VELDEDIGHET: Stadig flere europeere som er i arbeid er samtidig så fattige at de ikke kan klare seg uten veldedige organisasjoner. Her fra et suppekjøkken i Lübeck i Tyskland.
Tri Nguyen Dinh
Midlertidige stillinger og deltid:
Hver tiende arbeider i Europa trenger sosialhjelp eller må oppsøke suppekjøkken. Lønna strekker ikke til
21 millioner europeere er arbeidsløse. Mange av de nye jobbene som skapes er løsarbeiderjobber og elendig betalt.
eline@lomedia.no
Antallet løsarbeidere øker nå kraftig i Europa. Det skapes nye jobber, men svært mange av arbeidsplassene er midlertidige eller basert på tilkalling. Dette fører til at mange i Europa nå har blitt «fattige arbeidende» (working poor).
Flere uten arbeid
Arbeidsløsheten i EU var på 8,7 prosent i 2016, mens den i eurosonen var på 10,1 prosent. Det utgjør nesten 21 millioner mennesker uten arbeid, 4,7 millioner flere enn i 2008.
Dette er fasiten i Etuis (European Trade Union Institute) årsrapport om det europeiske arbeidslivet, Benchmarking Working Europe 2017.
Hun fjerner loven svensk fagbevegelse hater - Lex Laval
Får ikke fast jobb
Samtidig kommer det fram at de som kommer seg tilbake i arbeid, har større sjanse enn før for å ende opp i en midlertidig jobb. Andelen i midlertidige stillinger økte fra 13,6 prosent til 14,3 i fjor. Verst sto det til i Polen, der nesten tre av ti er ansatt midlertidig. Det blir også stadig vanskeligere for folk som er i midlertidige stillinger å komme seg over i faste jobber. I 2010 var det 54 prosent sjanse for at en person i midlertidig stilling fortsatt var der etter et år. I 2014 var sjansen økt til 60 prosent. Muligheten for å få seg en fast jobb ble dårligere, og gikk fra 26 til 23 prosent.
Etui slår fast at dette viser at det ikke fungerer å liberalisere arbeidsmarkedet, selv om det uttalte målet med dette har vært å gjøre det «attraktivt» for arbeidsgivere å ansette folk.
Les om polakkene som gikk til sak for lønn mellom oppdrag.
Problemet med fattige arbeidende, såkalte «working poor», fortsetter å øke i Europa. For seks år siden hadde 8,3 prosent av dem med jobb en husstandsinntekt som lå under 60 prosent av medianinntekten. I fjor var dette tallet økt til 9,5 prosent. Mange av de fattige arbeidende er avhengige av veldedige organisasjoner og sosialstønad i tillegg til jobben for å klare å forsørge seg og sin familie.
Et av problemene Etui trekker fram er at mye av jobbveksten de siste åra har vært deltidsstillinger. Mengden arbeid og antall nye stillinger går ikke opp, noe som fører til mye ufrivillig deltid – en vanlig fattigdomsfelle.
Simone og Sebastian jobber, men må gå på sosialen
Femdobling i nulltimerskontrakter
Utviklingen i Storbritannia viser et annet trekk ved arbeidslivet. Ferske tall fra det nasjonale statistikkbyrået ONS viser at det har vært en femdobling i antall ansatte som går på såkalte nulltimerskontrakter. Over 900.000 arbeidere i Storbritannia går nå på slike kontrakter, som innebærer at arbeidsgiver ikke betaler ut lønn mellom de oppdragene en ansatt tildeles, selv om den ansatte er fast ansatt.
ONS' tall viser at 25 timer betalt i uka er gjennomsnittet for en person på nulltimerskontrakt. 1 av 3 med slik ansettelse ønsker seg flere timer med arbeid i uka.
Tenketanken New Economics Foundation skriver at denne endringen i måten folk ansettes på i hovedsak har skutt fart i åra økonomien har vært på vei opp igjen etter finanskrisa i 2008, ikke mens det sto på som verst. Dette er en indikasjon på at skiftet ikke var en måte å møte en vanskelig økonomisk situasjon, men en planlagt strukturell endring av arbeidsmarkedet.
Svenske tilstander
Også i Sverige har antallet tilkallingsvikarer og timesansatte økt dramatisk. Antallet i 1990 var 42.000, i fjor var det seksdoblet til 262.000 personer.
I en fersk LO-rapport kommer det fram at blant arbeidere er hver fjerde kvinne og 17 prosent av mennene midlertidig ansatt. Over halvparten av svenske kvinner i kategorien arbeidere (som ikke inkluderer ledere og tjenestemenn) er deltidsansatt.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland.
Privat