LOs sommerpatrulje
Flere unge uten gyldig arbeidskontrakt
Andelen unge uten lovlig arbeidskontrakt er på sitt høyeste nivå på flere år – til tross for at færre arbeidsgivere bryter loven på andre områder.
Brian Cliff Olguin
Saken oppsummert
oscar.undahl@dagsavisen.no
I juni og juli har tusenvis av unge frivillige i LOs sommerpatrulje reist landet rundt for å kontrollere arbeidsforholdene til unge i sommerjobb. Målet er å sikre at arbeidslivet fungerer også for dem med sin aller første jobb.
Sindre Hornnes er ungdomsrådgiver i LO og leder patruljen. Han forteller at de i år har sett en tydelig økning i brudd på spesielt ett område: arbeidskontrakter.
– En presis arbeidskontrakt er en viktig del av grunnmuren i et trygt arbeidsliv. Det må arbeidsgivere ta på alvor, sier Hornnes til Dagsavisen.
LOs ungdomsrådgiver, Sindre Hornnes
Rebekka Johannessen Litland
Alle tallene fra årets sommerpatrulje finner du nederst i saken.
Har møtt 6.000 unge
I løpet av sommeren har patruljen besøkt 10.265 bedrifter og snakket med 5946 unge arbeidstakere. De fleste jobber i butikk eller servicebransjen – mange på korte sommervikariater.
Dette er LOs sommerpatrulje:
LOs sommerpatrulje er en årlig aksjon der unge tillitsvalgte reiser landet rundt for å sjekke arbeidsforholdene til unge i sommerjobb.
Målet er å sikre at arbeidsmiljøloven følges, og å gi ungdom kunnskap om rettighetene sine.
Patruljen ble arrangert for første gang i 1985, og fylte i år 40 år.
Patruljen organiseres av Landsorganisasjonen i Norge (LO).
I 2025 besøkte patruljen 10 265 bedrifter og snakket med 5 946 unge arbeidstakere.
– Vi møter mange unge som er i jobb for aller første gang. Da er det ekstra viktig at de møtes med klare rammer og gode vilkår, sier Hornnes.
Selv om patruljen har vært innom flere unge arbeidstakere enn i fjor, viser tallene også at mer enn 4000 av virksomhetene de besøkte, ikke hadde unge ansatte.
– Men der vi først møter ungdom, møter vi gjerne mange. Da er det avgjørende at de kjenner rettighetene sine – og faktisk får det de har krav på, sier Hornnes.
Økning i brudd på arbeidskontrakt
Årets kartlegging viser at 5,9 prosent enten ikke har fått arbeidskontrakt, har fått den for sent, eller har en kontrakt som ikke er i tråd med loven. Det er den høyeste andelen på flere år, og en økning fra fjorårets 3,6 prosent.
Hornnes peker på at en del av økningen skyldes at mange arbeidsgivere ikke har fått med seg de nye kravene i arbeidsmiljøloven, som trådte i kraft sommeren 2024.
– Det er positivt at flere unge får kontrakt, men det holder ikke å ha papirene i orden dersom innholdet er feil. Mange kontrakter mangler viktige opplysninger, eller inneholder ulovlige klausuler, sier Hornnes.
– Vil bare snakke med de unge
Sommerpatruljen møter som regel åpne armer hos bedriftene de besøker, men unntak finnes fortsatt. I ett tilfelle ble de stoppet av en større kjede som mente de måtte ha konsernledelsens tillatelse for å snakke med de ansatte.
– Da tok vi en telefon til kommunikasjonsavdelingen og forklarte hva patruljen er og at vi bare ville passe på at de ansatte hadde det bra på jobb. Etterpå ble vi tatt imot med åpne armer, sier Hornnes.
Han understreker at de fleste arbeidsgivere er løsningsorienterte.
– Det viktigste for oss er at ungdommene blir hørt. Av og til må man si fra, og da står vi der, på vegne av unge i jobb.
Unge kjenner ikke rettighetene
Hornnes er klar på at patruljens viktigste oppgave ikke bare handler om å avdekke brudd, men om å gi unge kunnskap og trygghet i møte med arbeidslivet.
– Vi ser ofte forskjellen mellom det å ha rettigheter og det å faktisk få dem innfridd. Når ungdom vet hvordan ting skal være, tør de også i større grad å be om det, sier han.
Han mener patruljen også viser betydningen av fagorganisering og solidaritet i arbeidslivet.
– Vi gir unge oppskriften på hvordan de kan påvirke arbeidshverdagen sin. Det er en oppskrift på å få det bedre i jobb. Det gjør inntrykk å se at informasjon faktisk gjør en forskjell.
Flere ting går riktig vei
Selv om bruddene knyttet til kontrakter har økt, peker Hornnes på flere andre områder med positiv utvikling. Blant annet har færre arbeidsgivere brutt reglene for kameraovervåking, og flere unge får vaktlister i tide enn i fjor.
– At vi ser færre brudd totalt sett, og nedgang på sentrale områder, er et godt tegn for norsk arbeidsliv. Det tyder på at arbeidet vårt virker.
En arbeidskontrakt skal som minimum inneholde følgende:
Partenes identitet: Navn og adresse på både arbeidstaker og arbeidsgiver, samt arbeidsgivers organisasjonsnummer.
Arbeidssted: Hvor arbeidet skal utføres.
Arbeidets art: En beskrivelse av arbeidet, eller arbeidstakerens tittel, stilling eller arbeidskategori.
Arbeidstid: Informasjon om daglig og ukentlig arbeidstid, pauser og eventuelle særlige arbeidstidsordninger.
Startdato: Tidspunktet for når arbeidsforholdet begynner.
Varighet: Dersom ansettelsen er midlertidig, skal varigheten og grunnlaget for dette fremgå av avtalen.
Prøvetid: Lengden på en eventuell prøvetid.
Ferie: Informasjon om ferie og feriepenger, samt regler for fastsettelse av ferietidspunkt.
Oppsigelsesfrister: Både arbeidstakers og arbeidsgivers oppsigelsesfrister.
Lønn: Hvilken lønn som gjelder, hvordan den utbetales, og eventuelle tillegg.
Eventuelle tariffavtaler: Opplysninger om eventuelle tariffavtaler som regulerer arbeidsforholdet.
Arbeidsavtalen skal også være skriftlig og sendes arbeidstaker senest sju dager etter oppstart (unntaket gjelder ved arbeidsforhold kortere enn en måned. Da må kontrakten gis senest første arbeidsdag).
Kilde: Arbeidstilsynet.no
Kontrakter i sentrum
Arbeidskontrakter har vært en viktig del av LOs sommerpatrulje helt siden starten for 40 år siden. Ved patruljestart i 1985 var ikke en skriftlig arbeidskontrakt et lovfestet krav. Hornnes forteller at patruljen, sammen med LOs juridiske avdeling, utarbeidet en egen standard arbeidskontrakt som ble underskrevet av arbeidstakerne og arbeidsgiverne de møtte.
Ifølge Hornnes ble LOs sentrale ungdomssekretær kontaktet av statssekretær fra Arbeiderpartiet ved revisjonen av arbeidsmiljøloven i 1991. De ønsket å lovfeste rettigheten til arbeidskontrakt.
– Lovens første krav om arbeidskontrakt var faktisk basert på sommerpatruljens kontraktsmal. Det sier litt om hvordan vi har bidratt til å styrke norsk arbeidsliv, sier Hornnes.
Resultater LOs sommerpatrulje 2025
LO


Nå: 0 stillingsannonser