GA SEG ALDRI: Geir Pedersen ble sykere i møte med Nav. I september fortalte han sin historie i Arbeidsmanden.
Sissel M. Rasmussen
Uføretrygd
Nav trodde ikke på Geir. Da unnskyldningen kom, ble han paff
Først kjempet Menières-syke Geir Pedersen for å få uføretrygd av Nav. Så startet kampen for en beklagelse for hvordan han var blitt behandlet.
merete.holtan@lomedia.no
I september i fjor skrev Arbeidsmanden om Geir Pedersen fra Finnmark som er overfølsom for lyder etter en hjerneblødning. Han har diagnosen Ménières sykdom og rammes av akutte svimmelhetsanfall – likevel ble han satt på tiltak på et snekkerverksted av Nav.
Pedersen fortalte hvordan han svimte av på tiltaket, og hvordan helsa hans ble verre gjennom møtet med Nav. Dialogen med etaten, dokumentert gjennom referater, gir inntrykk av at Nav aldri trodde på Geir Pedersens plager, men presset på for å få ham ut i tiltak i strid med legenes råd.
Etter flere års kamp fikk renholderen og vekteren, trelastarbeideren og omsorgsarbeideren i oktober 2020 innvilget uføretrygd. Så startet kampen for å få en beklagelse fra Nav.
– På en liten plass som dette kan Nav herse med folk. Jeg er ikke blitt trodd og møtt med forståelse for helseplagene mine, og jeg er ikke blitt behandlet med respekt og likeverdighet. Det er en ukultur i Nav-systemet, sa Geir Pedersen til Arbeidsmanden.
Les hele historien: Geir er overfølsom for lyder etter en hjerneblødning. Likevel satte Nav ham på arbeidstiltak i et snekkerverksted
Politiker-krav
Pedersens historie fikk flere politikere til å reagere, blant annet Per Olaf Lundteigen (Sp). Stortingspolitikeren utfordret Nav-direktør Hans Christian Holte til personlig å sette seg inn i saken og «foreta en vurdering av hva som er blitt gjort og hva som burde blitt gjort».
Den utfordringen tok Holte. I september i fjor sa han blant annet dette til Arbeidsmanden:
– Vi er nå i dialog med Geir Pedersen, både på lokalt nivå og fylkesnivå, og det er jeg glad for. Vi vil se nærmere på saken, og hva vi kan lære av den.
Arbeidsutprøving av uføre: «Nina» jobbet for Nav for å teste om uføre kunne jobbe. Til slutt orket hun ikke mer
Ikke svar fra fylket
Men Pedersen opplevde aldri at det var noen reell dialog med Nav.
– Det er blank løgn hele greia, det er ikke noen dialog med verken med Nav lokalt eller på fylkesnivå, sa Pedersen til Arbeidsmanden noen måneder etter Nav-direktørens lovnad.
Arbeidsmanden henvendte seg til Nav og spurte daværende fylkesdirektør Grete Kristoffersen om det var noen bevegelse i saken, men fikk svar gjennom presseavdelingen at Kristoffersen kunne siteres på følgende:
«Vi har ingen ytterligere kommentarer til denne saken».
Mye lest: Ekspertutvalg vil kutte lønna til uføre som Andrea: – Dummeste jeg har hørt
Press fra AAP-aksjonen
Det fikk Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen til å engasjere seg i saken. AAP-aksjonen er en landsomfattende forening som har til formål å jobbe for best mulig velferdsordninger og hjelp til de som blir langvarig syke. I en e-post til Per Olaf Lundteigen og Nav-direktør Hans Christian Holte ba Thoresen Nav om å rydde opp etter seg:
«Vi ønsker å høre hva Nav har lært av denne saken, hva Nav nå vil endre og hvordan denne endringen vil følges opp» skrev Elisabeth Thoresen.
Også Norsk Pasientforening dyttet på for at Nav skulle følge opp saken. Rådgiver Eirik Strand har støttet Pedersen i kampen mot Nav i flere omganger. Gjennom hele høsten 2021 etterlyste han svar på den siste av flere serviceklager sendt på vegne av Pedersen, datert i juli samme år.
Mye lest: Anne (58) gikk i uførefelle: – Verden falt i grus da jeg fikk brevet fra Nav
Ei liste med tiltak
Først i begynnelsen av februar, nøyaktig sju måneder etter at serviceklagen ble sendt, kom svaret fra Nav Troms og Finnmark. I dette skriver fungerende fylkesdirektør Kristin Røymo at en arbeidsgruppe har gått gjennom Geir Pedersens sak og den påfølgende mediesaken, og at resultatet nå er klart. I fire hovedpunkter, med femten fyldige underpunkter, lister Nav opp erfaringer, læringspunkter og tiltak.
Disse er gjennomgått og innført for alle Nav-kontorer i Troms og Finnmark, skriver fylkesdirektøren.
Dette gleder Geir Pedersen, men det er ikke nok. Han vil ha en personlig unnskyldning, og nå kommer den. Også på det lokale Nav-kontoret er det kommet en ny fungerende leder, og alle medarbeidere som var involvert i saken hans, har sluttet. Den nye lederen inviterer Pedersen til et møte.
Det hele skjer fredag 11. februar på kontoret hvor Geir Pedersen har hatt så mange negative opplevelser. Denne gangen blir det annerledes. Med fylkesdirektør Kristin Røymo til stede digitalt, sier den lokale Nav-lederen alt det 54-åringen har ventet på å få høre.
Svaksynte Tonje er ufrivillig ufør: – Jeg vil og kan jobbe, men jeg får ikke jobb
Kan legge saken bak seg
Unnskyldningen står også å lese i referatet fra møtet, og dette er viktig for Pedersen. Blant annet skriver Nav dette:
«Opplevelsene og erfaringene du deler med oss bekrefter hvor viktig det er at de som arbeider i Nav representerer gode verdier, har evne til å lytte og hjelpe de som trenger bistand på ulike områder. (...). Vi har ingen grunnlag for å trekke i tvil de opplevelsene du deler med oss. Det er vondt å høre din historie og vi vil på vegne av Nav be om unnskyld for at du ikke har møtt et mer lydhør og forståelsesfullt Nav i den tiden du hadde behov for hjelp fra oss.»
Ordene gjør Geir Pedersen paff, men på en god måte.
– På møtet fikk jeg en beklagelse både til meg og hele familien. Jeg følte at jeg ble trodd. Det var uventet, sier 54-åringen.
– Føler du nå at du kan legge saken bak deg?
– Ja, det var godt å få en ekte unnskyld.
Arbeidsmanden har kontaktet Nav Troms og Finnmark i forbindelse med saken, som ikke har noe behov for å kommentere den ytterligere.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
Alf Ragnar Olsen