JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hovedverneombud vil ha slutt på mobbing:

– Helt forferdelig at folk skal grue seg til å gå på jobb

To prosent av ansatte i Veidekke har opplevd å bli mobbet og trakassert av kolleger det siste året. Nå tar bedriften grep.
Nå skal både verneombud og tillitsvalgte i Veidekke være mer på alerten dersom de ser at det er tilløp til mobbing og trakassering.

Nå skal både verneombud og tillitsvalgte i Veidekke være mer på alerten dersom de ser at det er tilløp til mobbing og trakassering.

Tor Lindseth

camilla.yndestad@lomedia.no

«Så fin rumpe du har.» «Er du homo, eller?» «Jævla fitte.»

Dette er bare noe av det ansatte i Veidekke har opplevd å høre fra kolleger det siste året. Det forteller Anne Thorbjørnsen, konserndirektør for HR og HMS i bedriften.

– Vi er opptatt av at alle skal kunne være seg selv på jobb. Dessverre er det ikke alltid at det er slik, sier Thorbjørnsen.

Tall fra bedriftshelsetjenesten (BHT) viser at 1-2 prosent opplever å bli mobbet eller trakassert på jobb i bedriften. I Veidekke, som har i overkant av 8000 ansatte, betyr 2 prosent fort et tresifret antall mennesker.

– Det kan være snakk om så mange som 100 personer som gruer seg til å gå på jobb. Ett tilfelle er ett tilfelle for mye. Vi vil ha nulltoleranse for mobbing og trakassering i Veidekke, fortsetter Thorbjørnsen.

Hun får støtte fra hovedverneombud i Veidekke Anlegg, Tove Rønning:

– Jeg synes det er helt forferdelig at folk skal grue seg til å gå på jobb. Tenk at vi i dag, i 2023, skal oppleve slike tilbakemeldinger, sier hun.

Er redde for konsekvensene

Rønning forteller at hun som hovedverneombud har månedlige møter med verneombudene i anlegg.


Sammen med disse, og HMS-rådgiver, vil hun nå sette mobbing og trakassering enda mer på dagsordenen.


– Det er en del som står fram og forteller at de blir mobbet eller trakassert, men vi vet også at det er en del underrapportering. Bedriftshelsetjenesten har meldt om at det er flere som har sett at folk blir trakassert og mobbet enn dem som melder fra om at de blir det, sier Rønning.


Hun tror det handler om at folk er redde for hva konsekvensene vil bli. De kan være redde for å bli tatt i å sladre, og etterdønningene av det.

– Du skal være ganske tøff om du går og melder fra om at du, eller noen du jobber sammen med, blir mobbet, sier hun.

Skal være bindeledd

Nå vil Rønning at både verneombud og tillitsvalgte er mer på alerten dersom de ser at det er tilløp til mobbing og trakassering.


– De må kunne gå direkte inn og gi beskjed om det som ikke er greit.

Det kan være alt fra en slibrig kommentar til en vits som er på kanten.


– Så dere skal gå litt mer ut i første linje?

– Ja, vi skal være et bindeledd. Det er snakk om 1-2 prosent som blir mobbet i hele Veidekke, både menn og kvinner. Da er det ikke bare ute i linja hos fagarbeiderne det skjer. Det skjer også på kontor. Vi må alle sammen være ansvarlige og ta tak dersom man oppdager tilløp til noe som ikke er greit, sier Rønning.


Leder kvinnenettverk

I tillegg til å være hovedverneombud i Veidekke Anlegg, er Rønning også leder for det nyetablerte kvinnenettverket i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Det var nettopp trakassering og hets som gjorde at Arbeidsmandsforbundet tok grep, og startet opp kvinnenettverket tidligere i år.


Bakgrunnen var anleggsarbeideren Connie Ravndal som opplevde hets da hun stilte opp i en vervekampanje i regi av forbundet i fjor høst. Der fortalte hun blant annet at kvinner nå kan kreve egen garderobe på jobb.

Da kampanjen ble lansert i sosiale medier, dukket det opp flere stygge meldinger i kommentarfeltet.

– Jeg skal love for at vi skal sette mobbing og trakassering på dagsordenen i kvinnenettverket framover. Vi har ikke holdt på så lenge, men har allerede fått noen saker på bordet med kvinner som har opplevd dette. Det skal vi jobbe videre med. Det skal være nulltoleranse for slikt, sier Rønning.


– Det er tøft for de unge

Rønning har jobbet i mannsdominerte yrker hele livet, og har bakgrunn som både langtransportkjører og tankbilkjører, og har i tillegg jobbet i gruve på Svalbard og som maskinfører i Veidekke Anlegg – før hun ble hovedverneombud på fulltid i 2020.

Hun forteller at hun selv aldri har følt seg mobbet på jobb. Kanskje har det noe med at hun gjennom årene har blitt vant med den til tider røffe sjargongen blant mannfolkene.

– Selv om jeg kanskje ikke har merket det, så har vi hatt en rivende utvikling. Det er mange mannfolk som sier at man må akseptere at vi snakker litt røft, men du skal ikke akseptere det, for du skal få være den du er, sier Rønning.

– Tror du det er en forskjell, at det er flest kvinner som blir mobbet i Veidekke?


– Jeg tror ikke spesifikt at det er en gruppe, men at det er tøft for de unge som kommer inn i arbeidslivet for første gang. Vi har alle har et ansvar for at alle skal trives på jobb. Jeg vil være med deg som jeg vil at du skal være mot meg. Er man imøtekommende og trivelig, så får man så mye tilbake.

 

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse