JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opp som en løve ...

... og ned som en skinnfell. Litt sånn opptrådte Norsk Industri i pensjonsspørsmålet, mener ansatte ved Celsa Steel Service i Oslo. Selv er de svært fornøyde med at pensjon endelig ble et tema.
GREIT: Meklingen er i havn, og klubben ved Celsa Steel Service er greit fornøyde. Nå gjenstår uravstemning i mai. F.v. Stig Roger Sjøenden, Svenn-Erik Spigseth og Nils Kjetil Holtskog.

GREIT: Meklingen er i havn, og klubben ved Celsa Steel Service er greit fornøyde. Nå gjenstår uravstemning i mai. F.v. Stig Roger Sjøenden, Svenn-Erik Spigseth og Nils Kjetil Holtskog.

Håvard Sæbø

anne.siri.rena@lomedia.no

– Det kunne lett ha brygget til et grasrotopprør hvis det ikke hadde vært bevegelse i pensjonsspørsmålet. Nå har det blitt et tema og et utgangspunkt å forhandle videre om, mener klubbleder Nils Kjetil Holtskog ved Celsa Steel Service.

Gamle Christiania Spigerverk bader i sol. Spikeren er byttet ut med jernfundament som brukes til å reise store byggverk, som tunneler, bruer og selveste Operaen. Det er dagen etter meklingsslutt, og representanter for klubbstyret har så vidt rukket å lese resultatet. Samlet sett positiv lesning, mener de. Best av alt, pensjonen er på gli.

– Mange små klubber rundt om i landet har lite innflytelse overfor arbeidsgiver, og derfor er det så viktig å jobbe for sentrale pensjonsforhandlinger, fortsetter Holtskog.

Hardere spill

Fellesforbundet, med sterkt press fra LO sentralt, gikk i forkant av forhandlingene høyt ut på banen og krevde de ansattes medbestemmelse over pensjonen. Norsk Industri gikk om enn enda høyere ut og sa dette var et tema de overhodet ikke ville ta i. Så ble de altså likevel enige om å utrede ordningen.

– Opp som en løve, ned som en skinnfell, mener nestleder i klubben og hovedverneombud Stig Roger Sjøenden, om Norsk Industris måte å håndtere spørsmålet på.

De måtte likevel gi noe til slutt. For øvrig et helt vanlig vårscenario: partene går høyt ut med krav på hver sin banehalvdel. Men det har blitt tøffere med tiden, mener gutta i klubben.

– Motkravene fra Norsk Industri har blitt hardere, sier Nils Kjetil Holtskog.

Han mener det er god forhandlingsteknikk fra Fellesforbundets side å kreve mer enn det de tror de skal få gjennomslag for.

Forstår partene

– Mens dere er inne på selve forhandlingene – hva tenker dere om at partene ble enige først 19 timer på overtid, er det et spill?

– Før de store, krevende sakene kommer på bordet er det mange småting som skal på plass. De utnytter tiden, mener Holtskog.

– Jeg har sittet i såpass mange styremøter at jeg vet hvordan det er å være kreativ under press. Så jeg skjønner hvordan de jobber, supplerer Sjøenden.

Ålreit kronetillegg

Ut av den langdryge meklingen kom en generell økonomisk ramme på 3,3 prosent og et generelt tillegg på 75 øre timen.

– Fornøyde?

– Helt ålreit, og i tillegg skal vi jo ha vårt i det lokale oppgjøret utpå sensommeren, sier Nils Kjetil Holtskog.

De tre siste årene har de lokalt hatt en lønnsøkning på til sammen 13 prosent. Klubblederen vil ikke gå ut med summen de ønsker seg i årets oppgjør, men innser at det er tøffe tider i bransjen. Den norske stålbransjen utfordres av konkurranse fra Øst-Europa.

– Vi kan si det sånn at vi vil opprettholde kjøpekraften, fortsetter Sjøenden.

Som ansatte i en presset bransje er de fornøyde med å unngå streik, selv om de uansett ikke sto på lista til det første streikeuttaket. Hadde det blitt streik ville de likevel stilt seg solidariske med de streikende partene, forteller de.

A- og B-lag er ut

Både Fellesforbundet og Norsk Industri har sagt at de er fornøyde med å ha fått på plass bestemmelser som skal legge til rette for fagopplæring og norskundervisning for utenlandske arbeidstakere. Klubben ved Celsa Steel Service har lenge jobbet systematisk for å integrere utenlandske arbeidstakere i bedriften, de fleste av dem fra Polen. Språkkurs i flere omganger, tolking, rundskriv på morsmål, sikkerhets- og sertifiseringskurs på de ansattes eget språk.

– Vi kan simpelthen ikke ha et a- og et b-lag på arbeidsmarkedet. Om vi ikke likestiller utenlandske arbeidere med oss, så vil de før eller siden utkonkurrere oss, mener Holtskog.

Videre ble det i forkant av tariffoppgjøret varslet harde diskusjoner om tiltak knyttet til sosial dumping. Leder Arve Bakke i Fellesforbundet innrømmer i ettertid at tiden ble for knapp til å behandle temaet, men lover å ta tak i dette utenfor tariffoppgjøret. Det synes klubben ved Celsa Steel Service er positivt, da de er svært opptatt av sosial dumping.

Fortjent til offshore

Etter å ha hatt det på kravlisten i ti år, lyktes Fellesforbundet endelig med å få på plass en såkalt 2-4-rotasjon.

– Synes dere offshore har fått for mye oppmerksomhet?

– Nei, det var smart å legge vekt på dette, å legge inn et støt for en industri som virkelig er viktig for landet. De utfører en farlig jobb som vi har forståelse for, utdyper gutta i klubben, før de forlater sola for ei ny økt inne på verkstedet.

Jeg har sittet i såpass mange styremøter at jeg vet hvordan det er å være kreativ under press.

Stig Roger Sjøenden, hovedverneombud og nestleder i klubben

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse