JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat parkert av Regjeringen

De LO-organiserte i Forsvaret ønsket at Fornyings- og administrasjonsdepartementet (FAD) skulle forhandle med LO Stat om unntak fra arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel. Nå har Regjeringen bestemt at Forsvarsdepartementet (FD) kan forhandle direkte med forbundene.03.09.2009
06:55
16.12.2013 11:00

morten.hansen@lomedia.no

– Det spillet som FAD og FD har drevet er uverdig. Det svekker tilliten mellom myndigheter og organisasjoner når man ikke tar hensyn til organisasjonene. Det kan rett og slett føre til at klimaet blir så dårlig at vi ikke får framdrift i arbeidet med tariffavtalen, sier Peter A. Moe, forbundsleder i Norges Offisersforbund (NOF).

Høringsrunde.

Regjeringen fastsatte 21. august endringer i tre forskrifter om unntak fra arbeidsmiljøloven for Forsvaret og dens tilknyttede virksomhet.

Endringene, som trer i kraft umiddelbart, gjelder unntak fra arbeidsmiljøloven for Forsvaret som videreføres og samles i én forskrift.

I tillegg er det innført en bestemmelse som gir Forsvarsdepartementet og arbeidstakerorganisasjonene hjemmel til å inngå tariffavtale om unntak fra arbeidsmiljølovens arbeidstidskapittel, hvor dette anses nødvendig for å sikre en hensiktsmessig og forsvarlig gjennomføring av forsvarsspesifikke aktiviteter.

Flere arbeidstakerorganisasjoner, deriblant NOF og Norsk Tjenestemannslag (NTL), har i møter og i en høringsrunde gitt uttrykk for at de ønsker at hovedsammenslutningene skulle forhandle fram unntakene.

Det vil ikke Regjeringen.

De har parkert LO Stat og de andre hovedsammenslutningene, og vil la FD forhandle direkte med arbeidstakerorganisasjonene.

– Det er klart at dette er ikke det som alle høringsinstansene har uttalt seg om. I høringsrunden ble det framholdt at forhandlingsretten burde legges på sentralt nivå – altså mellom hovedsammenslutningene og FAD, sier Moe.

Betenkeligheter.

Etter høringsrunden om spørsmålet om hvem som skal ha forhandlingsretten har FAD uttrykt overfor FD at det er ønskelig at primærorganisasjonene har forhandlingsretten – stikk i strid med høringssvarene.

Derfor ble det før sommerferien et forberedende møte mellom organisasjonene og FD.

– På tross av at vi skulle ha nye møter med FD etter ferien for å drøfte saken videre, har FD konkludert med at alle organisasjonene ønsker å ha forhandlingsfullmakten. Dette er feil, understreker Moe.

Han påpeker at det framkom mange betenkeligheter på møtet som organisasjonene i ettertid skulle behandle.

– Det har FD valgt å ikke ta hensyn til. De har på egenhånd, sammen med FAD, fått AID til å lage en forskrift som ingen har bedt om. Vi ønsket at hovedsammenslutningen og FAD, etter konsensusforhandlinger, fikk fullmakt til å gjøre unntak fra de deler av arbeidsmiljøloven som ellers ikke ligger i loven, sier Moe.

Han mener organisasjonene nå er nødt til å ta i bruk den nye forskriften for ikke å tape mer tid.

– Nå er denne fullmakten brakt ned på vårt organisasjonsnivå. I teorien kan det bli 25 organisasjoner som parter på den ene siden og FD som den andre part. Det vil være lite håndterlig med en så stor forhandlingsgruppe. Det kan i og for seg fungere bra. Men det var ikke det som alle i utgangspunktet ba om, understreker Moe.

Medinnflytelse.

Både FAD og AID mener det er FD som er rette instans til å svare på hvorfor de mener det er riktig å forhandle direkte med arbeidstakerorganisasjonene. Statens personaldirektør Siri Røine, skriver i en e-post til Aktuell:

– Vi mener Forsvarsdepartementet og arbeidstakerorganisasjonene er nærmest til å vurdere behov for nødvendige unntak fra arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser for forsvarsspesifikke aktiviteter. Utover dette mener vi at spørsmål om denne saken må rettes til Forsvarsdepartementet, skriver Røine.

Gisle Norheim, ekspedisjonssjef i Forsvarsdepartementet – Avdeling for personell og fellestjenester – er glad for at FD nå skal forhandle om noe som tidligere har vært fastsatt i forskrift.

– Forslaget om dette kom fra et lønnsprosjekt med deltakere fra Forsvarsdepartementet, Forsvaret og alle arbeidstakerorganisasjonene. Dette var således et ønske fra samtlige parter, og var ett av flere forslag til tiltak for å forbedre/forenkle Forsvarets lønns- og tariffsystem. FD er opptatt av medinnflytelse på alle nivåer, sier Norheim.

Han påpeker at Forsvarets virksomhet er kompleks, og at det derfor er hensiktsmessig at eventuelle forhandlinger om unntak legges til de lokale partene.

– De har gode forutsetninger for å vurdere virksomhetens behov og ivareta de nødvendige hensyn til vern. Forsvarsdepartementet hadde 9. juli 2009 et møte med de berørte arbeidstakerorganisasjonene i Forsvaret. Her orienterte FD om muligheten for at forhandlingshjemmelen ble lagt til fagdepartementsnivå. Organisasjonene stilte seg positive til en slik løsning, sier Norheim.

Forsvaret har etter sin natur behov for å gjennomføre militær aktiviteter som i tid og mengde avviker fra Arbeidsmiljølovens (AML) vernebestemmelser.

Dette innebærer at partene i Forsvaret har et tilpasset vern som sikrer gjennomføring av et forsvarlig arbeidsmiljø.

I dag er dette vernet regulert av en forskrift som ble vedtatt i 1980.

Både arbeidstakere og arbeidsgivere ønsker å få vernebestemmelsene innarbeidet i tariffavtalene.

Det er blant annet dette Regjeringen nå vil at arbeidstakerorganisasjonene og Forsvarsdepartementet skal forhandle om.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.09.2009
06:55
16.12.2013 11:00Mest lest

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

TETT PÅ: Regionsekretær Nils-Olav Nøss i HK har fulgt Monica C. Furuberg og saken hennes i et år.

Brian Cliff Olguin

Monica påpekte feil og stilte spørsmål til sjefen. Så ble hun truet til å si opp

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Ronja Jacobsson ønsker at flere arbeidsgivere skal satse på unge jobbsøkere, til tross for at de har mindre erfaring.

Emmie Olivia Kristiansen

Det siste året har Ronja (29) søkt på 379 jobber, men fått avslag på samtlige: – Jeg har følt meg verdiløs

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Fremskrittspartiets førstekandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde (arkivfoto).

Terje Pedersen, ANB

Katastrofe for Venstre og Frp i hovedstaden på fersk partimåling

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

En kvinne i 50-årene er avskjediget fra avdelingen ved Skjervum helse- og omsorgssenter fordi hun har brutt smittevernregler.

Helge Rønning Birkelund

Fagforbundet vil ikke ta saken til medlem som fikk sparken for brudd på smittevernregler

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Med Listhaug i lederstolen gjentar Frp-landsmøtet kravet fra Siv Jensens tale til landsstyret.

Jan-Erik Østlie

Frp-landsmøtet «vedtok» å øke lønna for sykepleiere: – Ganske uvanlig, mener Fafo-forsker

Kronikk

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse?  (Illustrasjonsfoto)

Det er frivillig om den enkelte arbeidstaker ønsker vaksinering. Kan nei til vaksine være grunnlag for oppsigelse? (Illustrasjonsfoto)

Colourbox.com

«Kan du få sparken av å si nei til koronavaksine?». Se hva Jussformidlingen svarer

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

OPP I LØNN: Vinmonopolet går så det suser. Nå går de ansatte opp i lønn.

Martin Guttormsen Slørdal

Vinmonopol-ansatte får betalt for rekordår

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste  digitale representantskapsmøte i LO.

ØKT LØNN: LOs 1.sekretær Julie Lødrup og LO-leder Peggy Hessen Følsvik har fått lønna regulert med 2 prosent. Her fra det siste digitale representantskapsmøte i LO.

Jan-Erik Østlie

Lønnsøkning for LO-ledelsen

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

VINDU: Egle Rimdzuite og Mindaugas Giedraitis jobber sammen med vindusproduksjon i Nordland.

Tormod Ytrehus

Mange lokkes av norsk lønn, men Egle og Mindaugas ville ha mer fritid

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Frode Alfheim mener tirsdagens debatt om tilknytningen til Acer er unødvendig.

Jan-Erik Østlie

Acer opp i Stortinget på nytt: – Det er nok omkamper nå, mener LO-topp

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

SEKRETARIATET: Rashid Nawaz sørger for at det blir servert kaffe til folket under møtene i sekretariatssalen i Folkets Hus.

Sissel M. Rasmussen

Rashid startet som renholder i 1999. Nå er han «bydelsordfører» for 33.000 innbyggere

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

NEDBEMANNET: Totalt 21 ansatte ble sagt opp, 30 ble omplassert, og mange ansatte måtte ned i lønn da forskningsinstituttet Norce nedbemannet. Det godtok ikke en oppsagt 58-årig kvinne med 34 års erfaring i jobben som saksøkte arbeidsgiveren for usaklig oppsigelse. Saken skulle kommet opp i tingretten mandag, men fredag ble det kjent at det var inngått forlik. Kvinnen fortsetter nå sitt arbeidsforhold ved Norce.

Google Street View

Forskningsansatt (58) ble nedbemannet etter 34 år i jobben – så saksøkte hun arbeidsgiveren

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Sylvi Listhaug overtar som Frp-leder når Siv Jensen takker av på landsmøtet.

Jan-Erik Østlie

Elbil, kontantstøtte og vindkraft: Her er sakene som skaper strid på Frps landsmøte

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

FORBEREDELSER: Storbyuniversitetet Oslo Met står på listen over virksomheter som kan bli tatt ut i streik. Her fra forberedelsene i 2019; Ingvild Nordang (t.h.) som ledet LO Stats lokale streikekomité, sammen med Cecilia Novas (t.v.) og Amir Haghighi.

Merete Jansen

Statsansatte henter fram streikevestene. Her er første streikeuttak

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) gjør det godt på spørreundersøkelsen blant Fellesforbundets medlemmer.

Leif Martin Kirknes og Jan-Erik Østli

Ap og Sp jevnstore blant Fellesforbundets medlemmer

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Nye anslag sier at arbeidsledigheten vil bli på 3,5 prosent i år. Det er 0,4 prosentpoeng høyere enn det som ble anslått i fjor høst.

Tormod Ytrehus

Regjeringen vil halvere permitteringstiden – tross anslag om høy ledighet

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Den tidligere LO-lederen kan nevne flere eksempler på saker som er løst gjennom det fagligpolitiske samarbeidet.

Martin Guttormsen Slørdal

– Borgerlige politikere er hyggelige, men det skjer liksom ikke noe

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

VIKTIGE, IKKE KRITISKE: Kristin Brogård-Olsen og Aurora Narum, daglig leder og pedagogisk leder i Smedhusåsen barnehage i Moss, har lenge trodd at ansatte i barnehager har vært regnet som samfunnskritisk personell. Det er de ikke. De er samfunnsviktige.

Martin Guttormsen Slørdal

Barnehageansatte bør defineres som samfunnskritisk personell, mener tillitsvalgte

MÅ KONKURRERE OM JOBBENE: Spordrift er et av selskapene som nå rigger seg til for konkurransen om drift og vedlikehold av Sørlandsbanen.

MÅ KONKURRERE OM JOBBENE: Spordrift er et av selskapene som nå rigger seg til for konkurransen om drift og vedlikehold av Sørlandsbanen.

Morten Hansen

Blir det billigere å drive jernbane om jobbene settes ut på anbud? Her er svarene DeFacto fant

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

– Da Veivesenet utførte vedlikehold i egen regi, fikk man brukt maskinparken maksimalt, sier tillitsvalgt i Mesta Håkon Småbrekke. (Illustrasjonsfoto)

Dorthe Karlsen

– Mer vei for pengene om Statens vegvesen får tilbake ansvar for drift og vedlikehold, mener tillitsvalgt


Flere saker