JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Morten har jobbet hardt siden han var 18 år, men har ingen sjanse til å komme inn på boligmarkedet

Morten Woldmo (29) har vært leietaker i 12 år.
TREÅRSPLAN: Morten A. Woldmo håper å kunne kjøpe leiligheten han og kjæresten leier. Etter planen skal de greie det om tre år.

TREÅRSPLAN: Morten A. Woldmo håper å kunne kjøpe leiligheten han og kjæresten leier. Etter planen skal de greie det om tre år.

Anita Grønland

merete.holtan.garte@lomedia.no

Med skyhøye priser og skjerpede regler for å få boliglån er det vanskeligere enn noensinne for vekteren å kjøpe sin egen bolig for seg selv, kjæresten Line og datteren Amalie (snart 4).

Drømmen ligger halvannen fast fulltidsjobb unna, foruten en god del oppspart egenkapital.

– Jeg har alltid hatt lyst på egen bolig, men er 29 år og leier fremdeles. Det er egentlig ganske vanskelig. Jeg har jobba siden jeg var 18 år, men har ingenting å vise for det, sier Morten A. Woldmo.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Doble skift. Han har tatt mellomnavnet «Awesome» og er langt ifra noen pessimist. CV-en hans er tett - til tider har han sjonglert to deltidsjobber.

Han er opprinnelig utdannet plate- og sveisearbeider, men har også jobbet som kjølemontør, vaktleder på utested, stuer og nå vekter i verditransport. På det tyngste startet han med å laste kofferter klokka fem på morgenkvisten og avsluttet som dørvakt klokka fire på natta.

Men arbeidsinnsatsen har ikke gitt inntekt nok til boligkjøp.

– Det har vært mye jobb for lite penger, konstaterer Morten.

Han har heller ikke foreldre med økonomi til å garantere, kausjonere eller spytte inn starthjelp for å få lån. Morten er vokst opp i Stjørdal i Nord-Trøndelag, med en far som drev utested og en mor som jobba på gartneri.

– Jeg leser om unge som får hjelp med flere hundre tusen kroner fra foreldrene, men har selv ingen mulighet til det.

Slik vil partiene løse boligfloka

Huskeliste for boligkjøpere

Stillingen krympet. Morten leide sin første leilighet som 17-åring, da han ble lærling i Aker Kværner i Verdal. Månedsleia var på 8.000 kroner. I dag leier han en bolig for seg og familien til 11.000 kroner måneden i Molde.

Han og kjæresten Line flyttet dit da Line skulle studere for å bli sykepleier og Morten fikk seg fulltidsjobb i verditransport. Men for fire måneder siden ble stillingen hans kuttet ned til 60 prosent.

I praksis gir det ham rundt 18.000 kroner utbetalt i måneden, og kjæresten har som student ingen inntekt. I tillegg koster det å ha en fireåring i sving med barnehage, friidrett og andre aktiviteter.

Til sammen har paret spart opp mellom 30. og 40.000 kroner i egenkapital.

– Det er ingen vits i å gå til banken med noe sånt, sier Morten.

Sjekk hva slags bolig du har råd til

Treårsplan. Familien på tre har likevel en drøm om å kjøpe leiligheten de bor i.

– Vi har lagt en treårsplan, jeg og kjerringa, sier Morten med et smil. Han har ikke mistet håpet, og planen er som følger:

Line har fått jobb i en Bunnpris-butikk, og skal jobbe der tre dager fast i uka. Når hun er ferdigutdannet om to år, er hun lovet jobb på et sykehjem. Da vil Morten ta fengselsskolen.

– Da er jeg nesten garantert jobb. Folk slutter å bruke sedler, så det blir færre jobber i verditransport, men folk slutter ikke å være kriminelle. Og med begge i fast arbeid...

Morten drømmer. Treårsplanen kan funke.

– Da vil vi gå til en lokal, folkelig bank som vil investere i førstegangskjøpere, og si: «Vi er to hardtarbeidende foreldre - kan vi få lån?» Fram til det, gjelder det bare å holde hodet over vannet, sier Morten, og legger til:

– Jeg ser ikke mørkt på det. Jeg lever i en fin leilighet med en flott kone og en herlig unge, og har egentlig en ganske fin jobb. Så nei - jeg skal ikke klage.

Karina (25) mangler én million for å flytte nærmere jobben

«Jeg har jobba siden jeg var 18 år, men har ingenting å vise for det.»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse