JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat parkert av Regjeringen

De LO-organiserte i Forsvaret ønsket at Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) skulle forhandle med LO Stat om unntak fra arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel. Nå har Regjeringen bestemt at Forsvarsdepartementet (FD) kan forhandle direkte med forbundene.

morten.hansen@lomedia.no

– Det spillet som FAD og FD har drevet er uverdig. Det svekker tilliten mellom myndigheter og organisasjoner når man ikke tar hensyn til organisasjonene. Det kan rett og slett føre til at klimaet blir så dårlig at vi ikke får framdrift i arbeidet med tariffavtalen, sier Peter A. Moe, forbundsleder i Norges Offisersforbund (NOF).

Høringsrunde.

Regjeringen fastsatte 21. august endringer i tre forskrifter om unntak fra arbeidsmiljøloven for Forsvaret og dens tilknyttede virksomhet.

Endringene, som trer i kraft umiddelbart, gjelder unntak fra arbeidsmiljøloven for Forsvaret som videreføres og samles i én forskrift.

I tillegg er det innført en bestemmelse som gir Forsvarsdepartementet og arbeidstakerorganisasjonene hjemmel til å inngå tariffavtale om unntak fra arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel, hvor dette anses nødvendig for å sikre en hensiktsmessig og forsvarlig gjennomføring av forsvarsspesifikke aktiviteter.

Flere arbeidstakerorganisasjoner, deriblant NOF og Norsk Tjenestemannslag (NTL), har i møter og i en høringsrunde gitt uttrykk for at de ønsker at hovedsammenslutningene skulle forhandle fram unntakene.

Det vil ikke Regjeringen.

De har parkert LO Stat og de andre hovedsammenslutningene, og vil la FD forhandle direkte med arbeidstakerorganisasjonene.

– Det er klart at dette er ikke det som alle høringsinstansene har uttalt seg om. I høringsrunden ble det framholdt at forhandlingsretten burde legges på sentralt nivå – altså mellom hovedsammenslutningene og FAD, sier Moe.

Betenkeligheter.

Etter høringsrunden om spørsmålet om hvem som skal ha forhandlingsretten har FAD uttrykt overfor FD at det er ønskelig at primærorganisasjonene har forhandlingsretten – stikk i strid med høringssvarene.

Derfor ble det før sommerferien et forberedende møte mellom organisasjonene og FD.

– På tross av at vi skulle ha nye møter med FD etter ferien for å drøfte saken videre, har FD konkludert med at alle organisasjonene ønsker å ha forhandlingsfullmakten. Dette er feil, understreker Moe.

Han påpeker at det framkom mange betenkeligheter på møtet som organisasjonene i ettertid skulle behandle.

– Det har FD valgt å ikke ta hensyn til. De har på egenhånd, sammen med FAD, fått AID til å lage en forskrift som ingen har bedt om. Vi ønsket at hovedsammenslutningen og FAD, etter konsensusforhandlinger, fikk fullmakt til å gjøre unntak fra de deler av arbeidsmiljøloven som ellers ikke ligger i loven, sier Moe.

Han mener organisasjonene nå er nødt til å ta i bruk den nye forskriften for ikke å tape mer tid.

– Nå er denne fullmakten brakt ned på vårt organisasjonsnivå. I teorien kan det bli 25 organisasjoner som parter på den ene siden og FD som den andre part. Det vil være lite håndterlig med en så stor forhandlingsgruppe. Det kan i og for seg fungere bra. Men det var ikke det som alle i utgangspunktet ba om, understreker Moe.

Medinnflytelse.

Både FAD og AID mener det er FD som er rette instans til å svare på hvorfor de mener det er riktig å forhandle direkte med arbeidstakerorganisasjonene. Statens personaldirektør Siri Røine, skriver i en e-post til Aktuell:

– Vi mener Forsvarsdepartementet og arbeidstakerorganisasjonene er nærmest til å vurdere behov for nødvendige unntak fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser for forsvarsspesifikke aktiviteter. Utover dette mener vi at spørsmål om denne saken må rettes til Forsvarsdepartementet, skriver Røine.

Gisle Norheim, ekspedisjonssjef i Forsvarsdepartementet – Avdeling for personell og fellestjenester – er glad for at FD nå skal forhandle om noe som tidligere har vært fastsatt i forskrift.

– Forslaget om dette kom fra et lønnsprosjekt med deltakere fra Forsvarsdepartementet, Forsvaret og alle arbeidstakerorganisasjonene. Dette var således et ønske fra samtlige parter, og var ett av flere forslag til tiltak for å forbedre/forenkle Forsvarets lønns- og tariffsystem. FD er opptatt av medinnflytelse på alle nivåer, sier Norheim.

Han påpeker at Forsvarets virksomhet er kompleks, og at det derfor er hensiktsmessig at eventuelle forhandlinger om unntak legges til de lokale partene.

– De har gode forutsetninger for å vurdere virksomhetens behov og ivareta de nødvendige hensyn til vern. Forsvarsdepartementet hadde 9. juli 2009 et møte med de berørte arbeidstakerorganisasjonene i Forsvaret. Her orienterte FD om muligheten for at forhandlingshjemmelen ble lagt til fagdepartementsnivå. Organisasjonene stilte seg positive til en slik løsning, sier Norheim.

Forsvaret har etter sin natur behov for å gjennomføre militær aktiviteter som i tid og mengde avviker fra Arbeidsmiljølovens (AML) vernebestemmelser.

Dette innebærer at partene i Forsvaret har et tilpasset vern som sikrer gjennomføring av et forsvarlig arbeidsmiljø.

I dag er dette vernet regulert av en forskrift som ble vedtatt i 1980.

Både arbeidstakere og arbeidsgivere ønsker å få vernebestemmelsene innarbeidet i tariffavtalene.

Det er blant annet dette Regjeringen nå vil at arbeidstakerorganisasjonene og Forsvarsdepartementet skal forhandle om.

Annonse
Annonse

Forsvaret har etter sin natur behov for å gjennomføre militær aktiviteter som i tid og mengde avviker fra Arbeidsmiljølovens (AML) vernebestemmelser.

Dette innebærer at partene i Forsvaret har et tilpasset vern som sikrer gjennomføring av et forsvarlig arbeidsmiljø.

I dag er dette vernet regulert av en forskrift som ble vedtatt i 1980.

Både arbeidstakere og arbeidsgivere ønsker å få vernebestemmelsene innarbeidet i tariffavtalene.

Det er blant annet dette Regjeringen nå vil at arbeidstakerorganisasjonene og Forsvarsdepartementet skal forhandle om.