Koronaloven
Den nye koronaloven er bedre enn fryktet, mener Arbeidsmandsforbundet
Lederen Anita Johansen mener resultatet etter Stortingets behandling lørdag er mye bedre enn regjeringens opprinnelige forslag.
Anita Johansen, leder i Arbeidsmandsforbundet.
Ole Palmstrøm
Saken oppsummert
ane.borrud@lomedia.no
Regjeringen vil ha en lov som gir den fullmakt til å innføre regler raskt under koronapandemien, uten at dette må behandles i Stortinget. Målet med loven er å sikre at normale samfunnsfunksjoner kan opprettholdes også under koronapandemien.
Regjeringens opprinnelige forslag var at loven skulle vare i seks måneder, og Stortinget skulle få informasjon om alle forskrifter som ble gitt. I tillegg skulle Stortinget med én tredel av stemmene kunne velge å oppheve en forskrift gitt etter loven.
I loven som Stortinget vedtok på lørdag, er varighet av loven satt til en måned. Loven kan bare brukes dersom endringene som trengs, haster så mye at det ikke er mulig med vanlig saksbehandling på Stortinget, og forskrifter skal kunngjøres umiddelbart i Stortinget og gjelder ikke dersom en tredel av Stortinget ikke gir sin støtte.
Permitterte sikres full lønn i 20 dager. Her er regelendringene
– Bedre enn utgangspunktet
Arbeidsmandsforbundet gikk før helgen ut med sterk kritikk av regjeringens forslag til koronaloven.
Forbundet fryktet at loven ville pulverisere rettighetene til arbeidsfolk, ved å sette trepartssamarbeidet på arbeidsplassene til side.
Forbundsleder Anita Johansen mener lovforslaget som Stortinget vedtok, er bedre enn fryktet.
– Resultatet er et mye bedre resultat enn det som lå i utgangspunktet. Loven skal kun vare en måned. Og hvis jeg har forstått det rett, kan 1/3 av Stortinget si nei til forskrifter regjeringen foreslår, før de settes i verk.
Spørsmål og svar om koronaviruset og arbeidslivet
Partene skal høres
Stortingets særskilte komité for å behandle spesielle saker vedrørende koronakrisen understreker at i alle spørsmål som berører arbeidslivets regler, plikter regjeringen å involvere partene i arbeidslivet, og legge stor vekt på å komme til enighet med disse.
Det er Johansen fornøyd med.
– Det er viktig at tiltak fortsatt skal drøftes med de tillitsvalgte. Det betyr at man ikke setter partene i arbeidslivet – de som kjenner til forholdene på den bedriften det faktisk gjelder – til side!
– Hvis partene ikke klarer å bli enige, da kan regjeringen tre inn. Likevel forutsettes det at unntak fra bestemmelsene om arbeidstid i arbeidsmiljøloven ligger innenfor de rammene arbeidsmiljøloven gir til lokale avtaler eller for dispensasjon gitt av Arbeidstilsynet, understreker hun.
Arbeidsministeren oppfordrer arbeidsgivere til å forskuttere dagpenger
Et kompromiss
– Jeg tenker at med de tidene vi er i, så er dette er bra kompromiss, fortsetter forbundslederen.
Nå gjenstår det å se hvordan den nye loven vil fungere i praksis.
– Jeg skjønner ikke helt hvordan denne nye loven skal gjøre det så mye lettere. Det er jo ikke bare å hoste opp en forskrift sånn i full fart! Men vi får se hvordan det vil fungere i praksis, når loven har vart en måned.
Det viktigste for Arbeidsmandsforbundet er at regjeringen nå ikke har fått en blankofullmakt.
– Målet må være å sikre liv og helse og de kritiske funksjonene i samfunnet. Vi får håpe at loven virker i den hensikt den er tenkt. At vi får bukt med det faenskapet som koranviruset er!

Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Nå: 0 stillingsannonser