JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nussir i Kvalsund

Hammerfest stanser Nussir-driften midlertidig – aktivistene feirer

Hammerfest kommune gir naturvernerne medhold i at den omstridte driften på gruveområdet til Nussir blir stanset inntil klagesaken er vurdert.

Claus Jørstad

Det feires blant aktivistene som de siste månedene har hatt vaktposter som har sperret for gravemaskinene som sto klare til å gå i gang med driften.

Fredag pakket aktivistene ned lavvoen ved vaktposten ved Repparfjorden og hadde en feiring av utviklingen i saken.

– Det er en veldig viktig delseier, og det er akkurat den utsettelsen vi trenger for å ha mulighet til å vinne selve saken, for å få stanset dumping av gruveavfall i sjøen og inngrep i reindriften, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom, til NTB.

Bakgrunn: Aksjonister stanser anleggsarbeidet ved kobbergruva i Kvalsund

Holdt vakt i to måneder

Det har vært omfattende demonstrasjoner mot gruvedriften. Tre naturvernorganisasjoner leverte klage til Statsforvalteren da kommunen i sommer ga Nussir tillatelse til å opparbeide terrenget på Markoppneset.

Nå har kommunen gitt klagerne medhold i at arbeidet må stanses fram til klagesaken er vurdert, melder NRK.

– Vi har sittet og holdt vakt i to måneder siden den første gravemaskinen kom hit. Nå pakker vi ned lavvoen på vaktposten og får bruke tiden vår på å gjøre alt vi kan for å påvirke den nye regjeringen og alle som er valgt inn på Stortinget, sier Woie.

Norges siste kullgruve: Store Norske har vedtatt å legge ned Gruve 7 på Svalbard 

Ingen vei tilbake

Kommunen legger i sin avgjørelse vekt på at det ikke er noen vei tilbake hvis det først er gravd og sprengt i området.

«Størrelsen av tiltaket, og konsekvensene det kan gi for naturmangfoldet, tilsier etter Hammerfest kommunes vurdering at det bør gis utsatt iverksetting inntil klagen er avgjort», heter det i vedtaket om oppsettende virkning.

Gruvedirektør Øystein Rushfeldt vil ikke kommentere saken før de har vurdert vedtaket nærmere.

Kommunen påpeker at vedtaket om oppsettende virkning ikke kan påklages.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse