JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likestillingsom­budet klarer nesten ikke å dekke etterspørselen etter kurs om seksuell trakassering

Likestillingsom­budet har stor pågang fra fagforeninger og bedrifter som ønsker kursing om seksuell trakassering. Vi ble med da tillitsvalgte i el- og it-bransjen fikk diskutere høyaktuelle problemstillinger.
FORNØYD: Kursleder og NTL-medlem Claus Jervell fra Likestillingsombudet setter pris på at et mannsdominert forbund som EL og IT sender de tillitsvalgte på kurs om seksuell trakassering.

FORNØYD: Kursleder og NTL-medlem Claus Jervell fra Likestillingsombudet setter pris på at et mannsdominert forbund som EL og IT sender de tillitsvalgte på kurs om seksuell trakassering.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

«En grov sak», mener en av deltakerne på kurset. «Jeg er usikker på om dette er det verste man kan gjøre mot en kollega», kontrer en annen.

Situasjonen de diskuterer, er denne:

«En ung, kvinnelig ansatt forteller deg at en mannlig kollega har sendt et bilde av penisen sin på telefon – hva gjør du som tillitsvalgt?».

Alle kursdeltakerne er enige om at kvinnen må ivaretas og at mannen som sendte bildet, litt småfull etter en fredagspils med jobben, må irettesettes. Men skal saken behandles av klubben, eller bør også arbeidsgiver varsles? Her spriker meningene litt.

– Dette er uakseptabel oppførsel. Men ikke så alvorlig at den bør bli en sak for personalavdelingen, mener Dag Nysæter.

Han støttes av Terje Skog som synes det er viktig å vise at klubben er sterk nok til å ordne opp på egen hånd. Steffen Olsen er ikke helt enig:

– Det er ikke vår jobb å drive intern behandling. Slike ting skal videre til arbeidsgiver.

Slik går du fram hvis du blir seksuelt trakassert på jobb

Ole Palmstrøm

Gode diskusjoner

Kursleder Claus Jervell synes diskusjonene er gode. NTL’eren med fortid som tillitsvalgt i hotell- og restaurantbransjen er ansvarlig for området arbeidsliv hos Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO). Der driver han blant annet med opplæring av bedrifter og fagforeninger. Han sier de har merket stor effekt av #metoo siste halvåret.

– Vi jobbet mye med seksuell trakassering tidligere også, men da var det nesten ingen som ville snakke om det. Nå har vi så mye å gjøre at vi ikke klarer å ta unna alt. Så nå prøver vi å få temaet inn som en del av HMS-opplæringen og skoleringen av tillitsvalgte.

Jervell er fornøyd med at det er flest menn på dagens kurs - og at de er tillitsvalgte fra ulike arbeidsplasser.

– Det er der vi kan nå best ut med budskapet. Kulturendringen kan ikke bare skje på forbundskontorene eller ved at ombudet snakker om det. De tillitsvalgte må få en følelse av at dette er noe man kan bekjempe, ellers hjelper det ikke med fine ord i handlingsplaner.

Når det gjelder oppgaven om det grove bildet, er budskapet hans: Ikke ta dette internt i klubben. Faren er stor for at saken da koker bort i kålen, advarer han - og minner om hvordan de som var tett på Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise ikke klarte å ta saken videre.

Dette er lønna i over 300 yrker

NØDVENDIG: Kristine Wendt og Dag Nysæter vil som tillitsvalgte gjerne bidra til at holdningene blir bedre i egen bransje.

NØDVENDIG: Kristine Wendt og Dag Nysæter vil som tillitsvalgte gjerne bidra til at holdningene blir bedre i egen bransje.

Ole Palmstrøm

Språkbruk

Først på dagen hadde kursdeltakerne en runde om holdninger og språkbruk ute på arbeidsplassene, både seksuelt ladde ord og rasisme. Er det greit å kalle noen «neger» eller bruke gove kjønnsord? Skal man akseptere kalendere med halvnakne damer på veggene?

Dag Nysæter sier han lenge har jobbet bevisst med å prøve å renske ut seksualisert og rasistisk språk på egen arbeidsplass. Han mener tillitsvalgte må gå foran som et godt eksempel. Akkurat seksuell trakassering har han aldri være borti, verken på jobben eller under utallige møter og konferanser i fagforeningssammenheng.

– Det kan vel hende at vi tidligere ikke har vært helt klar over hva vi skal se etter, forslår Kristine Wendt.

For henne handler dette også om god rekruttering til mannsdominerte yrker.

– Foreldre vil ikke anbefale døtrene sine å søke seg til yrker der holdningene til kvinner er dårlige.

NØDVENDIG: Kristine Wendt og Dag Nysæter vil som tillitsvalgte gjerne bidra til at holdningene blir bedre i egen bransje.

NØDVENDIG: Kristine Wendt og Dag Nysæter vil som tillitsvalgte gjerne bidra til at holdningene blir bedre i egen bransje.

Ole Palmstrøm

Vil ha mer aktivt forbundskontor

Wendt hadde gjerne sett at det var langt flere enn ni tillitsvalgte i kurslokalet. Hun mener EL og IT Forbundet kunne gjort en bedre jobb.

– Jeg er redd mange ser på dette mer som en kampanje enn som et vedvarende arbeidsmiljøproblem. Forbundskontoret må være en mye mer aktiv pådriver for å få tillitsvalgte på kurs. Men jeg tror ikke de helt ser poenget, dessverre.

Fra forbundsledelsen svarer utviklingsansvarlig Monica Derbakk at det var modig gjort av Oslo-distriktet å satset på dette kurset som «første mann ut» i egen organisasjon.

– Det er overraskende at dette ikke fikk større oppslutning med tanke på alle oppslag og omtaler av temaet i den senere tid. Det viser oss imidlertid at vi har en lengere vei å gå i forhold til å anerkjenne seksuell trakassering som en utfordring og ønske å gjøre noe med det.

Mer synlig nå

Kursleder Jervell påpeker at #metoo har synliggjort noe som har vært der bestandig, men som ingen har visst hvordan de skulle gripe tak i.

– Det har vært sett på som et individuelt problem, men så har #metoo vist både omfanget og alvoret og at det er et strukturelt problem. De som tar kontakt, ønsker å hindre dette, og vi mener det er mulig å forebygge. Men da må man først innrømme at det er et problem.

Seksuell trakassering rammer også menn, ifølge Fellesforbundet
– Kutt gjør Likestillingsombudet dårligere rustet til å bekjempe seksuell trakassering

Vi jobbet mye med seksuell trakassering tidligere også, men da var det nesten ingen som ville snakke om det.

Kursleder Claus Jervell

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse