JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vant frem om hjemfall

Forrige ukes høring i hjemfallsaken endret ikke energi- og miljøkomiteens innstilling. Flertallet går inn for fortsatt offentlig eie av vannkraften.
- Det er vi godt fornøyde med, sier forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT.

anette@lo-media.no

Det har vært et hardkjør rundt hjemfallssaken helt siden daværende olje- og energiminister , Åslaug Haga, presenterte regjeringens innstilling tidligere i år. Den opprinnelige hjemfallsretten ble innført i 1909 for å hindre at utenlandsk storkapital kjøpte opp norsk fossekraft og bergverksressurser. Den sier at privateide kraftverk som driver på konsesjon skal overføre kraftverket til staten vederlagsfritt etter 60 år. Kommunale og fylkeskommunale eiere har imidlertid vært unntatt fra hjemfallsretten, noe ESA mener strider mot EØS-avtalen. Derfor har regjeringen foreslått at kraftverk kun skal eies av det offentlige, og fikk i dag støtte av energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Det betyr at Hydro og Elkem må hjemfalle sine kraftverk når konsesjonene går ut om noen år, alternativt at de må selge to tredjedeler av kraftverket til en offentlig aktør.

Travel sommer

Regjeringens forslag har ikke falt i god jord hos verken Norsk Industri, Hydro, Elkem eller LO-forbundet Industri Energi. De har i hele vår og sommer lobbet intenst for flere andre løsninger, blant annet å utsette alt hjemfall til det siste kraftverket hjemfaller i 2066. Lobbyvirksomheten førte til flere komitéutsettelser og til slutt en åpen høring. Men flertallet har ikke latt seg overbevise. - Det er vi glade for. De fremste juristene må området sier at ESA ikke ville godtatt utsatt hjemfall som en løsning. Dermed kunne vi ha satt hele hjemfallsinstituttet i fare. Her gjelder det å se på helheten, og å verne om norske naturrressurser, sier forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT.

- Ensporet

Forbundslederen lei av motstandere som han mener har opptrådt uetterrettelig i hjemfallssaken. - Jeg har stor forståelse for at Leif Sande i Industri Energi forsvarer sine medlemmers arbeidsplasser. Men jeg mener hans ensporede måte å gjøre det på er helt feil. Et annet kraftregime, med utvannet eierskap vil høyst sannsynlig føre til høyere kraftpriser. Det kan koste flere arbeidsplasser enn om Hydro må hjemfalle sine kraftverk. Og særlig når man også vet at Hydro får økonomisk erstatning, og samtidig har mulighet til å fortsatt eie en tredjedel, sier Felix. Han er oppgitt over at forbundslederen i IE som han mener nærmest kaster Fremskrittspartiet i fanget på sine medlemmer. - Også her gjelder det å se på helheten. FrPs politikk vil ikke være et gode for LO, mener Hans Felix. Men skulle hjemfall bli en valgkampsak, er EL & IT klare til å stille på banen. - Det er jeg ikke redd for. Vi må bare sørge for å få frem fakta. Dette er en sak av stor samfunnsmessig betydning, sier Felix.

Hvor er Stoltenberg?

Samtidig mener Felix det er på tide at statsminister Jens Stoltenberg kommer på banen. Hydro-sjef Eivind Reiten har vært meget aktiv i hjemfallssaken, og var på mange måter den som først satte hjemfallsinstituttet i spill. - Regjeringen bør bruke eiermakten sin, og kanskje øke eierinteressene i Hydro. Jeg venter på at Stoltenberg setter Reiten på plass, sier han.

Annonse
Annonse