Helsetilsynet om streik på pasienthotellet: – Ikke fare for liv og helse
Helsetilsynet følger kontinuerlig med på hotell- og restaurantstreiken
Direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn mener at pasienthotellene ikke er sykehusenes kjernevirksomhet og at det går an å drive sykehus med andre innkvarteringstilbud.
Helsetilsynet
torgny@lomedia.no
Helsetilsynet følger kontinuerlig med på utviklingen rundt pasienthotellet ved Haukeland sykehus.
Pasienthotellet er omfattet av Fellesforbundets streik innen hotell- og restaurantbransjen. Selv om ledelsen ved hotellet har søkt om dispensasjon bruker NHO Reiseliv hotellet som brekkstang for å framskynde en tvungen voldgift.
• – Kynisk svarteper-spill av NHO
– Vi gjør en kontinuerlig vurdering, men vårt råd har bare en adresse og det er Helsedepartementet og de sender det videre til Arbeids- og sosialdepartementet, sier direktør i Helsetilsynet Jan Fredrik Andresen til LO-Aktuelt.
• Olav Thon har ikke tid til å forhandle lønn lokalt med sine hotellansatte
Ikke kjernevirksomhet
– Når en vurderer konsekvensene av streiken så må en være klar over at pasienthotellet ikke er kjernevirksomheten ved sykehuset og det er mulig å finne alternativ innkvartering, sier Andresen.
Han understreker også at streiken er en lovlig arbeidskonflikt.
Mange har ment at det var uklokt av Fellesforbundet å ta ut pasienthotellene ved Haukland og Ullevål sykehus, at det var en måte å gi regjeringen et påskudd til å gå til tvungen voldgift.
• LO-lederen gikk i strupen på NHO
Rikslønnsnemnda
Tvungen voldgift innebærer at regjeringen gjennom en midlertidig lov sier at konflikten er ulovlig fordi den setter liv og helse på spill. Avgjørelsen i forhandlingene blir da overlatt til en nøytral nemnd, rikslønnsnemnda som fastsetter hvordan den nye tariffavtalen skal se ut.
Rikslønnsnemnda vil aldri gå inn og endre på prinsipper i tariffavtalen. Det er derfor utenkelig at de vil innføre en ordning med lokale forhandlinger for overenskomsten for de hotell- og restaurantansatte.