JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Wegard Harsvik, «Homo solidaricus: et oppgjør med myten om det egoistiske mennesket»:

– Når toneangivende tenkere på høyresiden sier at mennesket er grunnleggende egoistisk, tar de feil, mener forfatter Wegard Harsvik

Wegard Harsvik er en av forfatterne bak boka «Homo solidaricus: et oppgjør med myten om det egoistiske mennesket» som lanseres mandag. Han håper at boka kan påvirke den offentlige debatten om hvordan vi skaper gode samfunn.
Forfatter Wegard Harsvik er spent på mottakelsen av sin 4. politiske bok.

Forfatter Wegard Harsvik er spent på mottakelsen av sin 4. politiske bok.

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Vi lever i en skummel tid med mye polarisering i samfunnet og der høyresiden vokser. Vi ønsker å bevise at mennesker ikke er egoister men solidariske av natur, sier Wegard Harsvik.

Hva er det som driver oss mennesker? Hvordan organiserer vi samfunnet på best mulig måte for alle?

Slike filosofiske spørsmål stiller forfatterne i den nye boka som de håper vil skape debatt når den lanseres i Kulturhuset i Oslo.

– Det er en grunnleggende optimistisk bok som handler om menneskesyn og hvordan mennesker til alle tider har vært opptatt av solidaritet og å hjelpe hverandre, sier Harsvik.

Han er spent på mottakelsen av sin 4. politiske bok - som han har skrevet sammen med Ingvar Skjerve.

Boka har ennå ikke kommet i butikken, men slippes førstkommende mandag. De to forfatterne skal også holde innledning på årets kartellkonferanse på Gol.

Hotelleier Stordalen, teknolog Seres og statsråd Mæland er med når Kartellkonferansen 2018 skal diskutere framtida for staten

Ble kjent på sosiale medier

Forfatterne, som betegner seg selv som politiske dyr eller Zoon Politicon, som den greske filosofen Aristoteles kalte det, ble kjent med hverandre via Facebook. De hadde lest hverandres bøker, og de hadde mange felles interesser, lang fartstid fra fagbevegelsen og fra SV og Ap.

– Vi som står bak denne boka er godt plantet i arbeiderbevegelsen, og det preger nok boka som vi har jobbet sammen om i snart ett år nå, sier Harsvik.

Han håper at boka kan påvirke den offentlige debatten om hvordan vi skaper gode samfunn.

Ny innsikt fra biologi, adferdsvitenskap og økonomi har de siste 50 år snudd opp ned på gamle forestillinger om mennesket. Særlig forestillingen om Homo Economicus - ideen om at vi alle har snever egeninteresse som mål i alt vi gjør - har fått hard medfart.

I boka viser de til flere rapporter, undersøkelser og bøker som understreker at mennesket har medfødte evner til å behandle hverandre bra, samarbeide og dele, om det legges til rette for det.

– Samfunn som bygger på den innsikten, er gode å leve i, sier han.

Se alle våre bokomtaler

Høyresiden i strid med menneskets natur

Det er mange navn og referanser i boka, men også eksempler fra deres egne hverdager.

– Når flere av de mest toneangivende tenkere på høyresiden mener at mennesker er grunnleggende egoistiske, så tar de feil, sier Wegard Harsvik.

– Man kan nesten si at høyrepolitikk er i strid med menneskenaturen, når de vil bygge arbeidsliv og velferd på tesen om at vi bare er enkeltindivider, slik Margareth Thatcher for eksempel hevdet, fortsetter han.

Bokturne i bevegelsen

Da Harsvik skrev boka «Blåkopi» i 2013 endte han opp med å holde 93 foredrag rundt om kring i fagforeninger og politiske partier.

Med bakgrunn i boka «Ord er makt» fra 2015, har han holdt 119 nye innledninger.

– Jeg håper at vi med denne boka skaper debatt og kanskje også provoserer høyresiden, sier han med glimt i øyet.

– Vi må lære av høyresida og bli flinkere til å kommunisere (2015)

Begge forfatterne gleder seg til å legge ut på ny bokturne.

– Det er supermorsomt å holde foredrag, og da viser vi noen videoklipp som vi har referert til i boka også. Blant annet dette forsøket man gjorde med aper, sier han og holder frem mobilen som viser reaksjonen hos en som opplever at den blir forskjellsbehandlet når den får belønning for å utføre oppgaver.

Oppgjør med stoppeklokkementaliteten

– Ny innsikt i menneskenaturen bør også føre til at vi tenker nytt om hvordan arbeidslivet organiseres. I boka tar vi et oppgjør med stoppeklokkementaliteten som vi har sett i omsorgssektoren, sier han.

– Hvis vi lager et tillitsbasert samfunn der folk stoler på hverandre og et organisert arbeidsliv, lager vi et bedre samfunn for alle, sier Harsvik.

Forfatterne er overbevist om at tillit skaper mer produktive og engasjerte arbeidstakere enn hvis man bruker pisk eller gulrot for å få folk til å jobbe mer.

Harsvik har klokkeklo tro på at folk ønsker å lese en slik bok.

– Mange folk er nysgjerrige på hvordan ting henger sammen. Vi har jo sett at mange flere enn vi hadde trodd leser populærvitenskapelige bøker av for eksempel Yuval Harari - som «Sapiens» og «Homo Deus» og andre bøker i den sjangeren. Så vi håper at både folk i arbeiderbevegelsen, men også andre som er interesserte i å lære mer om natur, mennesker og hvordan biologi påvirker hvordan mennesker organiserer seg, er potensielle lesere, sier han.

Alle snakker om podkaster, men hva er det? Sånn blir du en podkastlytter på 1-2-3!

– Solidaritetstanken ikke er død

Harsvik tror ikke folk bare vil ha lettvinte, enkle løsninger som for eksempel Frp-ere skriver om i nylig utgitte bøker.

- Vi har skrevet bok med et positivt menneskesyn, der vi viser med forskning at menneskene er sosiale og tar vare på hverandre. Det er jo et slikt samfunn vi har skapt i de nordiske landene der det er tillit mellom folk, sier han.

Harsvik håper at de som leser boka kan få tilbake sin selvtillit, rette seg opp i ryggen og dra nytte av den kunnskapen de har samlet mellom to permer.

– Vi vil vise at solidaritetstanken ikke er død, men lever i beste velgående i vårt samfunn, legger han til.

Oppgjør med det egoistiske mennesket

Det var en samtale med kona om høyresidens menneskesyn som trigget Wegard Harsvik til å skrive boka.

– Høyresiden har eid den rasjonelle fortellingen om at mennesker er egoister og skapt en myte om at vi på venstresiden er emosjonelle og bare føler ting. Jeg ville, sammen med Ingvar Skjerve, vise at høyresiden tar feil. Særlig er forestillingen om Homo Economicus – ideen om at alle har egeninteresse som mål for alt vi gjør er feil, sier han.

Forfatterne mener at motsatsen til dette er Homo Solidaricus.

De håper å åpne øynene til flere mennesker for nye og spennende perspektiver på livet og samfunnet.

– Så må vi sammen finne ut hvordan vi skal sørge for at Norge fortsetter å være et samfunn der det ikke er så farlig å miste lommeboka si på joggetur - slik en venn av oss gjorde, sier han. – Fordi ukjente mennesker tar seg bryet med å hjelpe hverandre.

Nina Hanssen

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse