JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Langer ut mot bestridelse av sykmelding

– Det er utrygghet satt i system, sier Dan Christian Torres Legaspi.
– Når man jobber så tett innpå dette med bestridelse av sykmelding, så blir du veldig påvirket som tillitsvalgt, sier Dan Christian Torres Legaspi.

– Når man jobber så tett innpå dette med bestridelse av sykmelding, så blir du veldig påvirket som tillitsvalgt, sier Dan Christian Torres Legaspi.

Ole Palmstrøm

Saken oppsummert

camilla.yndestad@lomedia.no

– Se det for deg: Du er syk. Legen sykmelder deg. Kroppen sier stopp. Men arbeidsgiveren din sier: «Vi tror ikke på deg.» Og Nav sier: «Vi må undersøke.» I mellomtiden – ingen lønn.

Stemmen til regiontillitsvalgt i Securitas, Dan Christian Torres Legaspi, runger utover en fullsatt kongress-sal.

Han er gått på talerstolen med et tema han sjelden nøler med å trekke fram: Bestridelse av sykmelding. Eller rettere sagt: Arbeidsgivers mulighet til ikke å godkjenne arbeidstakers sykmelding.

– Betale husleia, eller kjøpe mat? Du tar opp forbrukslån, bruker kredittkort, ringer familie for hjelp – og skammer deg. Ikke fordi du har gjort noe galt, men fordi systemet svikter deg når du er svakest, fortsetter Legaspi.

Økning på 46 prosent

At arbeidsgiver bestrider sykmeldinger, er en økende trend i Norge.

Ifølge Nav viser en manuell gjennomgang at det har vært en økning i antall bestridelser fra om lag 1300 saker i 2022 til om lag 1900 saker i 2024. 

Det er en økning på 46 prosent.

Arbeidsmanden har tidligere skrevet om vekterne Adnan Ashraf og Vajitharan Jaganantharasa som begge har opplevd å ikke få sykmeldingene sine godkjent.

Legaspi forteller at han har hatt begge sakene i bakhodet da han forfattet innlegget sitt, som for øvrig er en støtteerklæring til Styrke og LO region Telemark.

I forslaget til Styrke står det at «arbeidsgivers rett til å bestride sykmeldinger må begrenses og arbeidstaker må ha rett på lønn fram til saken er avklart.»

– Når man jobber så tett innpå dette med bestridelse av sykmelding, så blir du veldig påvirket som tillitsvalgt. Man føler med dem det gjelder, sier han.

Mener bøter er veien å gå

Under en samling i regi av Norsk Arbeidsmandsforbund tidligere i år, tok Legaspi til orde for å bøtelegge de bedriftene som ikke har godkjent en sykmelding, men der Nav i ettertid godkjenner den samme sykmeldingen.

Den tillitsvalgte legger ikke skjul på at han mener det må på plass en lovendring som gjør at Nav kan gjøre nettopp dette.

– Kanskje det da vil bli vanskeligere for bedriftene å forsøke seg på bestridelser. Samtidig vil det kanskje også bedre arbeidssituasjonen og personalpolitikken i bedriftene, sier Legaspi, og utdyper:

– Da føler de ansatte seg ivaretatt av bedriften. Kanskje tilliten blir bedre. Å ha en arbeidsgiver som setter pris på sine ansatte er et av de viktigste faktorene for at en bedrift skal være en pluss-bedrift.

Det er nettopp dette Legaspi håper at innlegget under LO-kongressen vil inspirere til.

Fra talerstolen la han ikke fingrene mellom:

– Det er utrygghet satt i system. Arbeidsgivers rett til å bestride sykepenger må begrenses. Den skal ikke være en adgang til å presse folk tilbake i jobb – eller tvinge dem ut i gjeld og skam.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss