JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Å være renholder på NTNU i Ålesund

– Alle har lyst til å utvikle og forbedre sin fagkompetanse og sine språkferdigheter. Dessverre har vi ikke så langt fått noen oppmerksomhet, skriver teamleder Svetlana Dragieva, som jobber på NTNU i Ålesund.

– Alle har lyst til å utvikle og forbedre sin fagkompetanse og sine språkferdigheter. Dessverre har vi ikke så langt fått noen oppmerksomhet, skriver teamleder Svetlana Dragieva, som jobber på NTNU i Ålesund.

privat

I over tre år har jeg jobbet som teamleder på renholdsavdeling hos Toma Facilites Service AS ved NTNU Ålesund. Jeg har vært ansvarlig for renhold av 62 500 m2 areal per uke og hatt personalansvar for seks personer (som tilsvarer fire fulle stilinger).

For å få en oversikt over hvordan vi utfører jobben vår, kan det være nyttig å ta et blikk på det. Daglig renhold – alle har arbeidsplaner med faste og avgrensede områder, og de vasker manuelt samme område hver dag, samt bruker maskin til gulvet. De samme personene tar på seg hovedrengjøring, gulvbehandling og ekstra vask. Dette innebærer å ribbe rommet for alt av møbler og løse gjenstander, og vaske alle overflater i flere omganger med ulike verktøy og renholdsmidler. Arbeidet er omfattende og fysisk krevende, samtidig som det består av teamarbeid med overlappende arbeidsoppgaver. Vi er derfor spesielt utfordret når det gjelder å kunne kommunisere med hverandre. For å fastsette og bedømme renholdskvaliteten, bruker vi norsk standard NS-INSTA 800. En slik registrering av oppnådd renholdskvalitet i henhold til kontrakten foretas fire ganger per år.

Renholdskontrakten mellom Toma AS og NTNU utløp i april. Mange har vært samlet til mange møter angående renholdet ved NTNU Ålesund. Alle deltakere har typisk norsk navn og antakeligvis gode kommunikasjonsevner på norsk. NTNU i Trondheim besluttet etter alle disse møtene at renholdet i Ålesund skulle tilbake i egen regi. Åtte 100 prosent stilinger ble utlyst. Stor ble overraskelsen da den siste beslutningen ble helt motsatt.

NTNU vil likevel ikke ansette renholderne i Ålesund. Usikre på om de snakker godt nok norsk

Vi lever i usikkerhet, opplever et dårlig arbeidsmiljø, manglende kommunikasjon mellom oss og de som er på det øverste nivået i både NTNU og Toma. Å være «innvandrer» i Norge kan innebære at vår sosiale status i utgangspunktet ikke er høy. I en kobling til renholdsyrket som lavstatusyrke, kan man derfor også tenke seg at det for mange er mer sosialt akseptabelt å se «innvandrere» i renholdsyrket, enn noen fra Norge.

På grunn av økt konkurranse avsetter renholdsselskaper kortere tid til utførelsen av renhold enn hva byggets renholdsplan tilsier er optimalt tid. Tilsvarende disponerer vi verken pauserom eller møterom. Det å ha daglige driftsmøter og ukentlige forbedringsmøter står ikke i våre arbeidskontrakter. En konsekvens av det er dårlig kommunikasjonsevner på norsk, men altså likevel «tilfredsstillende» jobb.

Gjennomsnittsalderen i teamet vårt er 33 år og vi har veldig lavt sykefravær. Alle har lyst til å utvikle og forbedre både sin fagkompetanse og sine språkferdigheter. Dessverre har vi så langt ikke fått noen oppmerksomhet.

Er det diskriminerende eller nei, det vet jeg ikke?

Les også:

NTNU – et internasjonalt orientert universitet? Leserinnlegg av NTNU-student Agnethe Thun Hindbjørgmo

NTL står hardt på at NTNU skal ansette renholderne i Ålesund. Avgjørelsen kan komme fredag

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse