensjonskonto med mulighet for individuelle innskudd ut.

SKISSE: Slik er modellen for pensjonskonto med mulighet for individuelle innskudd ut.

Fellesforbundet/NorskIndustri

– Vi er godt fornøyd med at det nå er oppnådd enighet, slik vi hadde ambisjoner om under lønnsoppgjøret i 2014, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum og Norsk Industris administrerende direktør Stein Lier-Hansen.

FORNØYD: Fellesforbundets leder Jørn Eggum er fornøyd med at det er enighet med Norsk Industri.

FORNØYD: Fellesforbundets leder Jørn Eggum er fornøyd med at det er enighet med Norsk Industri.

Erlend Angelo

I dag ble utredningene de to partene ble enige om å gjennomføre i kjølvannet av hovedoppgjøret for to år siden lagt fram. Utredningen blir en viktig brikke i diskusjonen om hvilke krav som skal fremmes i årets lønnsoppgjør og hvilken oppgjørsform som skal velges: samordnet eller forbundsvist med Fellesforbundet i front.

Utredningen forholder seg kun til innskuddspensjon, ikke til hybridpensjon som LO-ledelsen har gått inn for.

Se mer om pensjonskrangelen i LO her

Fellesforbundet og Norsk Industri har fått konsulentselskapene Gabler og Deloitte til å utrede hvordan pensjonsordningene i industrien kan forbedres, men med det soleklare premisset at pensjon ikke skal bli dyrere for bedriftene.

• Følg FriFagbevegelse på Facebook og Twitter

Modellen som presenteres i utredeningen legger opp til at arbeidstakerne selv blir ansvarlige for å opprette en pensjonskonto, noe som blant annet skal bidra til å sikre oppsparte rettigheter ved jobbskifte. I dag mister mange pensjonsopptjening når de skifter jobb, blant annet fordi det tar tid å sikre seg rettigheter i pensjonsordningen på en ny arbeidsplass. I et arbeidsliv der folk skifter jobb oftere enn før, har det skapt misnøye og uro for framtidas pensjoner.

Kan spare selv

– Vårt forslag er at arbeidstaker oppretter en personlig pensjonskonto der man gis rett til selv å velge leverandør. Arbeidsgiveren betaler inn til arbeidstakers pensjonskonto basert på bedriftens besluttede innskuddsnivå. I tillegg foreslår vi at arbeidstaker gis tillatelse til å spare resterende differanse mellom tillatte makssatser og arbeidsgivers innskuddsnivå, heter det i en uttalelse fra Lier-Hansen og Eggum.

Rundt fire av ti arbeidstakere som har innskuddspensjon ligger i dag på minimumssatsene. Skal den foreslåtte ordningen fra Fellesforbundet og Norsk Industri settes ut i livet kreves det en endring i lov om innskuddspensjon.

– Ingen nye krav

Norsk Industris Stein Lier-Hansen presiserer at de kommer til å avvise alle krav om pensjon i årets tariffoppgjør. Enigheten mellom Fellesforbundet og Norsk Industri strekker seg ikke så langt som inn i det kommende oppgjøret, slår Lier-Hansen fast overfor NTB:

– Utredningen tar for seg det vi forpliktet oss til å utrede i avtalen som ble til ved riksmeklerens hjelp i 2014. Så kommer vi til å avvise alle krav om pensjon som måtte komme i et oppgjør denne våren. Vår forhandlingsposisjon er at pensjon ikke er tariff-festet, og at det dermed ikke hører hjemme i et oppgjør, sier Lier-Hansen til NTB.

LO vedtar sine krav i representantskapsmøtet 23. februar.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse