Vil ha færre arbeidsoppgaver
Norsk politi har for mange arbeidsoppgaver å forholde seg til, mener politidirektør Ingelin Killengreen.
Saken oppsummert
Nå ønsker hun debatt om politiets rolle i samfunnet.
Killengreen innledet diskusjonene rundt kultur, ledelse og politirollen på landsmøtet til Politiets Fellesforbund (PF) onsdag.
– Jeg tror vi har vært altfor snille og påtatt oss en rekke oppgaver ingen andre har villet gjøre. Oppgaver som ikke er politiets jobb, men som vi får veltet over oss, sier politidirektøren.
Killengreen mener det er galt at politiet for eksempel skal ta seg av såpass mye knyttet til utlendingssaker.
– Ikke alle som kommer til Norge er kriminelle, påpeker hun overfor NTB.
– Vi vil selvsagt vite hvem folk er, men jeg mener ikke politiet skal undersøke alt relatert til disse sakene.
Sivile inn
En annen ting Killengreen mener politiet ikke burde behøve å bruke tid på er utstedelse av pass, en jobb hun tror for eksempel folkeregisteret kunne gjort like bra. Der får hun støtte fra justiskomiteens leder, Per Sandberg (Frp):
– Det er mange oppgaver knyttet til det strukturelle som politiet kan overlate til andre. Her er vi allerede på vei, med 460 sivile som skal inn og gjøre arbeid som vil fristille 240 årsverk for politiet, sier Sandberg til NTB
Han er derimot sterkt uenig med Killengreen når det gjelder utlendingssakene:
– Hvis hun vil nedprioritere dette området, er hun på kollisjonskurs med hele det politiske Norge, for her er det tverrpolitisk enighet om en styrking, sier Sandberg.
Døgnåpne
Statistikken viser at 64 prosent av befolkningen er i kontakt med politiet i løpet av et år. Politidirektøren mener politiet har endt opp med mange ekstra oppgaver fordi de er så tilgjengelige:
– Lokale lensmannskontorer som er døgnåpne blir et veldig enkelt sted å henvende seg med all verdens problemer. Og de som jobber ønsker selvsagt å hjelpe, men er dette egentlig de arbeidsoppgavene de burde prioritere? Dette er en diskusjon vi må tørre å ta, sier hun.
Også her får hun motbør fra justiskomiteens leder:
– Tilliten til politiet i Norge er nedadgående, men fremdeles ganske sterk. Den høye tilliten er der fordi vi har hatt et synlig politi i nærmiljøet. Jeg tror hun ønsker å legge ned lensmannskontorer, og den diskusjonen kan vi ta, men ikke på bekostningen av synligheten i lokalsamfunnet, sier Sandberg.
Politirollen, ledelse og kultur er tema på tre parallelle sesjoner på landsmøtet onsdag, før dagen avsluttes med en politisk debatt. I tillegg til justiskomiteens leder stiller justisminister Knut Storberget (Ap) sammen med justiskomiteens nestleder Jan Bøhler (Ap). (ANB-NTB) (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser