JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønn

Alenemor Jana er blant vinnerne i årets lønnsoppgjør

Renholderen får 22.475 kroner mer i året.
– Barna skal også ha muligheter, i stedet for at mamma skal spare hele tiden, sier renholder Jana Walzer.

– Barna skal også ha muligheter, i stedet for at mamma skal spare hele tiden, sier renholder Jana Walzer.

Sebastian Bang

camilla.yndestad@lomedia.no

– Nå slipper jeg å snu på hver eneste krone. Jeg er kjempefornøyd med at det ble et så stort løft for oss lavtlønte, sier Jana Walzer.

I 13 år har hun jobbet som renholder hos ISS i Steinkjer. I arbeidskontrakten er Walzer ansatt i 87,5 prosent stilling, men i praksis jobber hun fulltid.

Etter årets mellomoppgjør står Walzer igjen som en av vinnerne, med en lønnsøkning på 11,50 kroner i timen. I en 100 prosents stilling tilsvarer dette 22.475 kroner i året.

Mye lest: Hvem får lavlønnstillegg? Se lista her

Spart lenge til konfirmasjon

Jana har god grunn til å være fornøyd.

Sammen med blant annet vekterne, ansatte i treningsstudio og fornøyelsesparker, er renholderne blant dem som er sikret det største lønnstillegget.

De får 7,50 kroner i generelt tillegg, 3 kroner i lavlønnstillegg og én krone ekstra i timen siden de ikke har mulighet for lokale forhandlinger, altså til sammen 11,50 kroner i timen.

Walzer forteller at hun ikke hadde regnet med at hun skulle få så mye mer i lønn, men det kommer godt med. Hun er aleneforsørger for to barn.

– Barna skal også ha muligheter, i stedet for at mamma skal spare hele tiden. Det er så trasig å si det til dem. Et av barna skal konfirmeres snart, og det har jeg spart lenge til. Nå er jeg så fornøyd med at resultatet ble som det ble – og ikke minst med at streiken var så fort over, sier hun.

Forklaring: Storstreiken er over: Dette ble LO og NHO enige om

Helene kan senke skuldrene

I mai er Securitas-vekter Helene Domaas å finne ved dirigentbordet, som sekretær på landsmøtet til Arbeidsmandsforbundet, men i dag står hun vakt på NAV-senteret i Bergen.

Domaas synes det er positivt at vekterne nå har fått økt kjøpekraft, og at det er på sin plass at yrkesgruppen får lavlønnstillegg.

– Det er kjekt at det ble et ekstra tillegg for oss som ikke har lokale forhandlinger. Vi er veldig fornøyde med at LO tok kampen, sier hun.

Domaas har mann og to små sønner. Med to gutter som stadig spiser mer til middag, forteller hun om handleturer som har blitt betydelig mye dyrere.

Da betyr de 22.475 kronene ekstra i året mye.

– Det vil bety at jeg slipper å bekymre meg for økte renter på boliglånet. Heldigvis for oss, så tjener mannen min ganske mye mer enn meg, så vi har klart oss ganske fint, men nå kan jeg senke skuldrene mine litt i den nærmeste tiden, sier hun.

Faster fordi maten er for dyr

En annen som er fornøyd med resultatet, er vekter, tillitsvalgt og klubbleder for Avarn Security i Bergen, Laila Kismul.

– Jeg er veldig glad for at kampen fortsatte, at vi ikke bukket under i første runde. Jeg hadde ikke trodd at vi kom til å få så mye, men per nå er det veldig bra – det er 22.000 mer enn hva vi utgangspunktet hadde, sier hun.

«Yes, endelig» var vekteren Laila Kismuls første reaksjon på streikeresultatet.

«Yes, endelig» var vekteren Laila Kismuls første reaksjon på streikeresultatet.

Paul S. Amundsen

For Kismul kommer de ekstra kronene vel med. De betyr mer kjøpekraft, at hun kan fylle bensin på bilen sin to ganger i måneden i stedet for en – og at hun kan unne seg det brødet som koster 44 kroner i butikken.

– Når du begynner å faste fordi maten er for dyr, da har det skjedd en feil, sier Kismul.

Nå er hun bekymret for at matvareprisene skal stige enda mer, sånn at hele lønnstillegget blir spist opp.

– Min første reaksjon på streikeresultatet var «yes, endelig», og så tenkte jeg «faen, nå kommer sikkert prisene på dagligvarer og alt annet til å stige», sier hun.

Les mer: Hvorfor øker prisene – og hva kan få dem ned igjen?

– Et bra resultat

Magnus Asplund er også tilfreds med resultatene etter mellomoppgjøret. Han er driftstekniker, det vi i gamle dager kalte vaktmester, og er nå hovedtillitsvalgt hos ISS Eiendomsservice.

ISS Eiendomsservice hører til under service- og vedlikeholdsoverenskomsten.

Magnus Asplund er fornøyd med at de lavlønte fikk en ekstra pott.

Magnus Asplund er fornøyd med at de lavlønte fikk en ekstra pott.

Jan-Erik Østlie

Etter årets lønnsoppgjør, får de ansatte der 10,50 kroner mer i timen, da inkludert et lavlønnstillegg på 3 kroner. De ansatte har lokal forhandlingsrett, og får dermed ikke den ekstra krona som renholderne og vekterne.  

Asplund er tydelig på at streikeresultatet ikke vil forandre livet hans, men fornøyd, det er han.

– Jeg synes det er et bra resultat. Jeg er fornøyd med at de lavtlønte fikk sin ekstra pott, sier han.

Forskjellene øker: De som tjener minst, har dårligst lønnsvekst

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse