JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hovedoppgjøret 2020

LO Stat-lederen tror det blir et tøft lønnsoppgjør: – Staten som arbeidsgiver har blitt hard i klypa

Det er fortsatt tidlig i prosessen som skal munne ut i kravene i årets hovedoppgjør i staten, men LO Stat-leder Egil André Aas regner med at det blir tøffe tak.
FORBEREDELSER: LO Stat-leder Egil André Aas skal lede lønnsoppgjøret i staten, og forberedelsene er i gang.

FORBEREDELSER: LO Stat-leder Egil André Aas skal lede lønnsoppgjøret i staten, og forberedelsene er i gang.

Ole Palmstrøm

anders@lomedia.no

Tariffoppgjøret i staten starter 15 april. Før det skal forbundene si sitt og et utgangskrav skal pusles sammen i forhandlingsutvalget.

Aas innledet om tariffsituasjonen på NTLs landsstyremøte torsdag, og lettet litt på sløret om hva han tror blir viktig i år.

Lønnsoppgjøret: Her er kravlista fra NTL

– For oss er det noen stolper som har vært godt forankret de siste årene: Å sikre økt kjøpekraft er et viktig krav. Og rettferdig fordeling av lønnsmidlene oppnås best med et stort generelt tillegg. Vi ønsker fortsatt å ha A-tabellen i lønnssystemet, normalarbeidsdagen skal respekteres, og det vil naturligvis også komme krav på fellesbestemmelsene, der ting som lønnsplassering, arbeidstid, permisjoner og ulike kompensasjoner er omtalt, sier Aas.

HVA BETYR ORDET? Se hovedoppgjør, generelt tillegg og lønnsramme i vårt tariffleksikon.

Vedlikehold og statistikk

Det skal pågå et arbeid mellom partene om et nytt lønnssystem fram til tariffoppgjøret. Om det blir et system Aas synes er godt nok, er han fornøyd med det. Men om det ikke skjer, er han opptatt av at dagens system må «vedlikeholdes».

Det innebærer blant annet å endre lønnsrammer, slik at de som har stått på maks ansiennitet i mange år igjen kan få en utvikling.

For å få til det, må arbeidsgiver være med – og ikke minst trengs det langt bedre lønnsstatistikk enn ved de siste oppgjørene.

p

– Vi er fullstendig avhengig av å få god nok statistikk, sier Aas, og poengterer at dette blir viktigere og viktigere.

Åpner for samling

Aas er også opptatt av forholdet til de andre hovedsammenslutningene. LO Stat, Unio og YS har likelydende tariffavtaler, mens Akademikerne har sin egen. Og det er spesielt de tre første han gjerne vil se i samme båt.

– Min tanke er at vi gjennom gode diskusjoner kan forene oss om noe felles. Staten som arbeidsgiver har blitt så hard i klypa at arbeidstakerorganisasjonene har mye å vinne på å finne sammen. Vi har jo i de siste oppgjørene sett at staten ikke er fremmed for å spille oss ut mot hverandre, og da står vi svakere.

Klar for eventuell mekling

Aas legger til at dette selvsagt må diskuteres i LO Stats forhandlingsutvalg først, og poengterer at Unio og YS sikkert har behov for å gjøre det samme.

p

Forhandlingene i staten har frist 30. april ved midnatt, og ved et eventuelt brudd vil oppgjøret gå til mekling i starten av mai.

– Det er for tidlig å spå om hvor det bærer hen, men vi har som alltid ambisjoner om å komme i mål i forhandlinger. Samtidig forbereder vi oss selvfølgelig på at så ikke skjer, sier Aas.

Annonse
Annonse