JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2016

Tøffe diskusjoner i LO etter representantskapet

Det har gått hett for seg i LO etter forrige ukes tariffvedtak.
LOs representantskapsmøte

LOs representantskapsmøte

Leif Martin Kirknes

Etter det Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) erfarer har det vært flere møter som en følge av at forliket på toppen i LO ble vesentlig endret i representantskapet forrige tirsdag.

Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, har offentlig kritisert det som skjedde etter at både det inntektspolitiske utvalget i LO og Sekretariatet klarte å enes om en felles innstilling til tariffuttalelse.

• Les også: Nederlag for Fellesforbundet og LO-ledelsen

Stemte på tvers av sin leder

I etterkant har det skapt sterke reaksjoner at begge nestlederne i Handel og Kontor stemte mot sin egen forbundsleder, Trine Lise Sundnes, i representantskapsmøtet.

– Jeg har sagt hva jeg mener om det til de to nestlederne. Jeg ønsker ikke å utdype det nærmere, sier Sundnes ANB.

Selv avviser nestleder i HK, Bjørn Mietinen, at det er snakk om noe pensjonskupp.

– Det kom et tilleggsforslag som vant fram i voteringen. Forslaget kom som en videreføring av den tariffpolitiske uttalelsen i 2014, forteller HK-nestlederen.

• Les også: Dette må du vite om pensjon

Lang intern kamp

Det som svir mest er imidlertid at kampvoteringen i representantskapet kom etter en lang og intens dragkamp der man hadde lyktes med å bygge bro over uenigheter om fremtidig pensjon og skapt et finjustert forlik som «alle fløyer skulle kunne leve med».

I et leserbrev til frifagbevegelse.no hevder også Leif Sande at «de som var med på forhandlingene, hadde en jobb å gjøre, nemlig å få sine delegasjoner til å støtte det. Det var det flere som ikke maktet, og forliket sprakk».

– Offentlig sektor og servicesektoren falt for fristelsen til å ødelegge et skjørt kompromiss i et forsøk på å diktere kravene som skal stilles overfor NHO. Dette er helt uholdbart. Dersom dette skal bli framtida, er det slutten på LOs måte å håndtere tariffoppgjør på, skriver han.

Mot påstander om at det tross alt var demokratiet som rådde, svarer han på Facebook:

«Store delegasjoner stemte bortimot enstemmig mot innstillingen lederne deres hadde vært med på», hevder Sande videre i leserbrevet.

Noe du lurer på? Sjekk Tariffleksikonet vårt her

Mer diplomatisk

Leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum, er mer diplomatisk enn Sande, men legger ikke skjul på sin oppfatning av «kuppet» som gjør at Fellesforbundet må jobbe for «brede kollektive ordninger» i sine forhandlinger med Norsk Industri.

– Dersom det Sande beskriver er riktig, vil jeg si at det er begrenset i hvor stor grad offentlig sektor og servicesektoren skal kunne stikke kjepper i hjulene for oss i frontfaget, sa Eggum da han tirsdag møtte pressen foran vårens tariffoppgjør.

Selv benekter han å ha registrert hvem som stemte for benkeforslaget og at han derfor ikke kan uttale seg om akkurat det.

• Følg oss på Facebook og Twitter

Få nyhetsbrevet vårt

Annonse
Annonse