Vil ikke Arbeiderpartiet ha industri?
De siste årene har Arbeiderpartiet administrert beslutninger med direkte negativ konsekvens for industrien, fastslår Jan B. M. Strømme.
I Jens Stoltenbergs tale til landsmøtet 7. april ble industri ikke nevnt. Industrien var totalt fraværende, inkludert norsk prosessindustri på sokkelen og på fastlandet. Landsmøtet fastslo imidlertid at «arbeid til alle er Arbeiderpartiets viktigste mål», samt at
«Norge må satse strategisk på de områder hvor Norge har spesielle forutsetninger for å lykkes». Allikevel utelates den strategisk viktige prosessindustrien, både på fastlandet og på sokkelen.
Prosessindustrien er allerede særdeles viktig for sysselsettingen og verdiskapingen. Den er også meget viktig for teknologiutvikling og nyskaping, for det er ikke slik at ny industri skapes ut fra ingen ting. Dette til tross er heller ikke industri nevnt i strekpunktene under Morgendagens arbeidsplasser. De siste årene har Arbeiderpartiet dessverre administrert beslutninger med direkte negativ konsekvens for industrien.
Funnet av Skrugard i Barents-havet dempet oppmerksomheten om blokkeringen av konsekvensutredningen. For ytterligere å skyggelegge det som har skjedd ville statsråden i OED endre navnet Skrugard og oppkalle feltet etter tidligere venstrepolitiker Johan Sverdrup. Det passer bedre, mener statsråden. Antagelig fordi Venstre helst vil stoppe all petroleumsvirksomhet enten den befinner seg i Lofoten eller i Barentshavet. Og det har i alle fall deler av Sp heller ikke noe imot å bidra til.
Nå står regjeringen overfor å måtte ta stilling til to nye industrielle prosjekter. Ett fra svenske LKAB og ett fra amerikanske Alcoa. LKAB vil bygge et jernverk i Norge basert på bruk av norsk gass. Anlegget, til 6 milliarder kroner, kan være ferdig på Tjeldbergodden i 2015. Norsk gass skal brukes til både kraftproduksjon og direkte i prosessen i stedet for kull. CO2-utslippet kan slik reduseres med 70 prosent i Kiruna. I Finnmark vil Alcoa bygge et aluminiumsverk til 15 milliarder kroner drevet med gass fra Snøhvit. Disse industriprosjekter vil vi ikke ha sier Arbeiderpartiet. Nok en gang etableres det snublesnorer for norsk industrisatsing. Akkurat som i hjemfallsaken, som for kraftproduksjon, som for konsekvensutredningen og som ved satsing i Qatar i stedet for i Norge. Og dessverre er det Arbeiderpartiet som hver gang setter seg i førerstolen for å stoppe norsk industriutvikling! «Det er de store punktutslippene som er årsak til CO2, problematikken», sier energi- og miljøpolitisk talskvinne i Ap, Eirin Sund. (De store punktutslippene er en omskriving av industriutslippene.) «Vi skulle ønske at alle land tok ansvar for sine innenlandske utslipp», legger hun til. Den globale klimautfordringen krever imidlertid mer enn miljøsynsing dersom man vil oppnå reduserte CO2-utslipp. Å tro at CO2-problemet løses hvis «store punktutslipp» i Norge stanses (industrien legges ned i Norge) viser hvor fjernt man er fra virkeligheten. Verden har bruk for de produkter som kommer «fra store punktutslipp». Ellers hadde de ikke vært etterspurt. Utfordringen er derfor å velge den best tilgjengelige teknologien (BAT - Best available technology) og de facto best miljø- og klimastandard. Det er de beste industriløsninger som må velges om det globale CO2-utslippet skal kunne holdes lavest mulig. Derfor skal det konkurreres globalt.
Teknologivalg og det reelt mest gunstige globale utslippet må være avgjørende for om produksjonen skal komme i for eksempel USA, BRICS, EU eller Norge. Vinner Norge skal de norske nasjonale utslipp øke og det globale utslippet vil øke mindre enn det ville gjort med et dårligere valg. Det kan for eksempel bety at Norges utslipp skal øke med 1 million tonn CO2 samtidig som 2 millioner tonn ikke slipper ut et annet globalt sted. Dersom Norge er best, men et annet land allikevel velges, blir resultatet karbonlekkasje. På landsmøtet ble også følgende vedtatt: «Arbeiderpartiet vil føre en aktiv næringspolitikk som legger til rette for et nyskapende, kunnskapsbasert og miljøvennlig næringsliv». Når mulighetene til å effektuere dette vedtaket kommer seilende på ei fjøl, presterer allikevel Arbeiderpartiet å si nei. Det betyr at enten har landsmøtet gjort feil vedtak eller så er det noen som mener at de ikke behøver å følge landsmøtevedtaket. Oppfølgingsspørsmålet må da bli: Er de som bestemte partiets næringsstrategi blitt for brysomme for de som skal utføre oppgaven? Vil man kanskje helst bli kvitt slike brysomme landsmøtedelegater?
Artikkelen har stått på rykk i LO-Aktuelt nr. 11/2011
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Hanna Skotheim
Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Colourbox.com
Sommerferie: Dette har du krav på – og dette bestemmer sjefen
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Gjenreisningen av Ukraina må skje på arbeidernes premisser, mener fagforeningsleder Mykhailo Volynets.
Herman Bjørnson Hagen