JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innsatte får gode muligheter i små fengsler

LESERINNLEGG: Tillitsvalgt Stian Olstad spør hvorfor ikke regjeringen ønsker små og veldrevne fengsler.
SMÅ, MEN GODE: Tillitsvalgt Stian Olstad i Vestoppland fengsel avdeling Gjøvik erfarer at nærheten mellom ansatte og innsatte gjør mindre enheter unike.

SMÅ, MEN GODE: Tillitsvalgt Stian Olstad i Vestoppland fengsel avdeling Gjøvik erfarer at nærheten mellom ansatte og innsatte gjør mindre enheter unike.

Pål Andreassen

Med nåværende regjering og deres syn på kriminalomsorgen i Norge er det liten tvil om at effektivisering og store sentraliserte fengsler er det som er ønskelig. Dette fikk vi erfare i Stortingsmelding 12 hvor fengsler med kapasitet under 50 soningsplasser ble anbefalt avviklet. Så jeg må stille meg spørsmålet om hva det er som er så problematisk ved alle de mindre avdelingene som finnes i kriminalomsorgen i dag?

Les også: Tidligere ansatt krever fast stilling – saksøker staten

Rimeligere med mindre enheter

Økonomisk er de aller fleste soningsplassene på mindre enheter rimeligere enn ved de store fengslene. Ved etablering av nye lukkede plasser i dag er prisen på rundt 3000 kroner per soningsplass per døgn. I mange mindre enheter er kostnaden per soningsplass per døgn på omtrent 1200-1800 kroner, og det vil jeg påstå er en veldig overkommelig kostnad.

Les også: Varslet omorganisering av kriminalomsorgen skaper utrygghet

SMÅ, MEN GODE: Tillitsvalgt Stian Olstad i Vestoppland fengsel avdeling Gjøvik erfarer at nærheten mellom ansatte og innsatte gjør mindre enheter unike.

SMÅ, MEN GODE: Tillitsvalgt Stian Olstad i Vestoppland fengsel avdeling Gjøvik erfarer at nærheten mellom ansatte og innsatte gjør mindre enheter unike.

Pål Andreassen

Nærhet til innsatte

I de mindre enhetene jeg kjenner til drifter en straffegjennomføring med høy kvalitet gjennom dedikerte ansatte, et helt spesielt forhold til de innsatte og med stor kompetanse og formening om hvordan en god straffegjennomføring bør være. Jeg mener ikke at de store enhetene ikke driver med en god straffegjennomføring, men min erfaring tilsier at nærheten mellom ansatte og innsatte gjør situasjonen unik i de mindre enhetene.

Les også: Tillitsvalgt kritiserer Kriminalomsorgsdirektoratet

Nytt fengsel i gammelt bygg

Jeg vil trekke frem noen gode eksempler fra det fengselet jeg jobber i dag, nemlig Vestoppland fengsel avdeling Gjøvik. Dette er en avdeling med 24 innsatte, bygget i 1862, og faller dermed inn under betegnelsen «1860-fengsel». Disse fengslene har som kjent fått mye negativ omtale da det hevdes at de er i så dårlig forfatning at de bør avvikles som fengsel.

Her ved Vestoppland fengsel avdeling Gjøvik er det påkostet store summer til oppussing de siste årene, og innholdsmessig fremstår fengselet i dag som nytt. Jeg vet også at lignende oppussinger er gjort i andre mindre «1860-fengsler» og flere andre mindre avdelinger.
Les også leserinnlegget fra Tom Ivar Liland: Når styrende politikere ødelegger vår kriminalomsorg, blir jeg forbannet!

Unge liker å gå på skole i fengsel

Mindre enheter finner gjerne sine nisjer da bygningsmessige årsaker kan begrense tilbudet til de innsatte. Ved Vestoppland fengsel avdeling Gjøvik er det skolegang som utgjør tilbudet til de innsatte, foruten noen få tillitsjobber. Vi har god erfaring med unge domfelte i aldersgruppen 17 til 24 år gjennom nettopp skolegang. De unge innsatte kommer rett fra glattcelle, overføringer fra andre fengsler eller møter til domssoning.

Innsatte følges tett opp

Unge innsatte har variert bakgrunn, men en fellesnevner for de aller fleste er usikkerhet. Ved avdeling Gjøvik blir de møtt av dedikerte fengselsbetjenter, lærere, helsepersonell, Nav-ansatte og andre samarbeidspartnere som tidlig gjør det klart for de innsatte at vi er her for å hjelpe dem. Endringsarbeidet skjer på individnivå ved at for eksempel ansatte i Nav går fysisk inn på cella til de nyankomne fra dag én, og oppfølgingen videre er tett gjennom hele soningen. Alt dette gjenspeiles i de resultatene de innsatte har levert på skoleavdelingen. De to siste årene er det avlagt og bestått 32 eksamener i ulike fag, hvor 17 av disse er avlagt av innsatte i aldersgruppen 17-24 år.

Les også om ansatte på Ilseng som mener at fengselet er en soningsmaskin deluxe

Gode muligheter

Vi opplever ofte en stor endring blant de innsatte fra de kommer inn – enten usikre eller i opposisjon – til de forlater fengselet mer voksne og med bevis på avlagte eksamener med gode karakterer. Videre skolegang eller arbeidsliv etter endt soning, er nesten uten unntak planlagt. Mulighetene for de innsatte til å kunne leve et lovlydig liv er store.

Så jeg spør meg igjen: hva er det som er så problematisk med de mindre avdelingene og fengslene som finnes i kriminalomsorgen?

Les også: Små fengsler bedre enn store, mener innsatte og ansatte

Stian Olstad, leder i NFF Vestoppland fengsel

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i fengsel og friomsorg.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse