Seks anleggsarbeidere vant ankesaken mot Skanska. Nå får de beholde jobben
Lagmannsretten slår fast at entreprenørselskapet Skanska ikke hadde saklig grunn til å si opp seks anleggsarbeidere.
SEIER FOR FAGBEVEGELSEN: I to uker i januar gikk anken i Skanska-saken for Borgarting lagmannsrett. Seks anleggsarbeidere gikk til sak mot arbeidsgiveren, og vant.
Martin Guttormsen Slørdal
merete.holtan.garte@lomedia.no
– En riktig og viktig dom, sier LO-advokat Edvard Bakke, som har fulgt anleggsarbeiderne gjennom to rettsrunder og to seige år i usikkerhet: Ville de seks - fem av dem oppunder 60 år - få jobben sin tilbake etter å ha blitt sagt opp av Skanska i 2016?
Det sentrale spørsmålet gjennom rettsprosessen har vært om et av landets ledende entreprenørselskap kunne la hensyn til kompetanse gå foran ansiennitet når de i en omfattende nedbanningsrunde skulle slanke staben.
– Lagmannsretten forholdt seg riktig til Hovedavtalens bestemmelse om ansiennitet og krav til forsvarlig saksbehandling, sier Bakke, og utdyper:
– Retten slår fast med bred penn at ansiennitet skal være utgangspunktet ved en nedbemanning, og at en bedrift ikke står like fritt til å vektlegge andre hensyn når den er bundet av tariff. Retten sa i denne dommen at Skanska i realiteten har tatt utgangspunkt i kompetanse, ikke ansiennitet.
• Dette er lønna i over 300 yrker
Arbeiderne tapte i tingretten
Det hele startet for to år siden, da Skanska måtte si opp folk på grunn av en tøff konkurransesituasjon. Av 650 ansatte i anleggsdelen i Norge, skulle rundt 100 bort. Hovedtillitsvalgt Jan Åge Vik sa den gangen at han trodde Skanskas ledelse ville la ansiennitet bli det viktigste utvelgelseskriteriet, framfor kompetanse og hensyn til sosiale forhold.
Slik skulle det ikke bli.
Åtte av anleggsarbeiderne som ble sagt opp hadde nemlig lengre ansiennitet enn dem som fikk beholde jobben sin, og de åtte tok saken til rettsapparatet, med Arbeidsmandsforbundet og LO i ryggen. I desember 2016, nesten et år etter at de åtte fikk oppsigelsene sine lagt på bordet, kom søksmålet opp for Oslo tingrett. Og i mars 2017 kom den nedslående dommen for fagbevegelsen:
Tingretten mente at Skanska kunne fravike ansiennitetsprinsippet av hensyn til stabens samlede kompetanse.
LO-advokat: – Dommen var helt feil
Seks av de åtte ville ta kampen opp på ny, og anket saken. I januar i år måtte de seks anleggsarbeiderne igjen sitte i vitneboksen og forsvare seg, mot påstander som at de hadde for liten kompetanse, for liten vilje til å lære noe nytt, manglende samarbeidsevne og liten fleksibilitet.
Saken sto omtrent likt som i tingretten, framholdt LO-advokat Edvard Bakke, som håpet at Borgarting lagmannsrett, med et nytt sett dommere, ville se annerledes på det hele.
– Dommen i tingretten var helt feil. Retten har ikke forstått og brukt ansiennitetsprinsippet riktig, slo Bakke ganske enkelt fast.
– Rett og slett tøv
Nå kan LO, Arbeidsmandsforbundet og ikke minst de seks ankende anleggsarbeiderne trekke et lettelsens sukk. For lagmannsrettens dom går overbevisende i fagbevegelsens og arbeiderens favør. I tillegg til å støtte ansiennitetsprinsippet slår retten fast at Skanska ikke var i en tilstrekkelig dramatisk økonomisk situasjon til å la andre hensyn enn ansiennitet vinne fram.
– Høyesterett har tidligere slått fast at en bedrift som er i en prekær økonomisk situasjon kan tillate større ansiennitetsfravik og ikke stille like strenge krav til saksbehandling. Men de siste tre årene før nedbemanningsrunden i 2016, hadde Skanska Norge et samlet resultat etter skatt på nesten 900 millioner kroner. Det er rett og slett tøv at de var i en prekær økonomisk situasjon, sier Edvard Bakke.
– De har levd med usikkerhet
Nå er advokaten lettet og glad. Først og fremst på vegne av de seks anleggsarbeiderne.
– Vi har seks medlemmer som har vært nødt til å gå gjennom to lange rettsrunder, og i over to år har levd med usikkerheten: Ville de beholde jobben sin? Fem av dem er oppunder 60 år, og sto i fare for også å miste AFP. Dommen er veldig gledelig for dem, sier Edvard Bakke, og takker dem som har stått bak, og på sidelinjen:
– All honnør til forbundet og tillitsvalgte som har stått på for medlemmene og kjørt saken for dem.
Dommen kom 13. februar. En måned senere, 13. mars, vil den bli stående som endelig. Fram til da har Skanska frist til å anke saken til Høyesterett, men bare på grunnlag av eventuelle feil i saksbehandlingen.
– Jeg har ingen grunn til å tro at Skanska vil anke denne saken, sier anleggsarbeidernes advokat.
• LO spår pensjonssmell for sliterne
Forbundet: – Skikkelig brutalt
I Arbeidsmandsforbundet er det full jubel for den tydelige dommen.
– Dette var fantastisk! sier en lettet distriktssekretær i avdeling 2 Oslo/Akershus, Eirik W. Næss. Han har fulgt de ansatte og tillitsvalgte i Skanska tett hele veien.
– Det har vært en lang prosess. Det har vært fælt å se disse samvittighetsfulle menneskene ha det så tøft underveis. De har vært i god tro om at de har gjort en god jobb. Så får de beskjed om annet i en rettssal. Det er skikkelig brutalt og ikke noe gøy å høre, sier han, og berømmer flere parter:
– All ære til de kara som har stått i det her. Både hovedtillitsvalgt Jan Åge Vik og de oppsagte. De har gjort en kjempejobb. Jeg er veldig stolt av medlemmene våre.
– Viktig for tryggheten i arbeidslivet
Næss understreker at han bare har skummet gjennom dommen, og ikke hatt tid til å drøfte den med advokat Edvard Bakke.
– Men jeg er veldig glad for at vårt syn på hvordan vi mener en nedbemanning skal skje, nådde frem. Dommen er viktig for tryggheten i arbeidslivet i hele Norge.
Når dommen blir rettskraftig, begynner en ny fase for både medlemmene og bedriften, mener Eirik W. Næss.
– Partene har vært i retten fordi de ikke var enige. Nå er avgjørelsen tatt, og nå må begge parter innstille seg på å jobbe videre sammen i bedriften, sier distriktssekretæren.
Tillitsvalgt: – De ble veldig, veldig glade
Hovedtillitsvalgt i Skanska, Jan Åge Vik, har ikke lyst til å kommentere så mye før dommen er rettskraftig.
– Men jeg kan si så mye som at jeg er veldig glad for at retten tok hensyn til at ansiennitetsprinsippet skal gjelde for det norske arbeidsliv. Både på den enkelte medlemmets vegne, men også på vegne av det norske arbeidslivet.
Etter å ha lest dommen, ringte Vik til de seks anleggsarbeiderne, én etter én.
– De ble veldig, veldig glade for at de fortsatt har en jobb, sier den hovedtillitsvalgte.
Kommunikasjonsdirektør i Skanska, Audun Lågøyr, sier dette morgenen etter av avgjørelsen fra lagmannsretten kom:
– Vi har mottatt dommen, og vil gjerne få lest den og studert den skikkelig før vi gir noen ytterligere kommentar.
• Hele AFP-ordningen henger i en tynn tråd, advarer «AFP-generalen»
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.