Innleie og bemanningsbyråer
Høyre mener regjeringen rusher i spørsmålet om innleid arbeidskraft. – Ikke et sekund for tidlig, mener SV
Fungerende SV-leder Kirsti Bergstø er, i motsetning til Høyre-nestleder Henrik Asheim, ikke bekymret for at regjeringen går for raskt fram i spørsmålet om innstramming av innleiebestemmelsene.
Innstrammingen av innleie kommer ikke et sekund for tidlig, mener Kirsti Bergstø.
Leif Martin Kirknes
helge@lomedia.no
Innstrammingen av innleiebestemmelsene ble en sentral sak da arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) stilte i Stortingets muntlige spørretime onsdag.
Nestleder og arbeidspolitisk talsperson for Høyre, Henrik Asheim, mener regjeringen går altfor raskt fram og at høringssvarene bærer preg av det. Årsaken til hastverket er et stort ønske om å vise handlekraft, hevder han.
– Det har ført til at det er sendt ut et forslag som er altfor dårlig utredet. Konsekvensen av det er at resultatet kan bli motsatt av det regjeringen ønsker. Flere kan bli permittert og vi kan få flere midlertidig ansatte, legger han til.
– Ikke sekund for tidlig
Nå går fungerende SV-leder, og leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, Kirsti Bergstø, ut mot Asheim. Hun har på sin side ikke nok tålmodighet til å vente på en innstramming.
– Over tid har massiv bruk av innleie lagt press på lønns- og arbeidsvilkår, undergravd faste ansettelser og svekka rekruttering av fagarbeidere. Det har vi sett tydelig innen bygg og anlegg og industri, men også i helse og omsorg. Derfor er det ikke et sekund for tidlig å starte oppgjøret med bemanningsbransjens negative innvirkning på arbeidslivet, sier Kirsti Bergstø til FriFagbevegelse.
– At Henrik Asheim vil stanse dette er vel ikke en overraskelse for noen. Men det er jo ikke Høyre regjeringspartiene skal søke flertall hos når regelverket for bemanningsbransjen skal strammes inn. Jeg forventer at regjeringa heller lytter til fagbevegelsen og legger fram et skjerpet forslag til behandling i Stortinget, mener Bergstø.
Innleie kan bli forbudt: Her er 13 svar til ansatte i bemanningsbyråer
Høringssvarene
Regjeringen har sendt forslag ut på høring om å stramme inn mulighetene for innleie, og arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen holder nå på å gå gjennom alle høringssvarene som er kommet inn.
– Målet med å sende dette ut på høring er et tryggere arbeidsliv og å sørge for at arbeidsfolk får mer makt over hverdagen sin. Det er bedre for alle, fordi det gir oss et samfunn som er mer produktivt, det er mer konkurransedyktig, og det blir investert mer i ansattes kompetanse. Da er faste ansettelser bedre enn midlertidige og direkte ansettelser bedre enn innleie, sa hun i spørretimen onsdag.
– Blant annet er det foreslått en fundamental endring i styrkeforholdene på mange arbeidsplasser. Det betyr å få ned omfanget av innleie. Vi mener at det er behov for en forbudsforskrift blant annet innenfor byggenæringen i Oslo, Viken og tidligere Vestfold, og for andre tydelige innstramminger som mulig oppheving av adgangen til innleie ved arbeid av midlertidig karakter, fortsatte hun.
Det betyr at vi vil gi innleide flere rettigheter, altså styrke retten til fast ansettelse i innleievirksomheten over en viss tid, og vi vil kvitte oss med bemanningsbedriftene som er useriøse. Det betyr videre at vi har foreslått en godkjenningsordning og en presisering av innleie og entreprise, sa Mjøs Persen.
Målet er å styrke det seriøse, ordnede arbeidslivet.
– Ikke gi etter
Rødt-representant Emma Watne synes det er bra at regjeringen har lovet en storrengjøring i arbeidslivet.
– Tiltak mot innleie fra bemanningsbransjen er et sentralt virkemiddel i den storrengjøringen. Forutsigbart nok har arbeidsgiversiden, med NHO i spissen, gått hardt ut for å stoppe forslagene regjeringen har sendt ut på høring. Fagbevegelsen er opptatt av at regjeringen står fast. LO har krevd ytterligere tiltak i høringssvar, som et tydelig skille mellom innleie og entreprise og sterkere rett til fast ansettelse, påpeker hun.
Kommunene bruker milliardbeløp på innleie: Slik vil sykepleierne redusere vikarbruken