Flytting av statlige arbeidsplasser
De vet at stillinger blir borte fra arbeidsplassen i Oslo, men ikke hvor mange - og hvem som skal ut
Lang ventetid og mangel på informasjon skaper frustrasjon for ansatte i direktoratene.
VIL IKKE FLYTTE: – Det vil ta mange år å bygge opp igjen et like godt sekretariat hvis vi flyttes til Bø i Telemark. Det mener NTL-tillitsvalgt Torill Braaten (t.h.) og Kjersti Falck som jobber i foreldreutvalgene i barnehager og grunnopplæringen (FUB og FUG).
Ole Palmstrøm
merete.jansen@lomedia.no
Regjeringen har bestemt at hele eller deler av direktoratet kanskje skal flyttes til en annen del av landet. Men et halvt år etter at nyheten ble sluppet, er situasjonen ennå usikker for mange statlig ansatte.
I Landbruksdepartementet kunne det først virke som om rundt 230 stillinger var aktuelle å flytte på. Siden gikk det rykter om at det gjaldt et titalls stillinger. Noen valgte å finne seg en annen jobb.
Etter nesten ett års venting og usikkerhet, var det endelig klart: 30 årsverk skal flyttes, og endestasjonen blir Steinkjer i Nord-Trøndelag.
Dobbelt sjokk
Uro preger også Likestillings- og diskrimineringsombudet. Her skal oppgavene knyttet til klagebehandling i nemnda flyttes til Bergen allerede ved nyttår. Antall stillinger ligger trolig mellom 12 og 18, men noe endelig tall er ikke fastslått.
Tillitsvalgt Christopher Gambert frykter at de ender opp med et «dobbelt sjokk»
– Regjeringen har signalisert at flyttingen ikke skal koste noe. Men hvis ombudet skal være med på å betale utgiftene ved å legge nemnda til Bergen, frykter jeg dette betyr at ytterligere stillinger må kuttes i Oslo.
Den delen av virksomheten som blir værende i Oslo, risikerer også å bli skadelidende på andre måter:
– De som jobber med klagesaker, er viktige bidragsytere inn i våre øvrige veilednings- og tilsynsoppgaver, som ikke blir borte over nyttår. Vi får ikke samme nytte av dem på andre siden av landet.
Fasiten lar vente på seg. Det er snakk om at regjeringen skal presentere løsningen via statsbudsjettet som legges frem 12. oktober.
I vår kom Stortinget med et anmodningsvedtak om at regjeringen måtte sikre ombudet nok faglig styrke. Regjeringen har hittil ikke tatt kontakt med de ansatte for å undersøke hva som kan være viktige faktorer og heller ikke sagt noe om hva den selv mener er godt nok.
• Flytter færre statlige arbeidsplasser enn først signalisert
Vil ikke til Bø
For de ti ansatte som jobber for foreldreutvalgene i barnehager og grunnopplæringen (FUB og FUG) er det ikke lenger noen tvil: Hele sekretatiatet flyttes til Bø i Telemark i løpet av 2018.
De har prøvd å se positivt på hvilke muligheter som kan ligge i pendling og hjemmekontor, men å flytte dit er ikke aktuelt.
– Det betyr i så fall at mye kompetanse går tapt, slår tillitsvalgt Torill Braaten fast.
– Vi har fått på plass mange gode former for samhandling, og det ligger vel så mye kunnskap i det kollektive minnet til de ansatte som i dokumentene som er lagret i arkivene.
I tillegg mener hun sekretariatet er helt avhengig av god og jevnlig kontakt med andre miljøer, som ligger nettopp i Oslo. Muligheten for å stikke innom et frokostmøte eller slå av en prat med relevante fagpersoner blir helt borte dersom kontoret havner i Telemark.
– For de ansatte som nå tilbys karriererådgivning og kanskje kan bruke kompetansen sin i andre, interessante jobber, ender dette muligens godt. Men for FUG og FUB er det svært uheldig. De kan bli liggende med brukket rygg i mange år fremover. De sittende utvalgene er nå bare halvveis i sine fireårsperioder, og vi vet av erfaring at det er de siste to årene at utvalgene er mest effektive.
Kunnskapsdepartementet ønsker i utgangspunktet å få vite før nyttår hvem som ser for seg en fremtid i Bø. Braaten har bedt dem gi folk litt mer tid, så de ikke risikerer at folk sier ja uten å mene det, og egentlig jobber med å finne seg noe annet å gjøre.
• 60 statlige stillinger i kunnskapssektoren skal ut av Oslo
Jubel i Språkrådet
Flytting ble også utredet for Språkrådets 34 ansatte. Men rett før sommerferien kom en overraskende gladnyhet:
Rådet skal fortsatt ligge i Oslo, planene om et nytt kontor i Bergen er lagt i en skuff.
– Det merkes godt på stemningen her. Folk har senket skuldrene, slår tillitsvalgt Knut E. Karlsen fast.
– For de aller fleste hadde flytting av institusjonen betydd at de hadde måttet se seg om etter ny jobb.
Karlsen er glad for at politikerne har lyttet til argumentene de tillitsvalgte brukte tid på å presentere for dem, som at det ville ta veldig lang tid å bygge opp den samme spisskompetansen på et nytt sted.
Han fremhever også behovet for å ha tett kontakt med statsapparatet i Oslo, for eksempel i forbindelse med at det skal formuleres nye lover og forskrifter. Dette krever utstrakt møtevirksomhet.
– Vi har stor forståelse for tanken om å legge flere offentlige arbeidsplasser utenfor hovedstaden. Men de bør gjøre dette når det skal opprettes nye tjenester. Å flytte på godt etablerte fagmiljøer, er ingen god løsning.
Les mer:
• Endelig avklaring for politiets nyansatte i Kristiansund
• Åtte av ti sluttet i jobben sist statlige arbeidsplasser ble flyttet ut av Oslo
• NTL advarte stortingspolitikerne om virkningene av utflytting
• Anett Fuglesang (65): – Jeg vil ikke bli tvangspensjonert
• – Seniorene vil bli hardest rammet av utflyttinga
• – Rykker familier og fagmiljøer opp med rota
• Victor Norman: – Utflytting er nødvendig for Norge
• Erna Jorunn gjekk på dagpengar i fem år etter at Sjøfartsdirektoratet vart flytta
Departementet fornøyd med flyttingen så langt
Regjeringen er godt fornøyd med at den så langt har klart å flytte eller nyetablere litt over 700 statlige arbeidsplasser utenfor Oslo. Det sier statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) (bildet) til NTL-magasinet.
Hun understreker at den lokaliseringspolitikken regjeringen fører, er viktig for å styrke regionale arbeidsmarkeder i hele landet.
– Hva tenker dere om at mange ansatte går og uroer seg over lang tid fordi avgjørelser ikke blir landet?
– Det er viktig å foreta en grundig vurdering når en virksomhet skal omlokaliseres. Vi har forståelse for at det er krevende for arbeidstakere og virksomhetene å være i en slik prosess, og legger vekt på å avklare sakene så raskt som mulig.
– Hva med tapet av kunnskap som mange ansatte mener vil bli en konsekvens av flytting?
– Evalueringer av både utflyttinger innenlands og utenlands tyder på at det vil være tap av viktig kunnskap på kort sikt, men at virksomhetene fungerer godt etter en tid. Det viser seg at virksomheter i ulike deler av landet lykkes godt med å rekruttere kompetente medarbeidere. Når vi lokaliserer virksomheter utenfor Oslo betyr det også at mange får nye og spennende jobbmuligheter flere steder i landet.
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.