JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sanner vil flytte statlige arbeidsplasser til regionsentre

Regjeringens plan for en ny runde med utflytting av statlige arbeidsplasser vil bli lagt fram i løpet av vinteren.
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil legge fram en plan for utflytting av statlige arbeidsplasser i løpet av vinteren.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner vil legge fram en plan for utflytting av statlige arbeidsplasser i løpet av vinteren.

Kristian Brustad

may.berg@lomedia.no

Venstre og regjeringspartiene Høyre og Frp ble i april enige om en avtale som blant annet innebærer at statlige arbeidsplasser skal flyttes ut fra Oslo.

Ifølge kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner, legger regjeringen opp til at planen skal legges fram som en del av meldingen til Stortinget om bærekraftige byer og sterke distrikter. Denne meldingen vil bli lagt fram for stortinget vinteren 2017, ifølge Sanner.

– Jeg kan ikke nå kommentere innholdet i planen, ettersom den ikke er ferdig behandlet i regjeringen, svarte Sanner på et spørsmål fra Jan Bøhler (A) i stortingets spørretime 30. november.

Sanner røper imidlertid at arbeidsplassene ikke nødvendigvis vil bli lagt til de store byene.

– Lokalisering skal særlig vurderes i nye regionsentre, også utenfor de store byene, sa Sanner, som vektlegger at statlige arbeidsplasser skal bidra til å styrke og utvikle kompetansemiljøene i hele landet.

Regjeringen vil også jobbe for at nye statlige arbeidsplasser skal lokaliseres utenfor Oslo.

"Gode prosesser".

Sanner sier i sitt svar at han legger vekt på at det skal gjennomføres "gode prosesser", både overfor ansatte i virksomhetene og lokale myndigheter, det vil si Oslo kommune.

Kommunen kan komme til å miste opp mot 1000 arbeidsplasser dersom utflyttingen får det bebudede omfang på størrelse med forrige utflyttingsrunde med Bondevik II-regjeringen i 2002.

Ifølge Sanner skal de ansatte involveres i henhold til hovedavtalens bestemmelser om retten til medbestemmelse.

– Vurdering og beslutning om eventuell utflytting av arbeidsplasser fra Oslo er et politisk spørsmål, som tillitsvalgte ikke skal delta i, sa Sanner i spørretimen.

Avventer mer informasjon

LO Stat-leder Egil André Aas sier han har registrert statsrådens svar i spørretimen.

– Vi avventer mer informasjon om regjeringens planer knyttet til statlige arbeidsplasser. Det forutsetter jeg også at vi får, og at vi blir tatt med i den videre prosessen i tida som kommer, sier Aas.

Advarte mot konsekvensene

Leder Bjørn Halvorsen i NTL Sentralforvaltningen, som organiserer ansatte i mange av de aktuelle etatene, advarte i frifagbevegelse.no tidligere i vår mot konsekvensene av utflytting, og pekte på at det ikke gikk spesielt bra forrige gang.

Halvorsen viste til utflyttingen av åtte statlige tilsyn som Høyre-statsråd Victor Normann gjennomførte, og en evaluering fra 2009 som viser at syv tilsyn og direktorater mistet mesteparten av arbeidsstokken.

– Flyttingen kostet rundt en million kroner per ansatt, og rapporten fant ikke grunnlag for å hevde at det var billigere å drive de statlige tilsynene utenfor Oslo. Det ble påvist små regionale virkninger og flyttingen ga ikke noen kostnadsbesparelse. Konsekvensene av flytting var ikke like store for alle virksomhetene, men evalueringen sett under ett viste at frafallet av medarbeidere var på 75-90 prosent, og at svært mange ikke valgte å flytte til det nye stedet eller gå inn på pendlerordninger, poengterte Halvorsen.

Direktorat-ansatte vil ikke flytte fra familie og nettverk

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse