JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sånn gikk det med NAFs saker på kongressen

Etter en hektisk uke med LO-kongress er det på tide med en oppsummering. Hvordan gikk det med Arbeidsmandsforbundets saker? Hva endte LO-kongressen med å vedta?

Petter Pettersen

Saken oppsummert

ane.borrud@lomedia.no

Forrige uke var det LO-kongress. Arbeidsmandsforbundet hadde 11 delegater. Ni av dem var tillitsvalgte fra grasrota. Og alle gikk på talerstolen for at LO-kongressen skulle slutte seg til Arbeidsmandsforbundets saker.

Hvordan gikk det egentlig? Her er en oversikt.

Statlig mineralselskap

Arbeidsmandsforbundet har i flere år jobbet for et statlig mineralselskap, og fikk i 2017 LO-kongressens støtte på å få dette inn i handlingsprogrammet.

Men ingenting skjedde, og under innstillingen til kongressen i 2022 ble ikke ordet «statlig mineralseselskap» nevnt. Arbeidsmandsforbundet protesterte, og kongressen svarte med en tekst som kunne leses på flere måter, uten å bruke ordet «statlig mineralselskap».

Slik er det også i år. Sekretariatet formulerer seg vagt i forslaget til næringspolitisk uttalelse:

«Statlig eierskap sikrer langsiktig og demokratisk forankret styring av sektorer som er sentrale for samfunnet. Gitt den sikkerhetspolitiske situasjonen er det særlig viktig at selskaper som forvalter naturressurser, sentral infrastruktur, beredskapsmessig viktige systemer eller sentrale tjenester, eies og styres av fellesskapet.» 

Margrethe Hadland og Stian Ollila mente budskapet ikke var tydelig nok.

– Dette gir ingen garantier, sier de to, og konstaterer: – Staten må inn på eiersiden som et investeringsselskap eller fond. Noe de begge gikk på talerstolen for å fremme. Og de vant fram.

Les saken her: Sammenligner mineraler med olja: – Norge sitter på enorme verdier

Dette vedtok kongressen: «For å sikre tilgang til kritiske mineraler til utvikling av fornybar energi og grønn industriproduksjon, mener LO det må etablerers et statlig mineralselskap med et tydelig mandat om å bidra til risikoavlastning og investeringer i hele verdikjeden. Dette vil omfatte alt fra tidig prospektering til utvikling av industriprosjekter som omfatter utvinning, prosessering, produksjon og gjenvinning av mineralressurser.»

Fagbrev skal gi søkepoeng

– Norge roper etter flere fagarbeidere. Da kan vi ikke ha et system der vi gjør det vanskeligere for dem med fagbrev å videreutdanne seg, sa Kristin Almhjell Jenssen fra talerstolen. 

– Om en maskinfører med fagbrev vil videreutdanne seg som anleggsingeniør, så stiller hun svakere enn en som kommer rett fra skolebenken eller en har vært innom et år på folkehøyskole, fortsatte hun.

Hun gjenreise et forslag som ikke har gått gjennom hos LO-sekretariatet, nemlig at fagbrev bør gi tilleggspoeng ved søking til opptak for høyere utdanning. 

– Har du fagbrev, så får du ikke ekstrapoeng om du skal søke på høyere utdanning ved universitet eller høyskole, men om du har bak deg et år i militæret etter på folkehøyskole da får du ekstrapoeng. Det bør jo være det samme om du har fagbrev, understreket Jenssen,

Les saken her: Kristin vil at fagbrev skal gi søkepoeng ved høyere utdanning

Hun og Arbeidsmandsforbundet vant fram, og nå står det i LOs handlingsprogram:

«Fagbrev må gi tilleggspoeng ved opptak til universitets- og høyskoleutdanning på lik linje som realfag» 

Krav om tariffavtale

At LO er opptatt av arbeidsfolk skal ha tariffavtaler, er det ingen tvil om.

I forslaget til nytt handlingsprogram, det vil si hva LO skal jobbe med de neste fire årene, er det et eget avsnitt som heter «organisert arbeidsliv».

Der sto det blant annet at det er en viktig oppgave for LO å øke organisasjonsgraden i norsk arbeidsliv og å opprette flere tariffavtaler.

Det som ikke var med, er Arbeidsmandsforbundets forslag om at alle offentlige anbud må ha et krav om en landsdekkende tariffavtale, lærlinger og fagarbeidere.

For tillitsvalgt i Mesta, Alf Yttervik-Adolfsen, var det uforståelig.

– Staten er landets suverent største innkjøper. Tenk hvilken formidabel ryddejobb det hadde blitt i norsk arbeidsliv hvis de sa: Har du ikke tariffavtale? Da får du ikke kontrakt med staten, sa han fra kongressens talerstol.

Les saken her: – Krav om tariffavtale hadde betydd enormt mye for arbeidsfolk!

Etter LO-kongressen har han og Arbeidsmandsforbundet grunn til å juble.

Dette kom inn i LOs handlingsplan for de fire neste årene, i kapittelet strategiske satsingsområder:

«LO vil jobbe for at offentlige innkjøpere bruker leverandører med landsdekkende norske tariffavtaler utarbeidet av reelle landsdekkende arbeidsgivere og arbeidstakerorganisasjoner, etterlever påseplikten, og for at det offentlige ikke skal velge tilbydere som bryter de ansattes rett til å organisere seg.» 

Asbest-seier

Norsk Arbeidsmandsforbund, EL og IT Forbundet og Fellesforbundet hadde før LO-kongressen dannet en allianse for å få kampen mot asbest og kvartsstøv-farer inn i handlingsprogrammet 2025-2029.

De lyktes i å få de to usynlige, men farlige stoffene inn i programmet.

Les saken her: Asbest-alliansen vant fram

I handlingsprogrammet står det nå «Helsefarlig eksponering for asbest og kvarts er fortsatt en utfordring i flere bransjer og yrker i Norge. LO vil arbeide for en nasjonal plan for å kartlegge og fjerne asbest og redusere eksponering av kvartsstøv.»

De tre forbundene har oppriktig oppfattet at det var en glipp at asbest ikke var med i utkastet til program før kongressen. Men kvartsstøv-problematikken er ny i programmet.

Bestridelse av sykmelding

– Se det for deg: Du er syk. Legen sykmelder deg. Kroppen sier stopp. Men arbeidsgiveren din sier: «Vi tror ikke på deg.» Og Nav sier: «Vi må undersøke.» I mellomtiden – ingen lønn.

Stemmen til regiontillitsvalgt i Securitas, Dan Christian Torres Legaspi, runget utover en fullsatt kongress-sal.

Han gikk på talerstolen med et tema han sjelden nøler med å trekke fram: Bestridelse av sykmelding. Eller rettere sagt: Arbeidsgivers mulighet til ikke å godkjenne arbeidstakers sykmelding.

At arbeidsgiver bestrider sykmeldinger, er en økende trend i Norge.

Ifølge Nav viser en manuell gjennomgang at det har vært en økning i antall bestridelser fra om lag 1300 saker i 2022 til om lag 1900 saker i 2024. 

Det er en økning på 46 prosent.

Flere forbundet hadde sendt inn forslag om at arbeidsgivers rett til å bestride sykmeldinger må begrenses. Og de vant fram.

Les saken her: Langer ut mot bestridelse av sykmelding

I LOs handlingsprogram står det nå at «Arbeidsgivers rett til å bestride sykemelding må innskrenkes. Det er lang saksbehandlingstid i NAV og bestridelse av sykemeldinger kan dermed gi store økonomiske konsekvenser for arbeidstakerne og kan svekke tilliten. Arbeidstaker skal ha rett på sykepenger fram til saken er behandlet av NAV. »

Nei til skatteparadiser

Det er mange store debatter på LO-kongressen som når ut i pressen.

Hvem skal inn i den nye ledelsen? Hvordan skal pensjonsordninger bli? Skal LO vedta boikott av Israel eller ikke?

Men det er også veldig mange andre forslag, som kan få enorm betydning dersom de blir gjennomført, som aldri havner i rikspressen.

Et av disse forslagene er fra Arbeidsmandsforbundet. Og det handler om internasjonal økonomi – og solidaritet.

Arbeidsmandsforbundet vil at LO skal jobbe for at det opprettes et internasjonalt register over eierskap og verdipapirer.

Registeret skal fungere slik at det ikke lenger vil være mulig å skjule de faktiske eierne av disse verdiene.

– Vi må stoppe de rike fra å gjemme seg i skatteparadiser. Det må være mulig å kunne følge penga, sa Jon Espen Holt da han frontet saken fra talerstolen.

Altsa: Vil du avsløre korrupsjon? Finn hvor pengestrømmen går.

Les saken her: Jon Espen vil ødelegge de rikes skatteparadiser

Og hva vedtok salen at LO skal fremme krav om? Opprettelsen av et internasjonalt register over reelle rettighetshavere.

Tillitsvalgte og verneombud på kartet

– Det er noen som hver dag står opp for andre. Som bruker fritid og krefter på å sikre et trygt arbeidsmiljø. Jeg vil snakke om dem i dag – om våre tillitsvalgte og verneombud. Og om hvordan de blir presset – ikke for å gjøre noe feil, men for å gjøre jobben sin.

Arbeidsmandsforbundet sendte inn forslaget om «å arbeide for å bedre arbeidsvilkårene for tillitsvalgte og verneombud i tillegg til å styrke medbestemmelse og bedriftsdemokrati» til de nye vedtektene som LO-kongressen skulle vedta.

Slik innledet vekteren Dan Christian Torres Legaspi sitt innlegg til LO-kongressen.

Les saken her: – Ingen tillitsvalgt skal frykte represalier for å gjøre jobben sin 

LO-kongressen vedtok ikke å ta inn setningen i vedtektene, men i handlingsprogrammet kom det inn et langt avsnitt under overskriften tillitsvalgte. Der står det:

«Tillitsvalgte rapporterer i økende grad om press på deres rettigheter etter tariffavtalen, og LO er bekymret over utviklingen i det lokale partssamarbeidet. For å øke organisasjonsgraden og sikre partssamarbeidet er det viktig at tillitsvalgte trygt kan utøve sine verv. Flere tillitsvalgte gir tilbakemelding om at de føler seg alene i vervet, uten klubb eller nettverk der de kan få støtte eller råd når de trenger det. Det er viktig for LO at de tillitsvalgte blir tatt godt vare på, de er vår største ressurs. LO-forbundenes tillitsvalgte erfarer oftere enn tidligere at forhandlinger og dialog med arbeidsgiver skjer med støtte av juridisk kompetanse. Dette stiller strengere krav til de tillitsvalgte, da den tradisjonelle forhandlingskompetansen ikke oppleves som tilstrekkelig. Lo vil derfor arbeide for å styrke arbeidsforholdene samt vernet av de tillitsvalgte i lov- og avtaleverket. LO vil sammen med forbundene arbeide for å koordinere dette

Sikker vannforsyning

Kommuner har ikke råd til å reparere drikkevannsrørene. Frode Engen mener staten må bidra med å dekke utgiftene til vann og avløp.

– Vann og avløp er en viktig kritisk infrastruktur. Uten rent vann blir vi veldig sårbare, sier Frode Engen.

Han er forbundssekretær i Norsk Arbeidsmandsforbund, og fra LO-kongressens talerstol la han ikke skjul på hva han mener om situasjonen for vann- og avløp i Norge. 

Engen har selv over 20 år bak seg som anleggsarbeider der han jobbet med vann- og avløpsrør, og nå er han bekymret.

Grunnen er forfatningen til ledningsnettet for drikkevann her til lands.

For to år siden slo Riksrevisjonen fast at 30 prosent av det rensede drikkevannet i Norge lekker ut av rørene. 

– Mange kommuner sliter med store lekkasjeproblemer på gamle nett som gjør at man renser vann som kun går til spille. Disse lekkasjene er også en kilde til forurensing av vannet som kan føre til dårlig vannkvalitet og sykdom, fortsatte Engen fra talerstolen.

Han gjenreiste Arbeidsmandsforbundets forslag: «For å sikre Norges innbyggere sikker vannforsyning, er det stipulert investeringsbehov på mellom 300-350 milliarder kroner i løpet av de neste 20-årene».

Les saken her: 30 prosent av drikkevannet lekker ut: – Staten må aktivt inn

LO-kongressen vedtok å oversende forslaget til LO-sekretariatet. Der sitter fire fra LOs ledelse og mange forbundsledere. Det betyr at det er de som nå skal jobbe videre med saken.

Jobbsikkerhet ved anbud

– Virksomhetsoverdragelser reguleres for å beskytte arbeidstakernes rettigheter ved ett eierskifte. Det er en viktig ordning som skal sikre kontinuitet og trygghet for de ansatte. Men den beskyttelsen gjelder ikke alle, sier vekteren Knut-Johannes Berg fra talerstolen. 

– Domstoler og lovgivning har utviklet en rekke unntak, særlig for ansatte i tjenesteytende bransjer som renhold, veivedlikehold og andre. Når en innkjøper velger å kjøpe en tjeneste, tolkes det ofte som «tjenestekjøp» og ikke «virksomhet». Dermed faller overdragelsen utenfor regelverket, sier han. 

I innstilling fra sekretariatet til nytt handlingsprogram, sto det ingenting om virksomhetsoverdragelse. 

Derfor gjenreise Arbeidsmandsforbundet et forslag fra EL og IT Forbundet om at «LO vil arbeide for at bestemmelsene om virksomhetsoverdragelse i Arbeidsmiljølovens endres, slik at ny eier ikke kan velge bort tariffavtalen som bedriften tidligere var bundet av, med mindre den nye bedriften allerede er bundet av tariffavtale for arbeidstakergruppen det gjelder». 

Arbeidsmandsforbundet la også til en ny setning på slutten: «Arbeidsmiljøloven må også endres, slik at alle yrkesgrupper blir omfattet av regelverket». 

Les saken her: Knut-Johannes tar kampen for jobbsikkerhet ved anbud – nok en gang

Det var flere forslag om virksomhetsoverdragelse på kongressen. Det endte med at saken ble oversendt til LO-sekretariatet.

Tillitsvalgtes økonomi

Tillitsvalgte skal ikke miste trygderettigheter og tjenestepensjon ved å ta på seg verv

– La meg fortelle dere en historie om en tillitsvalgt. La oss kalle ham Jone. Han var ikke frikjøpt eller ansatt av forbundet sitt, men valgt inn i styre, råd og utvalg – både lokalt, regionalt og sentralt.

Stemmen til Margrethe Hadland bærer utover en fullsatt LO-kongress da hun fortalte historien om Jone. Han ble syk, og Nav konkluderte med av vervene ikke telte som offentlige verv etter trygdeloven.

Jone hadde lovlig fravær, men ikke ulønnet fravær, da han hadde fått kompensasjon fra forbundet sitt. Derfor ble ikke vervene inkludert i beregningsgrunnlaget. Resultatet ble at Jone mistet 15 000 kroner hver eneste måned i sykelønn.

– Kun fordi han gjorde jobben sin som tillitsvalgt, fortalte Hadland fra talerstolen.

Hun la ikke skjul på at det som trengs er en ordning som sikrer at lønn fra verv gir trygghet. En mulig løsning kan, ifølge Hadland, være at arbeidsgiver forskutterer lønna di ved verv, og deretter får dette refundert av forbundet.

Salen vedtok at forslaget skal oversendes sekretariatet.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss