JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vekterstreiken

Robert ble permittert som tillitsvalgt under en streik. Nå må Securitas betale for tapt lønn

Securitas sto fast på at det var riktig å permittere hovedtillitsvalgt Robert Ball under vekterstreiken i fjor. Etter forliket hos Riksmekleren må likevel selskapet dekke lønnstapet på 5.000 kroner.
Robert Ball, tidligere hovedtillitsvalgt i Securitas, ble permittert mens han sto i vekterstreiken. Nå får han dekket tapt lønn. 

Robert Ball, tidligere hovedtillitsvalgt i Securitas, ble permittert mens han sto i vekterstreiken. Nå får han dekket tapt lønn. 

Jan-Erik Østlie

aslak@lomedia.no

– Det viktigste med dette forliket var få en avklaring på om det er greit å permittere tillitsvalgte fra arbeidsoppgavene de har under en streik. Det er det ikke. Tillitsvalgte slipper nå å være bekymret for å bli permittert mens det pågår en konflikt, sier Robert Ball til FriFagbevegelse.

Bakgrunn: Vekterne streiket for å komme ut av lavlønnsfella. Slik er status ett år etter

60 prosent permittert

Sakens kjerne er at Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF) mente det var usaklig og tariffstridig da Securitas permitterte tidligere hovedtillitsvalgt Robert Ball 60 prosent fem uker ut i fjorårets vekterstreik.

Securitas, derimot, var av en annen oppfatning. Selskapet sto fast på at permitteringen samsvarte med bortfallet av arbeidsoppgaver for den tillitsvalgte, i og med at 60 prosent av medlemsmassen Ball skulle betjene enten var tatt ut i streik eller permittert som følge av koronaen.

Ifølge Ball var permitteringen en urettmessig reaksjon fra arbeidsgiver, brukt som en del av arbeidskampen. Med Arbeidsmandsforbundet i ryggen stevnet han Securitas for Arbeidsretten.

Begrunnelsen var følgende: «Permitteringen ble brukt som et urettmessig press- og reaksjonsmiddel i streiken og var usaklig og tariffstridig i henhold til Hovedavtalen».

Løsning utenfor rettssalen

Det ble satt av tid i Arbeidsretten til denne saken – anført av Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), som representerer Robert Ball, tidligere hovedtillitsvalgt i Securitas, og NHO Service og Handel som representant for Securitas. Bak disse igjen står moderorganisasjonene LO og NHO.

Eli Jarbo, dommer i Arbeidsretten, kom med en håndsrekning til partene og spurte om de ville vurdere å finne en minnelig løsning før saken skulle opp i retten. Derfor skulle Arbeidsmandsforbundet og Securitas prøve å bli enige med Riksmeklerens hjelp. Det klarte de.

Ved siden av at Securitas dekker lønnstapet for Ball på 5.000 kroner, som inkluderer feriepenger, er partene enige om følgende:

· Arbeidsgiver kan i forbindelse med streik ikke permittere tillitsvalgte fra rollen som tillitsvalgt.

· I situasjoner hvor tillitsvalgte har frikjøpt tid, kan partene drøfte og eventuelt bli enige om justering av frikjøpt tid under streiken.

– For oss betyr det mer enn noe annet at det ikke gis anledning til å permittere tillitsvalgte fra denne rollen mens en streik pågår. Pengene har ikke vært det viktigste. Nå må vi legge konflikten bak oss og se framover, sier Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet, til FriFagbevegelse.

Les også: Midt i streiken har to store vaktselskaper permittert sine hovedtillitsvalgte: – Rystende

Bedre samarbeidsklima

Ifølge Mikkelsen var målet å finne en løsning som begge parter kunne leve med.

– Vi er fornøyde med utfallet. I saker som med Robert må det være dialog mellom partene for å finne en løsning. Det slår også forliket fast. Arbeidsgiver kan ikke bare gå til det skrittet å permittere uten å ta med ansatte på råd eller drøfte dette med motparten, sier Mikkelsen.

Tidligere hovedtillitsvalgt Robert Ball er glad for at denne saken nå er et tilbakelagt stadium – i tillegg til at partene ble enige om «en rask og smidig løsning» utenfor rettssalen.

– For meg var pengene for tapt lønn underordnet. Det viktigste var å få fastslått at det ikke var greit av Securitas å gjøre det på denne måten, mener Ball.

– Det er også fint at Securitas nå har gjort opp for seg. Nå kan partene legge denne betente streiken bak seg og jobbe for å forbedre samarbeidsklimaet, sier han. 

Slik svarer Securitas

Kollegaen til Robert Ball i Avarn Security, hovedtillitsvalgt Ole Morten Karlsen, ble også permittert på tilsvarende måte. Men mens Avarn Security og den hovedtillitsvalgt klarte å rydde opp i ettertid, sto altså Securitas fast på at det var rett å permittere. 

Nå har selskapet inngått et forlik med Ball etter den langvarige uenigheten.

Securitas forholder seg til pressehenvendelser kun på epost. I et svar til FriFagbevegelse fatter HR-direktør Gert Erik Engelien seg i korthet og skriver følgende:

«Vi er fornøyde med at vi har kommet til en god løsning for alle parter i denne saken. Forliket legger en god ramme for videre dialog og samarbeid med våre tillitsvalgte.»

Utskjelt: Terje var streikegeneral for vekterne i over elleve uker: – Jeg er blitt mye skjelt ut i mitt liv

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse