JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trondheim blir kirkehovedstad

Regjeringspartiene sørget fredag for at det nye presesembetet i Den norske kirke legges til Trondheim.

Den tolvte biskopen skal ha tilsyn med et geografisk område i Nidaros bispedømme.

Vedtaket er i strid med anbefalingene fra et flertall både i Kirkemøtet, Kirkerådet og Bispemøtet som alle ønsket at preses skulle bo og arbeide i Oslo.

Fornøyd Senterparti

Senterpartiet har som eneste parti programfestet at Trondheim bør bli Norges kirkehovedstad. Parlamentarisk leder Trygve Slagsvold Vedum er derfor glad for vedtaket.

– Det er et historisk vedtak. Det understreker den plassen Trondheim og Nidarosdomen har i norsk kirkehistorie. Jeg er sikker på at vedtaket vil styrke kirken, sier han til NTB.

Opposisjonen ønsket at Stortinget skulle vise respekt for de demokratiske prosessene og følge kirkens anbefaling.

– Stortinget ber regjeringen følge Den norske kirkes anbefalinger med hensyn til fremgangsmåte ved utvelgelse av ny tolvte biskop som preses for Bispemøtet, het det i et forslag som ikke ble vedtatt.

Strid

Det var full oppslutning om opprettelse av et presesembete. Striden dreide seg om plassering av embetet og hvordan preses skal utnevnes.

Regjeringen skal utnevne preses etter at Bispemøtet har kommet med forslag om tre personer fra egne rekker. De kirkelige organene mente det var tilstrekkelig at Bispemøtet pekte på én person.

Flertallet i debatten hevdet at dette var uheldig fordi det vil innskrenke regjeringens rett til å vurdere hvem som skal innstilles og utnevnes. (ANB-NTB)

Warning
Annonse
Annonse