Obligatorisk tjenestepensjon:
Bedriftene kan spare én milliard på å betale ut riktig tjenestepensjon, ifølge Finans Norge
Hvis finansnæringen kan få tilgang til lønnsopplysningene som rapporteres til staten, er det mulig å beregne korrekt tjenestepensjon. Dette vil spare bedriftene for én milliard kroner, ifølge Finans Norge.
Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge.
CF-Wesenberg / Finans Norge
torgny@lomedia.no
– Vi i finansnæringen ønsker oss en løsning hvor vi kan få nøyaktige og oppdaterte tall om hva som skal innbetales i pensjonsinnskudd. Da kan man sikre at alle som skal ha tjenestepensjon får det, og får en korrekt pensjon, sier kommunikasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge.
– Dette er mulig å få til via ordningen med a-melding.
Mange arbeidstakere får for lite tjenestepensjon, enten fordi arbeidsgiverne ikke betaler inn riktig beløp, eller i de groveste tilfellene lar være å opprette en tjenestepensjonsordning.
FriFagbevegelse skrev forrige uke at 28 av 31 bedrifter kontrollert av Byggebransjens uropatrulje i Trondheim, brøt loven og ikke hadde opprettet en slik ordning.
Myndighetene har ingen kontrollordning for obligatorisk tjenestepensjon. Finanstilsynet skal føre tilsyn, men reagerer bare når de får tips om lovbrudd.
Enig med Sagmyr
A-melding er en melding som alle arbeidsgivere skal sende inn hver måned til Altinn om sine ansatte. Her skal arbeidsgiveren melde inn hva som utbetales i lønn og ytelser, og status på arbeidsforholdet.
I midten av desember sendte Finans Norge et brev til Finansdepartementet hvor de ber departementet åpne for at pensjonsleverandørene skal få hente inn ut lønnsinformasjon direkte fra «a-ordningen».
Dette er det samme forslaget som Vidar Sagmyr fra Byggebransjens uropatrulje i Trondheim fremmet i FriFagbevegelse fredag.
Lavere produktivitet
Finans Norge leverer en rekke argumenter for å få til en slik ordning. I dag er det slik at arbeidsgivere må rapportere dobbelt, både med a-melding til myndighetene og til sin pensjonsleverandør. Dette fører til lavere produktivitet, mener Finans Norge.
Dobbeltrapporteringen kan føre til feil og «at det spares for lite til pensjon, noe som igjen kan føre til at den ansatte går glipp av avkastning». Finans Norge peker også på at enkelte ansatte også kan oppleve at de ikke får pensjonsopptjening eller meldes inn i risikodekninger, fordi de er uteglemt i systemet.
Ingen oppsparing
De har også erfart at enkelte arbeidsgivere rapporterer ulik lønn på a-meldingen og til pensjonsleverandørene. I de groveste tilfellene får arbeidstakeren ingen oppsparing i det hele tatt.
Med det forslaget som Finans Norge kommer med, vil også beregningen av pensjonen bli overlatt til pensjonsleverandøren, som også sender regning til arbeidsgiveren slik at korrekt premie blir betalt.
Også bedriftene vil spare på en slik ordning. «Ved å forenkle prosessen og redusere rapporteringsbyrden kan ressursene i bedriften benyttes til noe mer verdiskapende», heter det i brevet.
• De ansatte i 28 av 31 kontrollerte bedrifter fikk ikke tjenestepensjonen de hadde krav på
Sparer én milliard kroner
Finans Norge beregner at dette vil gi en besparelse på 960 millioner kroner i året for bedriftene hvis 80.000 bedrifter sparer i snitt to timer i måneden på å slippe dobbeltrapportering. Også forsikringsselskapene vil ha en betydelig innsparing. Finans Norge anslår en innsparing på 60 millioner kroner. Organisasjonen mener med andre ord at hvis ordningen endres, kan bedriftene i Norge spare inn over én milliard kroner.
Finans Norge ber derfor Finansdepartementet om å fastsette en hjemmel som gir pensjonsleverandørene anledning til å hente ut lønnsinformasjon direkte fra a-ordningen.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.