JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
VIL IKKE FLYTTE: – Det vil ta mange år å bygge opp igjen et like godt sekretariat hvis vi flyttes til Bø i Telemark. Det mener NTL-tillitsvalgt Torill Braaten (t.h.) og Kjersti Falck som jobber i  foreldreutvalgene i barnehager og grunnopplæringen (FUB og FUG).

VIL IKKE FLYTTE: – Det vil ta mange år å bygge opp igjen et like godt sekretariat hvis vi flyttes til Bø i Telemark. Det mener NTL-tillitsvalgt Torill Braaten (t.h.) og Kjersti Falck som jobber i foreldreutvalgene i barnehager og grunnopplæringen (FUB og FUG).

Ole Palmstrøm

Flytting av statlige arbeidsplasser

De vet at stillinger blir borte fra arbeidsplassen i Oslo, men ikke hvor mange - og hvem som skal ut

Lang ventetid og mangel på informasjon skaper frustrasjon for ansatte i direktoratene.09.10.2017
09:00
10.10.2017 11:15

merete.jansen@lomedia.no

Regjeringen har bestemt at hele eller deler av direktoratet kanskje skal flyttes til en annen del av landet. Men et halvt år etter at nyheten ble sluppet, er situasjonen ennå usikker for mange statlig ansatte.

I Landbruksdepartementet kunne det først virke som om rundt 230 stillinger var aktuelle å flytte på. Siden gikk det rykter om at det gjaldt et titalls stillinger. Noen valgte å finne seg en annen jobb.

Etter nesten ett års venting og usikkerhet, var det endelig klart: 30 årsverk skal flyttes, og endestasjonen blir Steinkjer i Nord-Trøndelag.

Dobbelt sjokk

Uro preger også Likestillings- og diskrimineringsombudet. Her skal oppgavene knyttet til klagebehandling i nemnda flyttes til Bergen allerede ved nyttår. Antall stillinger ligger trolig mellom 12 og 18, men noe endelig tall er ikke fastslått.

Tillitsvalgt Christopher Gambert frykter at de ender opp med et «dobbelt sjokk»

– Regjeringen har signalisert at flyttingen ikke skal koste noe. Men hvis ombudet skal være med på å betale utgiftene ved å legge nemnda til Bergen, frykter jeg dette betyr at ytterligere stillinger må kuttes i Oslo.

Den delen av virksomheten som blir værende i Oslo, risikerer også å bli skadelidende på andre måter:

– De som jobber med klagesaker, er viktige bidragsytere inn i våre øvrige veilednings- og tilsynsoppgaver, som ikke blir borte over nyttår. Vi får ikke samme nytte av dem på andre siden av landet.

Fasiten lar vente på seg. Det er snakk om at regjeringen skal presentere løsningen via statsbudsjettet som legges frem 12. oktober.

I vår kom Stortinget med et anmodningsvedtak om at regjeringen måtte sikre ombudet nok faglig styrke. Regjeringen har hittil ikke tatt kontakt med de ansatte for å undersøke hva som kan være viktige faktorer og heller ikke sagt noe om hva den selv mener er godt nok.

Flytter færre statlige arbeidsplasser enn først signalisert

Vil ikke til Bø

For de ti ansatte som jobber for foreldreutvalgene i barnehager og grunnopplæringen (FUB og FUG) er det ikke lenger noen tvil: Hele sekretatiatet flyttes til Bø i Telemark i løpet av 2018.

De har prøvd å se positivt på hvilke muligheter som kan ligge i pendling og hjemmekontor, men å flytte dit er ikke aktuelt.

– Det betyr i så fall at mye kompetanse går tapt, slår tillitsvalgt Torill Braaten fast.

– Vi har fått på plass mange gode former for samhandling, og det ligger vel så mye kunnskap i det kollektive minnet til de ansatte som i dokumentene som er lagret i arkivene.

I tillegg mener hun sekretariatet er helt avhengig av god og jevnlig kontakt med andre miljøer, som ligger nettopp i Oslo. Muligheten for å stikke innom et frokostmøte eller slå av en prat med relevante fagpersoner blir helt borte dersom kontoret havner i Telemark.

– For de ansatte som nå tilbys karriererådgivning og kanskje kan bruke kompetansen sin i andre, interessante jobber, ender dette muligens godt. Men for FUG og FUB er det svært uheldig. De kan bli liggende med brukket rygg i mange år fremover. De sittende utvalgene er nå bare halvveis i sine fireårsperioder, og vi vet av erfaring at det er de siste to årene at utvalgene er mest effektive.

Kunnskapsdepartementet ønsker i utgangspunktet å få vite før nyttår hvem som ser for seg en fremtid i Bø. Braaten har bedt dem gi folk litt mer tid, så de ikke risikerer at folk sier ja uten å mene det, og egentlig jobber med å finne seg noe annet å gjøre.

60 statlige stillinger i kunnskapssektoren skal ut av Oslo

Jubel i Språkrådet

Flytting ble også utredet for Språkrådets 34 ansatte. Men rett før sommerferien kom en overraskende gladnyhet:

Rådet skal fortsatt ligge i Oslo, planene om et nytt kontor i Bergen er lagt i en skuff.

– Det merkes godt på stemningen her. Folk har senket skuldrene, slår tillitsvalgt Knut E. Karlsen fast.

– For de aller fleste hadde flytting av institusjonen betydd at de hadde måttet se seg om etter ny jobb.

Karlsen er glad for at politikerne har lyttet til argumentene de tillitsvalgte brukte tid på å presentere for dem, som at det ville ta veldig lang tid å bygge opp den samme spisskompetansen på et nytt sted.

Han fremhever også behovet for å ha tett kontakt med statsapparatet i Oslo, for eksempel i forbindelse med at det skal formuleres nye lover og forskrifter. Dette krever utstrakt møtevirksomhet.

– Vi har stor forståelse for tanken om å legge flere offentlige arbeidsplasser utenfor hovedstaden. Men de bør gjøre dette når det skal opprettes nye tjenester. Å flytte på godt etablerte fagmiljøer, er ingen god løsning.

Les mer:

Endelig avklaring for politiets nyansatte i Kristiansund
Åtte av ti sluttet i jobben sist statlige arbeidsplasser ble flyttet ut av Oslo
NTL advarte stortingspolitikerne om virkningene av utflytting
Anett Fuglesang (65): – Jeg vil ikke bli tvangspensjonert
– Seniorene vil bli hardest rammet av utflyttinga
– Rykker familier og fagmiljøer opp med rota
Victor Norman: – Utflytting er nødvendig for Norge
Erna Jorunn gjekk på dagpengar i fem år etter at Sjøfartsdirektoratet vart flytta

Departementet fornøyd med flyttingen så langt

Regjeringen er godt fornøyd med at den så langt har klart å flytte eller nyetablere litt over 700 statlige arbeidsplasser utenfor Oslo. Det sier statssekretær Kristin Holm Jensen (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD) (bildet) til NTL-magasinet.

Hun understreker at den lokaliseringspolitikken regjeringen fører, er viktig for å styrke regionale arbeidsmarkeder i hele landet.

– Hva tenker dere om at mange ansatte går og uroer seg over lang tid fordi avgjørelser ikke blir landet?

– Det er viktig å foreta en grundig vurdering når en virksomhet skal omlokaliseres. Vi har forståelse for at det er krevende for arbeidstakere og virksomhetene å være i en slik prosess, og legger vekt på å avklare sakene så raskt som mulig.

– Hva med tapet av kunnskap som mange ansatte mener vil bli en konsekvens av flytting?

– Evalueringer av både utflyttinger innenlands og utenlands tyder på at det vil være tap av viktig kunnskap på kort sikt, men at virksomhetene fungerer godt etter en tid. Det viser seg at virksomheter i ulike deler av landet lykkes godt med å rekruttere kompetente medarbeidere. Når vi lokaliserer virksomheter utenfor Oslo betyr det også at mange får nye og spennende jobbmuligheter flere steder i landet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
09.10.2017
09:00
10.10.2017 11:15Mest lest

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

VESTLENDING: Espen Berntsen jobber i Bergen, men han kommer fra og bor på Askøy. Daglig tar han båten imellom.

Helge Skodvin

Er du fagorganisert, spurte sjefen under intervjuet. Espen skjønte at det smarteste var å si nei

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Knut Arild Hareide får kritikk for å sponse sosial dumping i luftfarten.

Martin Guttormsen Slørdal

Litauisk lønn på statsstøttet flyrute i Norge: Her er Hareides forklaring

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Sik oppsummerer LO-leder Peggy Hessen Følsvik 10-årsmarkeringen for terroraksjonen på Utøya og i regjeringskvartalet.

Jan-Erik Østlie

Nå bør det være slutt på beskyldningene om å dra Utøya-kortet, mener LOs leder

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

OPP I LØNN: HK-tillitsvalgt Tim Marius Kollerød er en av de ansatte ved Handshake Norway. Bildet ble tatt under en fanemarkering 9. juli.

Jan-Erik Østlie

Her skal lønna opp: Ansatte jubler for tariffavtale etter tre uker i streik

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

I talen sin takket Erna Solberg de overlevende som den siste tiden har stått frem med sine historier.

Jan-Erik Østlie

Erna Solberg: Det er lov å kjenne på raseriet

Kommentar

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

Vi har alle et ansvar for at 22.juli aldri glemmes og aldri gjentar seg, skriver Svein-Yngve Madssen.

NTB scanpix

«Jeg passerer graven hennes hver eneste uke. Vi må aldri glemme at alt rundt 22.juli dreier seg om mennesker»

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

22. JULI: Tonje Brenna, som for 10 år siden var generalsekretær i AUF og overlevde terroren på Utøya, har skrevet bok om dette.

Jan-Erik Østlie

Det lange tiåret da Tonje Brenna ble voksen

Nytt om navn:

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Farukh Qureshi vil bytte ut fengselsfunksjonær-uniformen med politiuniform. Til høsten tar han fatt på politiutdannelsen.

Eirik Dahl Viggen

Fengselsbetjent Farukh (35) bytter uniform. Men han nekter å melde seg ut av LO

Illustrasjon

Illustrasjon

Colourbox.com

Frislipp for drosjer: Nesten 3.000 nye sjåfører har registrert seg i Oslo

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold Vedum

Senterpartiet

Vedum med frontalangrep på Ap i Nord-Norge

Roger Heimli

Roger Heimli

Jan-Erik Østlie

NHO og LO støtter ikke regjeringens skattelette for unge

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

HJEMMEKONTOR: Koronaåret har ført til møtedager fra kjøkkenbordet, men Tuva Moflag er blant dem som bor kort vei fra Stortinget, så hun har også ofte jobbet derfra.

Per Flakstad

Ap-politiker og Fagforbundet-medlem Tuva: – Vi trenger SV

Kommentar:

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Johan Sverdup-feltet vil produsere olje i mange tiår.

Equinor

«Et fortsatt ja til oljeleting»

Kommentar

Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn, skriver Kjell Werner i denne kommentaren.

Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn, skriver Kjell Werner i denne kommentaren.

Leif Martin Kirknes

«Dagens organisering av sykehusene har åpenbare sykdomstegn»

Investeringen ved Boliden Odda (bildet) skal være fullført innen 2024.

Investeringen ved Boliden Odda (bildet) skal være fullført innen 2024.

Roy Ervin Solstad

Over 7,2 milliarder kroner investeres i sinkproduksjon i Odda

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) presenterte tallene for hvor mange som har kommet inn på studier fredag. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Færre ferske lærerstudenter i rekordstort studieopptak

FESTIVALSJEFEN: En fornøyd Jan Lange alias Søppelmann Jansson, 60 år og noen dager.

FESTIVALSJEFEN: En fornøyd Jan Lange alias Søppelmann Jansson, 60 år og noen dager.

Jan-Erik Østlie

Søppelmann Jansson festival: Full av politikk og internasjonalt engasjement

Onsdag pågikk det en stor aksjon ved høysikkerhetsfengselet på Hällby etter at to fengselsbetjenter ble tatt som gissel av to innsatte. (Illustrasjonsfoto)

Onsdag pågikk det en stor aksjon ved høysikkerhetsfengselet på Hällby etter at to fengselsbetjenter ble tatt som gissel av to innsatte. (Illustrasjonsfoto)

Eirik Dahl Viggen

Fagforening om gisselsituasjon: – Vi har advart i mange år

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Jan-Erik Østlie

Rødt vil senke sperregrensa – Ap-topp vil øke den

Fabian Stang knallet til mot Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook 22. juli, men slettet kort etter innlegget. (Arkivfoto)

Fabian Stang knallet til mot Ap-leder Jonas Gahr Støre på Facebook 22. juli, men slettet kort etter innlegget. (Arkivfoto)

Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte

Kritikken hagler mot tidligere Høyre-ordførers 22. juli-utspill


Flere saker