JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jordans ryddepiker

Jordan blir i år det første minefrie landet i konfliktfylte Midtøsten. For unge kvinnelige mineryddere betyr arbeidspraksisen fra minefeltet enormt i det ellers mannsdominerte samfunnet.29.06.2012
09:10
16.12.2013 19:39

nina.hanssen@lomedia.no

Det fargerike teppet er på plass i det store teltet, flaggene vaier fra veggen, talerstolen er satt opp og på bordet ligger bevisene som skal deles ut.

Bare et steinkast unna det syriske grensepasset, gjør jordanske mineryddere seg klare til fest. De skal feire at Jordan snart er minefritt, men for mange er dette også et farvelparty.

Før 1. mai var 172 mennesker engasjert av Norsk Folkehjelp i Jordan. I dag er de rundt 91 ansatte inkludert det kvinnelige mineteamet. De beholder jobben halvannet år til.

Fremdeles er det rundt 10 000 miner spredt over store områder, men de største minefeltene er klarert.

Praten går livlig på andre rad der de unge minerydderne Eman Muhamad, (28), Reema (35), Tmara (28) og Waed (29) sitter. De fargerike kvinnelige minerydderne skiller seg ut i den ellers mannstunge forsamlingen, men reiser seg stolt for å ta imot beviset på at de i flere år har jobbet for å rydde miner.

Jentene er ikke så glade i oppmerksomhet, og sniker seg stille tilbake i rekkene.

Viktig med pauser

På minefeltet derimot har kvinnene samme jobb som sine mannlige kolleger.

En helt vanlig dag i minefeltet starter klokken 06 og avsluttes rundt 14 med mange pauser underveis. Jentene forteller at de er nøye med å ta et kvarters pause etter en times intens jobbing.

Hvis solen steiker eller det er skyting fra den syriske siden, legger de ned arbeidet. Her kommer helse, miljø og sikkerhet først. Minerydderne starter alltid arbeidsdagen med en sikkerhetsorientering, etterfulgt av en inspeksjon, før de tar på seg verneutstyret og går ut i minefeltet.

Arbeidet begynner på nøyaktig samme sted som de avsluttet dagen før. Den manuelle mineryddingen støttes av tre mineryddemaskiner og ti minehunder. Siden de startet har den norske organisasjonen ryddet 173 000 miner i landet.

Ulykkesfri

Under arbeidet med mineryddingen i Jordan har det vært ett dødsfall, seks ulykker og rundt 50 mindre uhell. Minerydderen Omar Bani-Saleem ble drept da en antitankmine eksploderte ved Norsk Folkehjelps mineryddingsprosjekt på grensen mellom Jordan og Syria i 2010.

I det kvinnelige mineteamet, som består av seks mineryddere, en sjåfør og en medisinsk ansvarlig, har det aldri vært ulykker. Mikael Bold sier at de kvinnelige minerydderne er veldig grundige og nøye. Det liker ryddejentene å høre.

– Vi rydder rundt 400 miner hver uke og er svært nøye med sikkerheten. Vi tenker på konsekvensene hvis vi glemmer en mine, sier Eman Muhamed.

I likhet med de andre har hun i dag byttet ut blå minedraktene og de store sorte skoene med en oransje drakt og gullsmykke. For henne betyr det mye at de nå har svart på hvitt at de er mineryddere. Særlig tror hun det betyr mye i forhold til å få seg jobb når minearbeidet tar slutt.

Ryddepikene frykter ikke for fremtiden. Frykt er heller ikke noe de føler mens de jobber på feltet.

– Nei, vi er trygge på det vi gjør. Vi har fått grundig opplæring og fokuserer fullt og helt på arbeid, sier Tmara selvsikkert.

Meningsfylt

Mine- og eksplosivrydding har tradisjonelt vært et mannsdominert yrke, men for Norsk Folkehjelp har det vært viktig å rekruttere lokale jenter til dette opprydningsarbeidet.

Det første kvinnelige ryddeteamet til Norsk Folkehjelp ble opprettet med i Kosovo i 1999. Libanon, Sri Lanka, Sudan og Jordan er andre land med kvinneteam.

Det har etter hvert blitt akseptabelt med kvinnelige ryddere i mange kulturer. Også i Jordan. Opprinnelig meldte 38 kvinner i alderen 20-36 år sin interesse for å bidra til å fjerne landminer langs grensen til Syria.

I dag kan i alle fall 23 kvinner titulerere seg som mineryddere.

Allerede etter seks ukers kurs i manuell minerydding, startet de opprydningen og de har fått faglig påfyll underveis. Minerydderne tjener rundt 540 dinarer i måneden (cirka 587 euro), men får også helse- og ulykkesforsikring og tilbud om helsetjenester og mat i arbeidstiden.

– Vi elsker denne jobben og er fornøyd med lønna også, sier Waed (29).

– Lønns- og arbeidsforholdene er veldig gode sammenlignet med andre jobber i Jordan, sier Reema.

Hun tror kanskje at kvinnelige mineryddere er mer tålmodige ute i minefeltet.

– Vi tenker jo at vi er nødt til å være nøye. Overser vi en klasebombe, kan et barn tråkke på den. Vi ønsker jo å skape en trygg framtid for våre barn, sier firebarnsmoren Reema.

Hun er svært fornøyd med at hun kan forsørge familien.

Imponert

Ingen tvil om at det er et godt forhold mellom jentene. Også generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp lar seg imponere over de modige kvinnelige minerydderne, som både er velutdannet, godt motivert og entusiastiske.

Selv om kvinnene aldri tillater seg å prate med hverandre når de leter etter miner, går praten livlig på festen. Særlig blir stemningen god når maten blir servert. Det er ikke bare status og penger som er viktig for de jordanske folkehjelperne.

– For meg er det viktig å bidra med noe positivt for samfunnet. Det er utrolig viktig å gjøre Jordan minefritt, og det føles viktig og verdifullt å være en del av dette oppdraget, sier Eman.

De andre nikker. De vet at et minefritt Jordan vil gi mange land eiere langs grensen til Syria en ny sjanse. For bønder i området betyr mineryddingen at de nå snart kan begynne å dyrke jorden som i mange år har ligget brakk.

Hele 12 mineteam har jobbet for å rydde dette område. Ryddeprosjektet har vært støttet av Norge, Tyskland, Canada, Japan, EU, Australia, USA og FNs utviklingsfond.

Døråpner

Gjennom opplæring i Folkehjelpa har jentene lært mye engelsk og har derfor sikret seg en kompetanse som gjør at de også lettere kan få andre jobber etter at dette oppdraget er utført.

– Denne jobben er en døråpner for oss til det jordanske arbeidsmarkedet. Både arbeidsbeviset som forteller hvordan vi har jobbet og erfaringen i en norsk organisasjon gjør det lettere for oss framover, forteller Tmara.

Også faren til Eman Muhamad er minerydder og er veldig stolt av de kvinnelige kollegene.

– Kvinnetemaet jobber utrolig bra sammen. Jeg er overbevist om at kvinnelige mineryddere er bedre enn menn, sier han og er glad for at hans egen datter fikk muligheten til viktig arbeidserfaring, sier han.

Jordan grenser til Syria i nord, Irak i nord-øst, Israel og vestbredden i vest og Saudi Arabia i sørøst.

Det er 12 år siden Jordan offisielt undertegnet minekonvensjonen og forpliktet seg til å rydde miner.

Problemet med miner og blindgjengere i landet stammer fra delingen av Palestina i 1948, den arabisk-israelske konflikten i 1967–1969 og konfrontasjonen med Syria i 1975.

Kartleggingen av minene i Jordan var ikke så vanskelig som i enkelte andre land. Minefeltene var begrenset til tre hovedområder: høylandsområdet i nord, Jordandalen og Wadi Araba i sør.

Jordan blir det første landet i Midtøsten som har ryddet alle kjente og egne områder fri for anti-personellminer.

29.06.2012
09:10
16.12.2013 19:39Mest lest

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Malin Fagerli saksøkte arbeidsgivaren for å få lønn under opplæring.

Tormod Ytrehus

Malin måtte jobbe ei veke utan lønn: – Tenkte det måtte vere ein feil

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

HK-tillitsvalgte Tormod Aarum (t.v.) og Christian Kaborg etterlyser forebygging av sykefravær ved Ikea Fururset.

Brian Cliff Olguin

Tillitsvalgte: Syke Ikea-ansatte tvinges på jobb. Nav-lege får skylda

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.

Ole Martin Wold

Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Prosessoperatør Hanne Høines jobber til alle døgnets tider.

Jan Inge Haga

Hanne jobber til alle døgnets tider: – Jeg ser folk som sliter voldsomt

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Marte Mjøs Persen kalte inn partene NHO Luftfart og Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) tirsdag morgen. 

Jan-Erik Østlie

Tvungen lønnsnemnd i flyteknikerstreiken. Her er reaksjonene

Hanna Skotheim

Fra 1. juli blir det enklere å bruke lønnstilskudd

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

LAGER: Hvem skal organisere de ansatte på ulike typer lagre? Handel og Kontor og Fellesforbundet har i årevis kranglet om dette.

Håvard Sæbø

LO har satt ned foten i krangel om lageransatte

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?

Anna Granqvist

Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

STREIKEFARE: Mange av NTLs medlemmer i NRK jobber med å få sendingene på luften, blant annet i regirommene. (Arkivfoto)

nyebilder.no

Lyd og bilde kan forsvinne fra NRK i sommer – mekling denne uka

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Over 900 SAS-piloter blir tatt ut i streik dersom ikke meklingen mellom SAS-pilotene og SAS ender i enighet innen 29. juni.

Tormod Ytrehus

Alle SAS-pilotene i Norge vil bli tatt ut i streik fra dag én

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Benedicthe Eliassen er gravid og skal bli tobarnsmor. Etter planen skal hun tilbake til jobb i august til neste år. Da skal familiekabelen med to små og to skiftarbeidende foreldre stå sin prøve.

Jan Inge Haga

Småbarnsmoren Benedicthe (24) har slitt med nattskift fra første stund

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Flyteriggansatte i Maersk er blant de som nå får høyere lønn. Bildet er av flyteriggen Maersk Inspirer.

Maersk Drilling

Flyteriggansatte får ny lønn etter mekling. Se hva de ble enige om her

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

Rundt 300 bygningsarbeidarar samla seg framfor administrasjonsbygget til arbeidsgivaren FLC tysdag morgon.

3F Lolland

Ulovleg streik på Danmarks største byggeplass: Polakkar krev same lønn som danskar

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund,  havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Leder av LOs organisasjonsavdeling,,Bård Nylund, havnet midt i skytedramaet utenfor Per på Hjørnet og London pub natt til lørdag.

Jan-Erik Østlie

LOs Bård Nylund havnet midt i skytedramaet

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Næringsminister Jan Christian Vestre må gjøre ord til handling. Nå må han klemme til, skriver Kjell Werner.

Beate Oma Dahle / NTB

«Nok en gang viser det seg at staten ikke klare å holde igjen på lønnsnivået til topplederne»

Christopher Beckham  vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Christopher Beckham vil ta kampen mot hatkriminalitet, men innrømmer at han er engstelig etter helgens angrep mot det skeive miljøet.

Lene Svenning

HK-lederen ser seg ekstra over skulderen etter masseskytingen

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NASJONALSKATT: Mick Lynch, generalsekretær i transportarbeidarforbundet RMT, er utropt som ny nasjonalskatt av britiske fans.

NTB

Millionar av britar ramma av jernbanestreik. Leiaren har blitt ei superstjerne

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

GJENBRUK: Rene aluminiumsspon har blitt komprimert til briketter og ligger klare til å bli resirkulert. I induksjonsovnen, som Ingri Gryteselv Løkholm har ansvar for, skal skrap-aluminiumet smeltes. Da kan det videre blandes med primæraluminium og andre metaller til de ulike legeringene som markedet etterspør.

Petter Pettersen

Ingri (22) leder grønn gigantsatsing: – Det her er en «once in a lifetime»-mulighet

Ile dostanę emerytury?

Ile dostanę emerytury?

Anna Granqvist

Ile dostanę emerytury? Czy mogę ją ze sobą zabrać opuszczając Norwegię?

Kommentar

En tvungen lønnsnemnd vil gi flyteknikerne det samme tillegget som lønnstakere flest, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)

En tvungen lønnsnemnd vil gi flyteknikerne det samme tillegget som lønnstakere flest, skriver Kjell Werner. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

«Lønnskrav på 17 prosent er helt urealistisk. Det måtte bli lønnsnemnd»


Flere saker