JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forhandlingsstart for NNN

Minstelønningene sto i fokus da Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbundet innledet lønnsforhandlingene torsdag ettermiddag.

- Norsk matindustri er blant de bransjene som har greid seg aller best gjennom finanskrisen, og er kanskje minst berørt av samtlige industrigrener, sa forbundsleder Jan-Egil Pedersen da forhandlingene med NHO Mat og Drikke ble innledet i NHO-huset tirsdag ettermiddag.

Øl og mat først ut

NNN startet årets forbundsvise oppgjør med to overenskomster, bryggeri/mineralvann og ”matvareoverenskomsten”, en sammenslutning mellom fire overenskomster.

Minstelønn utenfor ramme

Forbundslederen viste til vedtaket i LOs representantskap og mente NNNs krav er på linje med disse. Det er en kjent sak at NNN vil ha kraftig økning av minstelønnssatsene, noe som også vil gavne likelønn, fordi mange kvinner i NNN går på minstelønn eller litt over. Forbundslederen har også merket seg at økningen på minstelønn i de såkalte frontfagene på ni prosent- for noen enda mer- ikke er en del av ramma.

- Minstelønna har ikke fulgt med den generelle lønnsutviklingen de siste to årene. Arbeidsgiverne har ikke fulgt opp sine forpliktelser, slo forbundslederen fast. Pedersen er fast bestemt på å ta et tak for de lavest lønte i årets oppgjør.

Frykter grensehandelen

Forhandlingsleder Carl Rønneberg, NHO at og Drikke, var naturligvis ikke helt enig i forbundslederens virkelighetsbeskrivelse. Han mente at mat- og drikkevareindustrien har store utfordringer som økende grensehandel, blir stadig mer konkurranseutsatt, samt at lønnsoppgjørene i våre naboland har vært vesentlig lavere enn i det såkalte frontfaget.

- La oss legge premissene for at vi fortsatt skal ha en stor og tung industri i Norge, sa Rønneberg.

Det er satt av to dager til forhandlingene.

Annonse
Annonse