JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisa

Bowlingvert Per Einar er møkk lei alle nedstengningene: – Det river i sjela å permittere folk

Centrum Bowling har tapt millioner i omsetning, men klarer seg. Daglig leder Per Einar Walstad synes det verste er å måtte sende folk hjem fra jobb.
BEGRENSNINGER: Centrum Bowling i Trondheim huser alt fra glade amatører og skoleklasser til idrettsutøvere og seriøse pensjonistspillere. Nå får daglig leder Per Einar Walstad holde åpent, men for maksimalt 40 personer. På bildet ser du også kollega og niese Grethe Walstad Fosseide.

BEGRENSNINGER: Centrum Bowling i Trondheim huser alt fra glade amatører og skoleklasser til idrettsutøvere og seriøse pensjonistspillere. Nå får daglig leder Per Einar Walstad holde åpent, men for maksimalt 40 personer. På bildet ser du også kollega og niese Grethe Walstad Fosseide.

Glen Musk

merete.holtan@lomedia.no

Fredag 14. januar klokka 11 åpnet Per Einar Walstad igjen dørene til Centrum Bowling i Trondheim etter å ha holdt koronastengt siden midten av desember. Med en begrensning på 40 personer i lokalet, får Walstad lov av myndighetene til å ta imot kunder.

Før koronaen kom i mars 2020 hadde bowlingsenteret gjerne det dobbelte innenfor dørene. I 2019 var omsetningen på 9,8 millioner kroner, mens den i 2021 var på 6,4 millioner.

Det betyr et omsetningstap på 3,4 millioner.

– Vi tjener ikke mye penger under disse forholdene. Heldigvis har vi drevet bra i mange år og har en ålreit likviditet. Sammen med 700.000 kroner i støtte fra staten i 2021, gjør det at vi klarer oss. Vi overlever som bedrift, sier Per Einar Walstad.

Studentene mister inntekten

Da Arbeidsmanden besøkte senteret i 2019, var det full rulle i lokalene og stedets to fulltidsansatte, Per Einar og niesen Grethe Walstad Fosseide, hadde det travelt.

Som bowlingverter er de begge organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund og går under den såkalte fritids- og aktivitetsavtalen. De øvrige tolv ansatte på Centrum Bowling er studenter i 10–20 prosentstillinger.

Disse har studielån og kvalifiserer ikke til støtte fra Nav når de permitteres. Derfor synes sjefen det er ekstra tungt når de må stenge dørene.

– Det river litt i sjela å måtte permittere folk, sier Walstad.

Idrettsanlegg eller spillehall?

I alt har han måttet stenge lokalene og sende de ansatte hjem fem ganger siden mars 2020, på grunn av lokale eller nasjonale tiltak. Den første nedstengningen varte i to og en halv måned. Siden har det vært snakk om fra en uke til fire uker.

Per Einar Walstad aksepterer at et virus ikke er forutsigbart, men skulle ønske at myndighetene kunne være mer konsekvente. Centrum Bowling havner nemlig stadig i ulike kategorier når restriksjonene rammer.

– Vi er i Brønnøysundregistrene registrert som et idrettsanlegg, men har blitt kastet mellom ulike grupper. Vi er blitt plassert sammen med bingohaller en gang, spillehaller en annen, og nå får vi holde åpent fordi vi driver med idrettsaktivitet.

For mens Walstad kunne ønske kunder velkommen tilbake på fredag, måtte fornøyelsesparker, spillehaller og lekeland holde stengt.

– Jeg føler det er både urettferdig og uforutsigbart hvem som må stenge og ikke stenge.

Les også: Nå får alle pensjon fra første krone. Hva betyr egentlig det?

– Det er bare å håpe

Nå setter bowlingverten opp skillevegger mellom banene, desinfiserer sittegrupper og kuler mellom hvert besøk og tilrettelegger på best mulig vis for at gjestene kan holde meteren.

– Jeg er møkka lei. Den siste nedstengninga har vært den verste – den beskjeden rev litt mentalt. Vi hadde jo levd uten restriksjoner en stund og hele landet ropte hurra, og så fikk vi oss en skikkelig smell.

– Tror du dere har måttet stenge for sist gang?

– Jeg har slutta å tro. Men blir det ikke flere mutasjoner nå, ser det lysere ut – det er bare å håpe, sier Per Einar Walstad.

Fått med deg denne? Ingrid (32) fikk uføretrygd etter seks års kamp mot Nav

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse