JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tjenestedirektiv til ny debatt

Tjenestedirektivet kan sette offentlig sektor i Norge på nye prøver, fastslår ny rapport som legges fram tirsdag.

eline.lonna@lomedia.no

Fagforbundet har gått sammen med Nei til EU og sørget for en ny utredning av det omstridte tjenestedirektivet, denne gang med spesielt fokus på konsekvensene for offentlige tjenester.

Mer liberalisering

– Som alle forbund har Fagforbundet vært skeptisk til tjenestedirektivet. Behovet for mer kunnskap kom for dagen blant annet under diskusjoner om muligheten for rekommunalisering av offentlige tjenester dersom Norge implementerer direktivet, sier seksjonsleder i Fagforbundet Stein Gulbrandsen.

Rapporten presenteres på et seminar på Folkets hus i Oslo tirsdag. Den slår fast at dersom Norge implementerer EUs tjenestedirektiv, vil grunnleggende offentlige tjenester ikke være trygge. Utrederne bak rapporten frykter at tjenestedirektivet vil være en pådriver for ytterligere liberalisering i EU/EØS-området.

Trenger diskusjon

Gulbrandsen mener at den konsekvensutredningen av direktivet som regjeringen bestilte, blant annet fra forskningsstiftelsen Fafo, hadde et altfor snevert mandat.

– Vi trenger mer kunnskap for å få til en skikkelig, offentlig debatt om offentlige tjenester og direktivet. Denne rapporten skal dessuten være underlagsmateriale for Landsstyrets behandling av direktivet i juni.

Frykter nye angrep

Gulbrandsen peker på at den akademiske debatten som har vært rundt tjenestedirektivet har gått i retning av at direktivet vil ha liten betydning for norske forhold. Det er ikke en oppfatning han deler, etter å ha lest rapporten som legges fram i morgen.

– I motsetning til de utredningene regjeringen fikk gjennomført viser denne dynamikken i EU-systemet, der utydeligheter overlates til domstolen å tolke. Etter den siste tidens negative dommer for fagbevegelsen, Vaxholm, Viking Line og Rüffert, er det all grunn til å være bekymret, mener Gulbrandsen. Han frykter at domstolen i framtida skal åpne opp for at offentlige tjenester inkluderes i direktivet, slik at de kan skilles ut, splittes opp og privatiseres.

– Dette er en utvikling vi slåss mot daglig. Vi er redd tjenestedirektivet skal danne utgangspunktet for enda et nytt angrep på ansattes lønn, vilkår og pensjoner.

Annonse
Annonse