JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt for gruvedrift:

Kongebesøket ga trøst til gruvearbeidere på Svalbard: – Vi ble sett

Gruveelektriker Rune Mjelde inviterte Kongen inn i sin verden og fikk ja.
FIKK SIN SELFIE: Rune Mjelde (i midten) er tillitsvalgt for arbeiderne i Gruve 7. Han ønsket seg en selfie med Kongen og Dronningen, og fikk det. Bildet er tatt med hans egen mobil, men Mjelde husker ikke hvem som tok det - såpass omtåket kan man bli av rojalt besøk.

FIKK SIN SELFIE: Rune Mjelde (i midten) er tillitsvalgt for arbeiderne i Gruve 7. Han ønsket seg en selfie med Kongen og Dronningen, og fikk det. Bildet er tatt med hans egen mobil, men Mjelde husker ikke hvem som tok det - såpass omtåket kan man bli av rojalt besøk.

Gruveklubben

Saken oppsummert

merete.holtan@lomedia.no

Når de rundt 50 gruvearbeiderne kommer på jobb igjen over sommeren, starter arbeidet med å rydde ned det som har vært arbeidsplassen deres.

Gruvearbeiderne er både fortvilte og sinte. Men i midten av juni kom Kongen og Dronningen på besøk.

– Det var en anerkjennelse av oss gruvearbeidere og den industrien vi står for. Det føltes som om vi ble sett, sier Rune Mjelde.

Bakgrunn

I over hundre år har Norge tatt ut kull fra fjellene på Svalbard. Kullgruvene har vært viktig for at nordmenn som har villet jobbe og bo på øya.

Men nå er det slutt. Regjeringen vil satse på fornybar energi på Svalbard, og det statseide selskapet Store Norske skal drives med andre formål.

Denne uka stopper drifta i Gruve 7 på Svalbard, den siste norske kullgruva.

Mer enn gruvetur

Han er elektriker i Gruve 7, men også hovedtillitsvalgt for gruveklubben i selskapet Store Norske.

Da han så at kongeparet skulle stoppe på Svalbard i sin rekke av fylkesbesøk, fikk han en idé.

– Jeg ville invitere dem inn i min verden, og sendte Kongehuset en henvendelse, sier han.

Hans verden er inne i fjellet, eller «inne i verden», som gruvearbeiderne sier. Og Kongehuset sa ja.

Mjeldes første tanke var egentlig bare at det hadde vært gøy å ta med kongeparet på gruvetur.

Men da det ble en realitet at gruva skal stenges, fikk besøket en annen betydning.

– En over hundre år gammel industrihistorie er over, og den har vært viktig for kongeriket Norge. Dette var en fin markering: En mer verdig avslutning på gruvekapittelet enn et kongebesøk, kan man nesten ikke få.

Harald og Sonja brukte mange timer av Svalbard-besøket sitt på gruvearbeiderne.

– At de var med på både gruvetur, kransenedleggelse og middag med gruvearbeiderne etterpå, viser at det betydde noe for dem.

– Flott stemning

Gruvearbeiderne var selv vertskap for kongeparet. De rigget i forkant og møtte på arbeidsplassen og på middag, også dem som egentlig var gått på fri.

Rune Mjelde tror det betydde mye for arbeiderne.

– Det å bli sett av kongeparet vårt, det er klart det gjør noe med deg. Det var en flott stemning her, godt humør og både høytidelig og laid back. Det ble en veldig, veldig fin dag for oss.

Den 28 år gamle gruvearbeideren Gerhard Horvei var en av dem som fikk møte kongeparet personlig.

– Vi har hatt besøk av både statsministere, politikere og kronprinsen her før, men Kongen og Dronningen var det stort å få besøk av. Det betydde mye.

FIKK MØTE KONGEPARET: Gruvearbeider Gerhard Horvei.

FIKK MØTE KONGEPARET: Gruvearbeider Gerhard Horvei.

SISSEL M. RASMUSSEN LO MEDIA

Elektrikernes eskorte

Rune Mjelde kjørte selv Kongen inn i fjellet, mens elektriker-kollega Birger Guttormsen kjørte Dronningen. Bilene er vanligvis gnidd inn med kullstøv og skitt, men var for anledningen gjort rene.

– Hva snakket dere om på kjøreturen?

– Majesteten var veldig interessert, og han hadde tydeligvis lest seg opp på historien. Jeg prøvde å få Kongen til å ta opp i neste statsråd at han også måtte få en gruve oppkalt etter seg selv, Harald Vs gruve, som sin far.

Gruve 5 i Longyearbyen ble i sin tid oppkalt etter kong Olav. Olav Vs gruve er i dag nedlagt.

– Hva svarte han til det?

– Det er visst ikke så enkelt for Kongen å bare ta opp noe i statsråd, så vi kom vel ikke helt til enighet, sier Mjelde med et smil.

– Skulle du ønske han kunne være mer politisk under besøket?

– Han er super-profesjonell. Og jeg hadde egentlig ingen politisk baktanke. Jeg tenkte bare det kunne være litt artig å ta det opp når jeg hadde Majesteten tilgjengelig.

– Satte spor i Dronningen

Etter kjøreturen inn i fjellet satte Kongen og Dronningen seg ned for en lengre prat med Mjelde og et utvalg gruvearbeidere i «Oppholdet», arbeidernes pauserom.

Der benyttet gutta anledningen til å snakke om det unike samholdet dem imellom.

– Vi snakket mye om vennskapet og fellesskapet i gruva. Det så ut som det gjorde inntrykk på både Dronningen og Kongen: den sårheten i at dette fellesskapet nå tar slutt.

De unge gutta satte ord på at de kommer til å savne.

– Det satte spor i spesielt Dronningen, det er jeg sikker på, sier Rune Mjelde.

Slutt for gruvedrift: Sju gruveareidere setter ord på følelsene

– Som å snakke med vanlige folk

Gerhard Horvei sier at besøket var høytidelig, men å snakke med Kongen og Dronningen var som å snakke med vanlige folk.

– De var veldig hyggelige, og jeg tror de satte pris på at jeg snakket til dem på den måten jeg snakker til alle andre, sier 28-åringen.

Det var bare én ting som ikke var helt som ved folk flest, synes kullarbeideren:

– Jeg fortalte om samholdet her inne, at gutta er så snille med hverandre. Da spurte Dronningen: «Gir du dem dine skussmål?» Det ordet hadde jeg aldri hørt før.

– Hva sa du da?

– Jeg spurte henne hva det betydde.

– Og så ga du dem gode skussmål?

– Ja. Jeg kommer til å savne dem. Dette er et fellesskap jeg aldri kommer til å finne noe annet sted.

Om gruvearbeidernes favorittpålegg

Da Rune Mjelde skulle holde tale under kongemiddagen samme kveld, tok han opp samme tema.

Gruvearbeiderne var vertskap i Kulturhuset i Longyearbyen, og Mjelde hadde forberedt seg godt.

– Jeg var egentlig bedt om å holde takk for maten-tale, men jeg er ikke typen til å snakke om bringebærsaus og reinsdyrfilet.

Isteden pratet den tillitsvalgte elektrikeren om ting som fikk flere av gruvearbeiderne til å få tårer i øynene. Og det er ikke hverdagskost.

– Jeg snakket om kulturen og miljøet, vennskapet, respekten og kanskje litt kjærligheten mellom oss gruvearbeidere. Jeg nevnte også det med en ny Harald Vs gruve. Og så snakket jeg bitte litt om makrell i tomat.

– Gruvearbeidernes favorittpålegg?

– Ja, jeg har aldri jobba et sted hvor det er blitt konsumert så mye makrell i tomat som i gruva. Så fulgte jeg opp med å si at vi fikk en vesentlig bedre middag med kongeparet enn det som er gruvearbeidernes favorittpålegg. Det var det lille jeg snakket om mat.

– Emosjonelt å rydde ut

30. juni ble Gruve 7 offisielt stengt. Det er kjent at gruva i Adventdalen er tom for kull av god kvalitet, det som i dag brukes i metallurgisk industri i Europa.

Tilhengere av kulldrift mener det er kvalitetskull i flere av fjellene på Svalbard og at regjeringen og Store Norske bør åpne for å starte opp ei ny gruve. Det ønsket er så langt ikke blitt hørt.

Så når gruvearbeiderne kommer tilbake til Gruve 7 etter ferien, er det for å pakke ned og rydde ut. De fleste i arbeidsstokken har sagt de kommer tilbake for å gjøre jobben.

Den vil ta omtrent halvannet år.

– Da blir det viktig å prøve å opprettholde humøret blant gutta. Mange har kanskje innerst inne hatt et håp om at avgjørelsen om nedleggelse skal bli snudd. Det kommer nok til å bli en veldig emosjonell og følelsesladet periode, sier Rune Mjelde.

Kongen fikk sjefshjelm i gave

Han og gruveklubben avsluttet kongeparets tur inn i Gruve 7 med å gi regenten en gruvehjelm i gave.

I ei gruve viser fargen på hjelmen hvilken rolle og ansvar personen har. Gul hjelm er for dem som har jobbet i gruva mer enn et halvt år, grønn er for nybegynnere og blå er for besøkende.

Hvit hjelm brukes av stiger, som er betegnelsen for en arbeidsleder eller formann og gruva, eller andre sjefer. 

– Kongen fikk kanskje blå hjelm, som besøkende?

– Nei, Kongen fikk selvfølgelig hvit hjelm, sier Rune Mjelde. – Han er jo øverste leder for Norge.

Les også: – Forskning og turisme er ikke nok hvis du vil holde Putin unna

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss